KONFLIKT: President Recep Tayyip Erdogan har bedt folk om å stå opp mot det påståtte militærkuppet i Tyrkia. Her stiller folk seg i veien for en stridsvogn. FOTO: Sinan Yiter / Anadolu Agency
KONFLIKT: President Recep Tayyip Erdogan har bedt folk om å stå opp mot det påståtte militærkuppet i Tyrkia. Her stiller folk seg i veien for en stridsvogn. FOTO: Sinan Yiter / Anadolu AgencyVis mer

Ekspert om situasjonen i Tyrkia:
- Svært dramatisk

Einar Wigen mener at Tyrkia kommer til å bli rammet av kuppforsøket, uansett utfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld meldte den tyrkiske regjeringen om et kuppforsøk i Tyrkia.

Flere medier har meldt om skyting og militærstedeværelse i Ankara, og et større antall personer skal være tatt som gisler i militærets hovedkvarter i hovedstaden.

Statsminister Binali Yildrim sier at en utbrytergruppe i det tyrkiske militæret står bak kuppforsøket, ifølge Associated Press.

MILITÆRKUPP: Nytt klipp viser skudd som avfyres fra helikopter mot mennesker på bakken i Tyrkia. Video: CNN Vis mer

- Svært dramatisk

Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og postdoktor ved universitetet i Oslo, ser på situasjonen som svært dramatisk.

- Uansett utfall, så kommer det til å gå dårligere med Tyrkia etter dette, sier Wigen til Dagbladet.

Wigen setter situasjonen i sammenheng med en pågående maktkamp mellom regjeringen, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, og krefter innenfor hæren.

Forsøkte å tilsidesette hæren

Her viser han til at regjeringen tidligere har plukket ut regjeringslojale personer til sentrale stillinger i hæren.

- Dette har gjort at man har trodd at militæret har blitt tilsidesatt som politisk makt i landet. Samtidig har konflikten med PKK, noe som har gitt militæret større handlingsrom på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, sier Wigen om bakteppet for situasjonen.

Forskeren understreker at på tross av regjeringens rekrutteringskampanje, så finnes et stort antall innflytelsesrike personer innad i hæren som er regjeringskritiske.

Wigen legger til at Erdogan og regjeringen i lengre tid har spilt opp konflikten med den kurdiske geriljaen PKK, blant annet for å vinne politisk makt.

- Dette har bidratt til å styrke hærens posisjon i landet, sier Einar Wigen.

- SKYTER MOT SIVILE: Ifølge nyhetsbyrået AP skyter soldater mot mennesker som forsøker å krysse broen ved Bosporos-stredet i Istanbul i protest mot kuppmakerne. Video: CNN Vis mer

Trolig splittet hær

Flere meldinger tyder på at forsvarssjefen, Hulusi Akar, i det tyrkiske forsvaret er blant gislene i det militære hovedkvarteret i Ankara.

- Det tyder jo på at det ikke er et samlet militære som står bak dette kuppforsøket, sier Dagbladet-kommentator Einar Hagvaag.

Hagvaag har reist mye i Tyrkia, og fulgt landet over lengre tid.

Kilder han har snakket med nå nylig forteller at det også er mye som tyder på at det er luftforsvaret i landet som leder an kuppforsøket.

- Blant annet fordi det var de som sendte ut de første jagerflyene i lufta over de forskjellige politiske maktsentra, sier Hagvaag.

Har stengt viktige broer

Broene over Bosporos er stengt. Disse er svært strategisk viktige for regionen, ifølge Hagvaag.

Dette fordi de forener den asiatiske og europeiske delen av Tyrkia.

- Ved å sperre broen, sperrer man av den viktigste politiske delen av Tyrkia, hvor president Recep Tayyip Erdogan antagelig kan befinne seg. Da har du delt landet i to, og selv om den europeiske delen er bitteliten i forhold til den asiatiske delen, er den politiske europeiske delen av Tyrkia mye viktigere, sier Einar Hagvaag.