DRIKKEPAUSE: En eldre mann tar seg en aldri så liten drikkepause i Athen sentrum onsdag, midt i hetebølgen som nå har rammet store deler av Sør-Europa. Foto: NTB Scanpix
DRIKKEPAUSE: En eldre mann tar seg en aldri så liten drikkepause i Athen sentrum onsdag, midt i hetebølgen som nå har rammet store deler av Sør-Europa. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hetebølge i Sør-Europa

Ekspert om ekstrem hetebølge i Europa: - Folk dør i slike temperaturer

Svært høye temperaturer i Sør-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka omtalte Dagbladet den kraftige hetebølga som var på vei mot Middelhavet og Sør-Europa, med varslede temperaturer opp mot 47 grader.

Nå har den slått inn.

Ifølge Meteorologisk Institutt blir det nå i dagene framover opp mot 44 grader i indre deler av Spania, og hele 46 i Nord-Afrika.

- Inn mot helga blir det varmt, med særlig høye temperaturer i dag og i morgen, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet om temperaturene i områdene.

HETEBØLGE: Akropolis, og andre attraksjoner i Hellas, er stengt på grunn av varmen. Så lenge temperaturene når over 39 varmegrader, vil attraksjonen stenge midt på dagen. Video: AP Vis mer

Råd for varmen

Moxnes beskriver et værskille der varm luft fra det afrikanske kontinentet har inntatt store deler av Europa - men Norge forblir imidlertid uberørt. For mens spanjolene gjemmer seg i skyggen, er vi her til lands mer preget av kald luft fra Grønland.

Nordmenn på ferie må derimot påberegne seg å ta noen forholdsregler, mener meteorologen.

Dette møtet med varmen mener reiselegen Gunnar Hasle er helt på grensa til hva mange tåler.

- Det kommer an på helsetilstanden din. Har du hjerteklaffeil eller bruker vanndrivende medisiner, er du særlig utsatt, sier Hasle til Dagbladet.

- Det hender at folk dør i slike temperaturer, legger han til, og trekker fram barn og svært overvektige som andre utsatte.

Den ekstreme heten har også ført til problemer i Hellas.

HETESELFIE: En heldig turist rakk å ta en selfie foran Athens kjente Parthenon-tempel før hetebølga slo inn og førte til stenging onsdag. Foto: Petros Giannakouris / NTB Scanpix
HETESELFIE: En heldig turist rakk å ta en selfie foran Athens kjente Parthenon-tempel før hetebølga slo inn og førte til stenging onsdag. Foto: Petros Giannakouris / NTB Scanpix Vis mer

Onsdag valgte greske myndigheter å holde flere av landets kjente turistattraksjoner, deriblant Atens største turistmagnet Akropolis, stengt deler av dagen, da temperaturene bikket 39 grader, skriver nyhetsbyrået AP.

Viktig med salt

Reiselege Hasle understreker at høye temperaturer kan være risikofylt for folk i alle aldre, og blant annet raskt føre til salt- og vannmangel i kroppen.

Da Dagbladet snakket med eieren av Reiseklinikken i Oslo, kom han med følgende råd for å takle varmen:

- Det viktigste under så varme forhold er å drikke nok vann og få i seg nok natrium (salt) og kalium (som man blant annet finnes i appelsinjuice og bananer).

Hasle anbefaler et inntak av rundt fem liter væske om dagen, da aller helst vann.

Ikke slukk tørsten med alkohol

Videre legger Hasle vekt på viktigheten av å skjerme hodet med en hatt og kle seg i løse, ledige bomullsklær.

Samtidig advarer han mot alkohol som tørsteslukker.

BER FOLK DRIKKE VANN: Alkoholholdig drikke kan ikke erstatte vann, understreker Gunnar Hasle. Foto: MDG/pressebilde
BER FOLK DRIKKE VANN: Alkoholholdig drikke kan ikke erstatte vann, understreker Gunnar Hasle. Foto: MDG/pressebilde Vis mer

- Alkohol er vanndrivende og vil normalt føre til at man tisser mer enn man drikker. Man bør ikke bruke alkoholholdige drikker alene som tørstedrikk. Man må drikke vann i tillegg, sier reiselegen.

Populære land

Men hetebølge til tross, hos SAS, et av de selskapene som flyr nordmenn sørover, har de ikke merket noen uvant stor andel avbestillinger.

Pressekontakt Fredrik Henriksson forteller om en økt etterspørsel i nettopp de landene der det er varmest.

- Italia, Portugal og særlig Spania er land der vi ser en økt etterspørsel. Jeg kan ikke gå inn på nøyaktige tall, men det ser bra ut, sier Henriksson til Dagbladet.