Ekspert om Pluto: - Kan ta lang tid før de viktigste resultatene kommer

Romsonden New Horizons passerer dvergplaneten nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ni år etter at romsonden New Horizons ble skutt opp passerer den endelig Pluto.

Det kommer til å bety en rekke bilder av dvergplaneten - de første nærbildene vi har fått se av et objekt av dens type - til fryd for øyet, men også en rekke resultater som kan gi vitenskapelige gjennombrudd.

Kan gi informasjon om solsystemet - Dette er kuliminasjonen av mange tiår med forskning på romfart. Bildene av Pluto kan gi oss informasjon om hvordan planetens geologi er, om overflaten er preget av høye fjell, om det er sprekker i overflaten som tyder på spor av vann, sier astrofysiker Eirik Newth.

Han sier at resultatene kommer til å komme gradvis i tiden framover. Ifølge Newth sender New Horizons bilder i en hastighet på rundt ett kilobyte i sekundet. Det siste bildet vil trolig bli sendt høsten 2016.

- NASA kommer til å sende de mest spennende nærbildene først. De som de tror er mest interessent for pressen og folk flest, likevel kan det vise seg at de senere bildene vil bli minst like viktige med tanke på vitenskap, sier Newth.

Kan sende New Horizons videre ut Astrofysikeren sier at den neste avgjørelsen for NASA nå blir om de ønsker å sende New Horizons videre i Kuiper-beltet, regionen i solsystemet som Pluto tilhører.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer