GOLIAT

Ekspert om Søviknes: «Uforsvarlig praksis». Men Erna Solberg er fornøyd

Forvaltningsekspert er ikke imponert over Søviknes.

PRAKSISKRITIKK: Ifølge landets fremste ekspert på forvaltning, tar Terje Søviknes feil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRAKSISKRITIKK: Ifølge landets fremste ekspert på forvaltning, tar Terje Søviknes feil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oljeminister Terje Søviknes er i hardt vær etter beskyldninger om å holde tilbake informasjon om Goliat-feltet overfor Stortinget.

Da Stortinget ba Søviknes svare på lønnsomheten til det digre oljefeltet i Barentshavet, hoppet statsråden bukk over Oljedirektoratet, som hadde tall som viste at feltet ikke blir lønnsomt. Søviknes spurte heller det italienske oljeselskapet Eni om informasjon til å svare Stortinget, som mente feltet ble lønnsomt allerede i 2019. Dette viste seg raskt å være feil.

Søviknes mener likevel det var riktig å gå til Eni - ikke direktoratet - i denne saken.

«Å gå til operatøren ved spørsmål fra Stortinget er en helt vanlig praksis, enten det er Eni, Statoil, Lundin eller et annet selskap er operatør - slik har det alltid vært», skriver Søviknes i en SMS til Dagbladet tirsdag kveld.

Oppsiktsvekkende forvaltning

Professor Jan Fridtjof Bernt, Norges ledende ekspert på forvaltningspraksis, er ikke enig.

Han mener Søviknes tydeligvis har en meget underlig tolkning av hvordan man driver et departement og besvarer spørsmål fra Stortinget.

- Dette synes jeg er oppsiktsvekkende. Hvis departementet ikke har rutiner for løpende rapportering av denne type informasjon fra et fagdirektorat som Oljedirektoratet, eller i alle fall har direkte tilgang til disse dataene, er det etter mitt skjønn påfallende. For meg høres det ut som en lite forsvarlig praksis av Søviknes og hans departement når det gjelder den samfunnsmessige kontroll med konsekvensene av oljeutvinningen, sier Bernt til Dagbladet.

Erna-forsvar

Statsminister Erna Solberg er ikke enig med eksperten fra UiB. Hun forvarte Søviknes' forvaltningspraksis i Stortinget i dag.

- Når man får spørsmål om lønnsomheten, er det helt vanlig at man innhenter ferskest mulig data, det var det Terje Søviknes gjorde. Det departementet selv sitter på, er data fra 2015. De fleste vet at det har skjedd mye i oljesektoren fra 2015 og fram til i dag, sa statsministeren til Stortinget.

Erna Solberg fortalte også Stortinget at det «ikke er unaturlig og uvanlig at man baserer seg på en informasjonsinnhenting fra selskapet, det er helt vanlig».

Kunne fått tallene

Professor Bernt sier, i likhet med flere andre, det er åpenbart at Oljedirektoratet kunne skaffet alle tallene Stortinget ønsket seg. Isteden valgte altså Søviknes å gå til italienske Eni.

- Jeg kan ikke helt skjønne hvordan et departement, som sitter med ansvaret både for dette prosjektet og for helheten i vår utvinningsvirksomhet, ikke ønsker å ta pulsen på bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk lønnsomhet ved å sørge for løpende rapportering fra Oljedirektoratet, og selvsagt i alle fall når slik informasjon etterspørres i Stortinget. De vil jo selvsagt skaffe all informasjon departementet behøver, sier Bernt.

- Det er rart at et departement, som sitter med det store ansvaret i dette prosjektet, ikke ønsker å ta pulsen på lønnsomhet ved å gå til Oljedirektoratet. De vil jo selvsagt være behjelpelig og skaffe all informasjon departementet behøver, sier Bernt videre.

Dette er Goliat-saken

Professoren ikke enig

Forvaltningsekspert Jan Fridthjof Bernt er uenig med statsministeren: Det vanlige er å bruke informasjon fra offentlige aktører sammen med informasjon fra private aktører, sier han.

- Det normale er at informasjon fra private aktører som Eni kommer til Stortinget sammen med offentlig tall, som for eksempel tall fra Oljedirektoratet. Det er en svært usedvanlig praksis å bare bruke informasjon fra private aktører for å besvare Stortinget, sier Bernt.

Ap's Hege Liadal var blant dem som refset Søviknes i Stortinget i dag:

- Jeg vil også påpeke at det virker meget rart at oljeministeren stoler på prognoser fra operatør Eni og ikke fra sitt eget direktorat, sier Liadal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer