Ekspert om Frp-etterlysning: - Ser ikke bra ut

Etter en studietur i Danmark, etterlyser Frp mer statistikk på innvandringsfeltet. Professor i sosiologi, Torbjørn Skardhamar, sier at det ikke ser bra ut om politkere bestemmer hvilken statistikk vi skal ha.

ETTERLYSER TALL: Frps Jon Engen-Helgheim etterlyser mer statistikk om innvandring og integrering. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
ETTERLYSER TALL: Frps Jon Engen-Helgheim etterlyser mer statistikk om innvandring og integrering. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet var med da Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug denne uka var på studietur i Danmark for å høste erfaringer fra danskenes innvandrings- og integreringspolitikk.

På besøk hos Danmarks Statistikk (DST) - deres svar på SSB - ble de presentert tall som ikke publiseres i Norge, men som Frp nå etterlyser.

Blant annet vet man i Danmark at menn med somalisk bakgrunn dømmes for vold nesten åtte ganger så ofte som menn med dansk bakgrunn. Man vet også at menn i alderen 20-24 år, som er andre- og tredjegenerasjons innvandrere og født i Danmark, dømmes for kriminelle handlinger nesten fire ganger så ofte som menn med dansk opprinnelse i samme alder.

Årlig publiseres det statistikk over kriminalitet blant innvandrere brutt ned på landbakgrunn i Danmark, mens SSB kom ut med sin siste rapport på området for halvannet år siden - «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre» - som tar for seg perioden 1992 til 2015.

Uavhengighet

Torbjørn Skardhamar er professor i sosiologi ved UiO, har bakgrunn fra kriminologi og har vært seniorforsker i SSB. Han er positiv til forslaget om å utvide kriminalstatistikken, men mener at om vi skal gjøre det, så bør man også se på andre ting i tillegg til innvandringsbakgrunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer