Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsaken i Stortinget:

Ekspert om russisk advarsel: - Kan trappe opp sitt nærvær på Svalbard

Russland kan komme til å ta en rekke virkemidler i bruk mot Norge. - Norge er et lite land med en stor nabo. Selvfølgelig må vi ta det naboen sier på alvor, sier russlandekspert.

STERKE REAKSJONER: Russisk UD kommer med sterke reaksjoner etter at Mikhail Botsjkarev (51) ble arrestert av PST fredag. Russeren mistenkes for spionvirksomhet i Stortinget. Foto: Stortinget/NTB Scanpix
STERKE REAKSJONER: Russisk UD kommer med sterke reaksjoner etter at Mikhail Botsjkarev (51) ble arrestert av PST fredag. Russeren mistenkes for spionvirksomhet i Stortinget. Foto: Stortinget/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Russlands reaksjon er ganske kraftig. Det er en kraftig markering, sier Iver Neumann, direktør ved NOVA og tidligere NUPI-forsker, til Dagbladet.

I forbindelse med den omtalte spionsaken i Stortinget, hvor den russiske borgeren Mikhail Botsjkarev (51) ble arrestert av PST fredag, slapp det russiske utenriksdepartementet en pressemelding mandag.

I denne ble det opplyst at Norges ambassadør i Moskva var blitt kalt inn på teppet og at saken kan «få konsekvenser» for Norge. I pressemeldingen beskrives også anklagene om spionasje som absurde.

- For det første er det vanlig at spionasje finner sted. Alle land spionerer. Det uvanlige er at stater går ut offentlig om det, sier Neumann.

Han peker på at Russland har valgt å gå ut offentlig flere ganger.

- De valgte selv å gå ut i Frode Berg-saken. Russland ser på seg selv som en stormakt som skal ivaretas til enhver tid. Alle land spionerer, men Russlands linje er å benekte alt hver gang. Det skjedde også da Storbritannia gikk ut med spionanklager i Skripal-saken, sier han.

Beskylder Norge for «spion-mani»

I pressemeldingen kommer russisk UD med sterke protester på arrestasjonen og fengslingen av Botsjkarev.

Ifølge det russiske utenriksdepartementet er reaksjonen fra Norge en del av «bølgen» av en kampanje og at arrestasjonen handler om «spion-mani» mot Russland. «Slike skritt er naturligvis ikke uten konsekvenser» står det i pressemeldingen.

Ifølge Neumann kan det være snakk om flere reaksjoner fra russisk side.

- Én konsekvens er at den norske ambassadøren blir kalt inn på teppet. Ellers er det åpent hvilke andre reaksjoner som kan komme. Det er en hel rekke virkemidler som kan tas i bruk, sier Neumann.

Nærvær på norsk territorium

Ifølge Neumann kan én konsekvens være at Russland unnlater å innrette seg etter internasjonal lov og i større grad markere russisk nærvær på norsk territorium.

- De kan velge å trappe opp sitt nærvær på Svalbard. De kan utvise norske diplomater, utebli fra samtaler og påvirke norske næringsinteresser. De markerer at de vil komme med en reaksjon. Det er ikke uvanlig med motreaksjoner i internasjonal politikk, sier Neumann.

- Hvordan bør Norge ta dette?

- Norge er et lite land med en stor nabo. Selvfølgelig må vi ta det naboen sier på alvor, sier Neumann.

- Hva tenker du om at russisk UD mener arrestasjonen er en del av en «bølge» av «spion-mani» mot Russland?

- Å anklage andre for å være paranoide kjenner vi igjen fra russiske utspill i utenrikspolitikken. Angrep er det beste forsvar. Jeg er ikke overrasket over reaksjonen fra Russland, men tonen er sterkere enn forventet.

Søreide: - Ikke en politisk sak

Ifølge Neumann føyer uttalelsen seg inn i russisk taktikk gjennom flere år.

- Russland har siden 2013 hatt et sterkt markeringsbehov og ønsker å markere seg som stormakt. Også overfor Norge. De ønsker å markere en sterk tilstedeværelse i internasjonal politikk, sier han.

Neumann har tidligere uttalt at det mellom stater ofte er vanlig å ordne slike ting opp på kammerset og at denne saken også har handlet om å sende signaler fra norsk side.

- Når Norge går ut og publiserer en spionsak, er det et sterkt signal, sier han.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at dette ikke er en politisk sak.

- Dette er en politisak som er under etterforskning. Det er opp til påtalemyndigheten å vurdere hva som skjer videre i saken. Dette er ikke en politisk sak. Påtalemyndigheten gjør sine vurderinger helt uavhengig, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!