Tyrkia

Ekspert om Erdogan: - Snakker til velgerne

Tyrkia har forskjellige meninger om Sverige og Finlands eventuelle Nato-medlemskap.

VIL IKKE SI JA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier mandag 16. mai at han ikke vil si ja til Nato-medlemskap for verken Sverige eller Finland. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB
VIL IKKE SI JA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier mandag 16. mai at han ikke vil si ja til Nato-medlemskap for verken Sverige eller Finland. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB Vis mer
Publisert

I forbindelse med Sverige og Finlands kunngjøring om at de vil søke om Nato-medlemskap, har Tyrkia de siste dagene kommet med ulike beskjeder.

Mandag sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at Nato-landet Tyrkia ikke vil godkjenne et svensk og finsk medlemskap i Nato. Det melder Reuters.

For at Sverige og Finland skal bli medlemmer av Nato, må alle de 30 medlemslandene godkjenne søknadene deres. Tyrkia må også si «ja».

Erdogan uttalte imidlertid fredag at Tyrkia er kritisk til svensk og finsk Nato-medlemskap. Uttalelsen kom samme dag som en svensk Nato-analyse konkluderte med at svensk medlemskap i Nato vil ha konfliktdempende effekt i hele Nord-Europa.

- Ønsker å forhandle

Men dagen etter sa den tyrkiske presidentens rådgiver at Tyrkia ikke prøver å blokkere Nato-medlemskap for Sverige og Finland. Det melder Reuters.

Erdogans talsperson og rådgiver, Ibrahim Kalin, sa lørdag at Tyrkia var «åpen for diskusjon» om svensk og finsk Nato-medlemskap.

- Det er en prosess, Nato-medlemskap er alltid en prosess. Vi får se hvordan ting går. Selvfølgelig ønsker vi å ha en diskusjon, en forhandling med svenske kolleger. Vi stenger ikke døra. Men vi tar opp dette som et spørsmål om nasjonal sikkerhet for Tyrkia, sa Kalin.

Men Erdogan står på sitt. Mandag sier presidenten at han «ikke vil si ja» til Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

Den tyrkiske presidenten sier også at de to landene ikke engang trenger å komme til Tyrkia. Det melder Reuters.

STØTTES: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter at Sverige og Finland bekreftet søknad om Nato-medlemskap 16. mai 2022. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Forskjellig publikum

Einar Wigen, førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved Universitetet i Oslo, forteller til Dagbladet at Erdogans utspill ikke nødvendigvis representerer landets syn på saken.

- De snakker til forskjellig publikum. Erdogan snakker til velgerne sine. Han er stadig i valgkampmodus, og det å fyre opp motsetningene med andre land er en veldig velprøvd mobiliseringsstrategi på hjemmebane i Tyrkia, sier Wigen.

Landene som forhandler med Tyrkia bør derfor forholde seg til det som blir formidlet i det tyrkiske regjeringsapparatet og presidentens administrasjon - og ikke nødvendigvis det som blir uttalt av presidenten, forteller førsteamanuensen.

- De som forhandler med Tyrkia bør forholde seg til de utspillene som kommer fra utenrikspolitisk talsperson og utenriksministeren, samt det diplomater sier bak lukkede dører, forklarer Wigen.

Stiller tydelige krav

Det har tidligere kommet fram at Tyrkias skepsis til svensk og finsk Nato-medlemskap skyldes det Tyrkia ser på som nordisk støtte til kurdiske terrororganisasjoner.

Erdogan uttalte fredag at nordiske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

Presidentens talsperson og rådgiver, Ibrahim Kalin, har sagt at Sverige og Finland må slutte å la elementer og medlemmer av PKK-geriljaen være aktive i eget land.

- Hundre prosent av vår befolkning er svært opprørt over PKK og FETOs tilstedeværelse i Europa. Hvis de er bekymret for egen nasjonal sikkerhet, har vi en befolkning som er like bekymret for vår nasjonale sikkerhet. Vi må ha samme synspunkt på dette, har Kalin sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer