Spionsaken i Stortinget:

Ekspert om russisk advarsel: - Kan trappe opp sitt nærvær på Svalbard

Russland kan komme til å ta en rekke virkemidler i bruk mot Norge. - Norge er et lite land med en stor nabo. Selvfølgelig må vi ta det naboen sier på alvor, sier russlandekspert.

STERKE REAKSJONER: Russisk UD kommer med sterke reaksjoner etter at Mikhail Botsjkarev (51) ble arrestert av PST fredag. Russeren mistenkes for spionvirksomhet i Stortinget. Foto: Stortinget/NTB Scanpix
STERKE REAKSJONER: Russisk UD kommer med sterke reaksjoner etter at Mikhail Botsjkarev (51) ble arrestert av PST fredag. Russeren mistenkes for spionvirksomhet i Stortinget. Foto: Stortinget/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Russlands reaksjon er ganske kraftig. Det er en kraftig markering, sier Iver Neumann, direktør ved NOVA og tidligere NUPI-forsker, til Dagbladet.

I forbindelse med den omtalte spionsaken i Stortinget, hvor den russiske borgeren Mikhail Botsjkarev (51) ble arrestert av PST fredag, slapp det russiske utenriksdepartementet en pressemelding mandag.

I denne ble det opplyst at Norges ambassadør i Moskva var blitt kalt inn på teppet og at saken kan «få konsekvenser» for Norge. I pressemeldingen beskrives også anklagene om spionasje som absurde.

- For det første er det vanlig at spionasje finner sted. Alle land spionerer. Det uvanlige er at stater går ut offentlig om det, sier Neumann.

Han peker på at Russland har valgt å gå ut offentlig flere ganger.

- De valgte selv å gå ut i Frode Berg-saken. Russland ser på seg selv som en stormakt som skal ivaretas til enhver tid. Alle land spionerer, men Russlands linje er å benekte alt hver gang. Det skjedde også da Storbritannia gikk ut med spionanklager i Skripal-saken, sier han.

Beskylder Norge for «spion-mani»

I pressemeldingen kommer russisk UD med sterke protester på arrestasjonen og fengslingen av Botsjkarev.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.