Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om gjenerobringen: - Det er ikke sånn at IS nå er i ferd med å kollapse

Mener byen ikke er strategisk viktig.

TATT TILBAKE: Irakiske styrker har tatt tilbake byen Ramadi som IS fikk kontroll over i mai i år. Foto: AFP/ AHMAD AL-RUBAYE
TATT TILBAKE: Irakiske styrker har tatt tilbake byen Ramadi som IS fikk kontroll over i mai i år. Foto: AFP/ AHMAD AL-RUBAYE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter flere uker med intense kamper klarte irakiske styrker å gjenerobre byen Ramadi, opplyste det irakiske militæret i går.

Men å ta seieren på forskudd er en tabbe, mener Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.

- Ramadi er en mellomstor by som ligger i utkanten av de IS-dominerte områdene og fungerte bare som en forpost. Det er ikke sånn at IS nå er i ferd med å kollapse, sier Vikør til Dagbladet.

Vanskelig å ta tilbake Mosul Ramadi er den andre byen den irakiske regjeringen klarer å ta tilbake fra IS. Byen Tikrit nord i landet ble tatt tilbake i april. Etter Ramadi har hæren planer om å drive IS ut av storbyen Mosul, ifølge Iraks statsminister Haider al-Abadi.

Det blir en veldig vanskelig oppgave, ifølge Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

- Ramadi og Mosul er helt ulike kamper. Det er flere utfordringer med Mosul. Byen betyr mye mer for IS, og de har sterk støtte blant mange av byens innbyggere, sier Hellestveit til NTB.

Hun får støtte fra Vikør.

- Mosul ligger langt nord i landet, og i det området har IS god kontroll. Samtidig har byen en helt annen størrelse enn Ramadi, og er Iraks tredje største by. Hvis noen tror at IS er i ferd med å bli beseiret, så tar de grundig feil, sier han.

Fallujah neste Byen Fallujah ligger også i Anbar-provinsen og er en annen forpost som IS kontrollerer, og den neste på lista til irakerne. Byen er på omtrent samme størrelse som Ramadi og skal være lett å ta tilbake, ifølge Vikør.

- De irakiske strykene fikk kontroll over Ramadi ved hjelp av det amerikanske luftvåpenet. USA har funnet en måte å bombe IS på som er effektiv mot IS sine måter å slåss på. Fallujah blir mest sannsynlig den neste byen, forklarer han og legger til

- Det irakiske militæret må gjenerobre store områder før de i det hele tatt kan tenke å nærme seg Mosul. IS har lidd en del nederlag, men så har de også utvidet sine områder i Syria, forteller Vikør.

Håper på politisk seier En anonym amerikansk forsvarskilde opplyste etter Iraks kunngjøring om at Ramadi var gjenvunnet, at de ikke kan bekrefte at regjeringsbyggene er klarert. Til tross for det gratulerte koalisjonen de irakiske sikkerhetsstyrkene med seieren søndag.

- Det er resultatet av mange måneders hardt arbeid av den irakiske hæren, anti-terrortjenesten, irakiske luftstyrker, lokale og føderale politistyrker og stammekrigere, støttet av de over 600 luftangrepene koalisjonen har gjennomført siden juli, sa den USA-ledede koalisjonens talsmann, oberst Steve Warren, til AFP i går.

Gjenerobring av Ramadi regnes som en av de viktigste seirene for Iraks væpnede styrker siden IS tvang regjeringsstyrkene til å oppgi en tredel av områdene i landet i en offensiv i 2014.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit håper seieren er mer enn en militær seier.

- Problemet er at IS har hatt sterke allianser med noen samfunnsgrupper i byen. Så dersom det viser seg at disse gruppene nå viser IS ryggen, er dette en stor seier. Jeg håper det er snakk om en politisk seier heller enn en ren militær seier, sier Hellestveit til NTB.

Ramadi, som opprinnelig har nærmere 500.000 innbyggere, ble erobret av IS i mai, noe som var et sviende tilbakeslag for den irakiske regjeringen. Byen ligger kun 10 mil vest for hovedstaden Bagdad, og er hovedsetet i provinsen Anbar, men har vært vanskelig å gjenvinne på grunn av byens sterke misnøye mot den sjiadominerte regjeringen og USA.

 VANSKELIG Å BESEIRE IS: Knut S. Vikør mener kampen mot IS er langt fra vunnet etter at irakerne gjeneroberet byen Ramadi fra islamistgruppa. Foto: Universitetet i Bergen
VANSKELIG Å BESEIRE IS: Knut S. Vikør mener kampen mot IS er langt fra vunnet etter at irakerne gjeneroberet byen Ramadi fra islamistgruppa. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media