Ekspert om kong Haralds åpenhets-påstand: - Nei, det er jeg ikke enig i

Kong Harald møter motbør fra Venstre, Offentlighetsutvalget og Presseforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leder av Offentlighetsutvalget Siri Gedde-Dahl, er uenig med kong Harald, som i dag sier at alle opplysninger om kongehusets økonomi allerede er åpent. Kongens uttalelse kom under et intervju med fremmøtt norsk presse i Roma, NRK og TV2, og er gjengitt av NTB.

- Vi ønsker åpenhet om hele kongehuset, som er en del av statsforvaltningen. I forkant av en slik løsning er det naturlig med en prosess der man skiller mellom embetsøkonomien og privatøkonomien. Vi trenger ikke innsyn i kvitteringer på sokker, men i den delen som har med institusjonen å gjøre, sier Gedde-Dahl til Dagbladet.

- Har kong Harald rett i at alle opplysninger om kongehusets økonomi er åpent?- Nei, det er jeg ikke enig i. Noen hovedtall er åpne, men det er ikke samme innsyn i kongehuset som i forvaltningen ellers, sier Gedde-Dahl.

- Hvordan kan kongen bidra til mer åpenhet?

- Kongen har vist klokskap før ved å offentliggjøre gaver og sette en stopper for gaver fra kommersielle aktører. I denne sammenheng ville det hjelpe om han uttrykte et ønske om at regjeringen synliggjorde de reelle utgiftene til drift av kongehuset i statsbudsjettet, og stilte seg positiv til at «embetsdelen» av kongehuset ble omfattet av offentlighetsloven, sier Siri Gedde-Dahl til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer