Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om Frp-etterlysning: - Ser ikke bra ut

Etter en studietur i Danmark, etterlyser Frp mer statistikk på innvandringsfeltet. Professor i sosiologi, Torbjørn Skardhamar, sier at det ikke ser bra ut om politkere bestemmer hvilken statistikk vi skal ha.

ETTERLYSER TALL: Frps Jon Engen-Helgheim etterlyser mer statistikk om innvandring og integrering. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
ETTERLYSER TALL: Frps Jon Engen-Helgheim etterlyser mer statistikk om innvandring og integrering. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet var med da Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug denne uka var på studietur i Danmark for å høste erfaringer fra danskenes innvandrings- og integreringspolitikk.

På besøk hos Danmarks Statistikk (DST) - deres svar på SSB - ble de presentert tall som ikke publiseres i Norge, men som Frp nå etterlyser.

Blant annet vet man i Danmark at menn med somalisk bakgrunn dømmes for vold nesten åtte ganger så ofte som menn med dansk bakgrunn. Man vet også at menn i alderen 20-24 år, som er andre- og tredjegenerasjons innvandrere og født i Danmark, dømmes for kriminelle handlinger nesten fire ganger så ofte som menn med dansk opprinnelse i samme alder.

Årlig publiseres det statistikk over kriminalitet blant innvandrere brutt ned på landbakgrunn i Danmark, mens SSB kom ut med sin siste rapport på området for halvannet år siden - «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre» - som tar for seg perioden 1992 til 2015.

Uavhengighet

Torbjørn Skardhamar er professor i sosiologi ved UiO, har bakgrunn fra kriminologi og har vært seniorforsker i SSB. Han er positiv til forslaget om å utvide kriminalstatistikken, men mener at om vi skal gjøre det, så bør man også se på andre ting i tillegg til innvandringsbakgrunn.

Han trekker fram tilbakefall som noe som det trengs bedre statistikk på.

- Dersom justisdepartementet ønsker å utvide kriminalstatistikken, så håper jeg at de tar en bredere vurdering av behovene.

- Kan man risikere stigma rundt overrepresenterte grupper ved å lage kriminalstatistikk ?

- Risikoen for det må man alltid være klar over. Det er viktig at statistikken er pålitelig, redelig og nøktern. Man har jo også en del regler på konfidensialitet, blant annet at man tar hensyn til hvor små grupper som oppføres i statistikken, sier Skardhamar til Dagbladet.

Han mener at det er viktig at statistikken er uavhengig.

- Det ser ikke bra ut dersom politikerne dikterer hvilken statistikk man skal ha, sier han.

Faktagrunnlaget

Torsdag åpnet Engen-Helgheim for at SSB kan vente seg større krav til å publisere den statistikken Frp etterlyser.

- Vi må vurdere å bruke politisk styringsmakt for å få fram ferske og relevante tall for Norge på innvandringsfeltet. Jeg skulle ønske det var unødvendig, men vi ser at det er et behov for mer fakta på området og danskenes modell er noe å strekke seg etter, sier Engen-Helgheim.

Engen-Helgheim talte også for at det er viktig med et godt faktagrunnlag, og sa at dersom vi mangler fakta så kan det gi gale beslutninger og rom for spekulasjoner og «fake news».

Skardhamar mener politikerne bør holde seg langt unna å diktere offisiell statistikk etter egne politiske interesser, men er enig i at det er viktig med et godt faktagrunnlag.

- Mangel på tall gir store muligheter for fri spekulasjon. Det er heller ikke bra, sier Skardhamar.

INSPIRERT AV DANMARK: Danmark tar imot null kvoteflyktninger og vil framover sende hjem nesten alle flyktninger og asylsøkere. Det inspirerer Sylvi Listhaug. Reporter/vieo: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer

Ny statistikklov

- Generelt er det viktig å ha statistikk som belyser hvordan politikken virker, og som hjelper oss til å forstå hvilke tiltak som gjør politikken mer treffsikker, sier partileder Siv Jensen (Frp) til Dagbladet.

Hun forteller at de nå jobber med å ferdigstille ny statistikklov, der de blant annet skal ta stilling til et nytt nasjonalt statistikkprogram.

- Hva SSB og andre myndigheter skal produsere av statistikk, vil vi komme tilbake til etter at den nye loven er vedtatt i Stortinget, sier Jensen til Dagbladet.

Kontrolleffekt

Overrepresenterte grupper i kriminalstatistikken risikerer å oppleve en kontrolleffekt - altså at man blir mer oppmerksom på enkelte grupper i samfunnet. Skardhamar synes vi burde ha visst mer om hvordan dette påvirker statistikkene.

- En av de store diskusjonene om overrepresenterte grupper i kriminalstatistikken, er om tallene reflekterer andre ting enn kriminell aktivitet. Det er nok av kriminalitet å ta av, og der spiller politiets prioriteringer en rolle, samt publikums tilbøyelighet til å anmelde. Det er stort rom for faktorer som kan påvirke statistikken, og det er noe vi absolutt burde ha visst mer om.

- Ikke analyse

- Risikerer man å overse andre mulige forklaringer, som sosioøkonomisk bakgrunn, dersom man lager kriminalitetsstatistikk brutt ned til landbakgrunn?

- Offentlig statistikk er ikke analyse, det er rapportering av tall. I analyser kan man vurdere faktorer som bakgrunn, oppvekst, flukt og traumatisering, men i den ordinære offisielle statistikken gjør man ikke det, sier Skardhamar og legger til:

- Én ting er å vite hvordan ting ser ut, mens en annen ting er å forstå hvorfor. Det bør man jo også gjøre, særlig om man skal sette inn tiltak.

Skardhamar mener at om vi skal utvide kriminalitetsstatistikken, så bør man også se på andre ting enn innvandringsbakgrunn. Han trekker fram tilbakefall som noe som det trengs bedre statistikk på.

- Dersom justisministeren først skal gjøre noe, så håper jeg at han tar en bredere vurdering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!