Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror i Europa

Ekspert om Manchester-angriperens metode: - Ekstremt vanskelig å stoppe

Hans Brun mener langsiktig arbeid mot radikalisering og hatpropaganda er det viktigste for å forhindre terror.

RAMMET KONSERT: Minst 22 personer mistet livet på Manchester Arena i går. Politiet navnga tirsdag den mistenkte som 22 år gamle Salman Abedi. Foto: Joel Goodman/LNP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix 
RAMMET KONSERT: Minst 22 personer mistet livet på Manchester Arena i går. Politiet navnga tirsdag den mistenkte som 22 år gamle Salman Abedi. Foto: Joel Goodman/LNP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 22 personer er drept, mens 59 personer er sendt til sykehus i Manchester etter eksplosjonen som rammet Ariana Grande-konserten mandag kveld, angivelig utført av Salman Abedi (22).

Abedi, som skal ha kommet til Manchester med tog fra London i går, skal ha sprengt seg utenfor Manchester Arena etter konserten. Dette er et tidspunkt som er svært sårbart, ifølge terrorforsker Hans Brun.

- Både innslipp og utslipp er sårbare for terrorangrep. Vi har sett det tidligere, for eksempel i Irak, at terrorister angriper akkurat ved innslipp. Da er det mange mennesker på ett sted, og det er det som tiltrekker dem, sier Brun til Dagbladet.

FLYKTER: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. 22 personer er drept og over femti skadd etter eksplosjonene på Ariana Grande-konserten i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: AP Vis mer Vis mer

Kritiske punkter

Terrorforskeren ved King's College i London understreker at det er svært vanskelig å gardere seg mot angrep i disse situasjonene.

Selv for godt trente politifolk og sikkerhetsvakter.

- Det vil alltid oppstå flaskehalser, enten det er utenfor arenaen, på gata eller på et busstopp. Om gjerningspersonen er tilstrekkelig motivert, er det ekstremt vanskelig å stoppe et slikt angrep, forteller Brun.

- Må bekjempe hatpropaganda

På spørsmål om hva som kan gjøres, legger svensken vekt på langsiktig arbeid for å motvirke radikalisering.

Her viser Brun til den enorme mengden propaganda som sprer seg, blant annet på nett.

- Man må bekjempe idéene og tankene som oppmuntrer til disse handlingene. Ellers kommer angrepene til å fortsette, sier Brun, og legger til at hatpropagandaen spres fra flere hold.

- Både fra jihadister og høyreekstreme. Man så det i Norge der Anders Behring Breivik skapte sine ideer gjennom hatpropaganda på internett.

- Hjemmelagd sprengladning

Politiet undersøker for øyeblikket om Abedi skal ha utført selve angrepet alene.

Det er altså ennå ukjent om 22-åringen kan ha samarbeidet med andre, og politiet utførte i ettermiddagstimene en væpnet aksjon mot Abedi-familiens hus i Fallowfield i utkanten av Manchester.

- Mannen bar en hjemmelagd sprengladning som ble utløst og som forårsaket denne grusomheten, sa politisjefen i Manchester, Ian Hopkins, tidligere i dag overfor The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!