Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert om kong Haralds åpenhets-påstand: - Nei, det er jeg ikke enig i

Kong Harald møter motbør fra Venstre, Offentlighetsutvalget og Presseforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av Offentlighetsutvalget Siri Gedde-Dahl, er uenig med kong Harald, som i dag sier at alle opplysninger om kongehusets økonomi allerede er åpent. Kongens uttalelse kom under et intervju med fremmøtt norsk presse i Roma, NRK og TV2, og er gjengitt av NTB.

- Vi ønsker åpenhet om hele kongehuset, som er en del av statsforvaltningen. I forkant av en slik løsning er det naturlig med en prosess der man skiller mellom embetsøkonomien og privatøkonomien. Vi trenger ikke innsyn i kvitteringer på sokker, men i den delen som har med institusjonen å gjøre, sier Gedde-Dahl til Dagbladet.

- Har kong Harald rett i at alle opplysninger om kongehusets økonomi er åpent?

- Nei, det er jeg ikke enig i. Noen hovedtall er åpne, men det er ikke samme innsyn i kongehuset som i forvaltningen ellers, sier Gedde-Dahl.

- Hvordan kan kongen bidra til mer åpenhet?

- Kongen har vist klokskap før ved å offentliggjøre gaver og sette en stopper for gaver fra kommersielle aktører. I denne sammenheng ville det hjelpe om han uttrykte et ønske om at regjeringen synliggjorde de reelle utgiftene til drift av kongehuset i statsbudsjettet, og stilte seg positiv til at «embetsdelen» av kongehuset ble omfattet av offentlighetsloven, sier Siri Gedde-Dahl til Dagbladet.

Dagbladet har omtalt hvordan de statlige utgiftene til kongehuset ikke er synliggjort et sted med en sum i statsbudsjettet. Totalregningen er også mye høyere enn det som framkommer i statsbudsjettet, ettersom over 110 millioner kroner til den kongelige politieskorte ikke er oppført noe sted.

110 millioner kroner er Dagbladets anslag av utgiften, basert på sammenstilling av informasjon fra en rekke steder.

- Synd

I går kveld avslørte Dagbladet at kronprins Haakon eier aksjer i den internasjonale, norske gjødselgiganten Yara, samtidig som han besøkte bedriften under offisielle reiser og bidratt til å promotere den. Kong Harald kommenterte saken i Roma i dag.

- Jeg stiller meg uforstående til det vi er anklaget for, sa kong Harald til pressen under kongeparets statsbesøk.

Presseforbundet Kjersti Løken Stavrum reagerer på uttalelsen.

- Det er synd at man har kommet i en situasjon der det å stille spørsmål som Dagbladet har gjort, blir oppfattet som angrep, når det faktisk kommer fram ting vi ikke visste, sier Stavrum til Dagbladet.

Utenriksminister Børge Brende støttet kongen.

- Vi har et kongehuset som står for åpenhet, sa han i Roma i et intervju med NRK og TV2.

PRESSEFORBUNDET: Kjersti Løken Stavrum er  generalsekretær i Norsk Presseforbund.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRESSEFORBUNDET: Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Snart skal Stortinget ta stilling til et forslag fra Venstre om å legge vesentlige deler av kongehuset inn under Offentlighetsloven. i dag er institusjonen unntatt, selv om de er en del av statsforvaltningen.

- Det er viktig for alle å huske på at Offentlighetsloven og åpenhet ikke er ment som en straff. Den er et grunnleggende gode for alle. Offentlighet er en stor verdi i et samfunn, og åpenhet er en viktig verdi for virksomhet på alle områder. Og særlig når det angår skattepenger, sier Stavrum.

- Har kong Harald rett i at alt er åpent rundt kongehusets økonomi?

- Nei, det er vanskelig å være enige i det. Dagbladets dekning har fått fram flere forhold vi ikke har visst om fra før, som sammenstillingen av utgiftene til kongehuset, aksjeposten til kronprinsen og de private hytteeiendommmene som var ført opp på hoffet i eiendomsregisteret.

Ber Stortinget ta stilling

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, la i dag fram et representantforslag overfor Stortinget. Venstre er klare på at kongehusets virksomhet må underlegges Offentlighetsloven.

- I dag uttaler Kong Harald at han mener at alle opplysninger om kongehusets økonomi allerede er tilgjengelig. Er det riktig det kongen sier?

- Økonomien ved hoffet har det ikke vært åpenhet om. Lønnsnivået til toppsjefene tok det Dagbladet, etter det jeg har skjønt, månedsvis å få, og de mente at de ikke var forpliktet til å gi ut informasjonen, sier Rotevatn.

- Jeg vil anta at kongen viser til sekkepostene som apanasje og eiendomsdrift. Det har vært tilgjengelig, men en del andre spørsmål har det ikke vært åpenhet rundt. Eksempelvis kongefamiliens private formue. Ingen vet hvor stor den er, eller hvor den er investert, sier Rotevatn til Dagbladet onsdag.

- Null problem

Rotevatn opplyser at det nå, etter kongens uttalelser onsdag, ikke bør være noe problem å legge virksomheten til kongehuset under Offentlighetsloven.

- Hvis de mener alt er tilgjengelig fra før, så bør det være null problem for Stortinget å vedta dette. Jeg velger å tolke det kongen sier positivt og som en vilje til åpenhet. Det lover godt for forslaget vårt. Jeg vil understreke at vi i Venstre ikke har noen grunn til å tro at noen i kongehuset har svin på skogen, men åpenhet og Offentlighetsloven eksisterer for at den typen mistanke ikke skal oppstå. Så lenge utgangspunktet er hemmelighold, så vil det oppstå misforståelser, sier Venstre-politikeren.

Regjeringens ansvar

Gedde-Dahl kritiserer også regjeringens budsjettføring for utgifter i tilknytning til kongehuset.

- Det er ikke kongens skyld at det ikke er full åpenhet rundt bevilgningene til kongehuset i statsbudsjettet, det er regjeringen som må bebreides. Regjeringens måte å føre utgifter på er problemet. Det er ikke åpenhet rundt utgifter til kongehuset når det er så vanskelig å få oversikt som i dag. Utgiftene er på ulike budsjetter i det ferdige statsbudsjettet og i statsregnskapet. Og sikkerhetsutgiftene er hemmeligholdt, sier Gedde-Dahl.