SPILTE BALLEN OVER TIL REGJERINGEN: Carles Puigdemont, regionpresident for Catalonia, inviterte Rajoy-regjeringen til samtaler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPILTE BALLEN OVER TIL REGJERINGEN: Carles Puigdemont, regionpresident for Catalonia, inviterte Rajoy-regjeringen til samtaler. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Catalonias ønske om uavhengighet

Ekspert om spillet bak talen: - Han har malt seg inn i et hjørne

Marcus Buck ved UiT har liten tro på noe uavhengig Catalona etter dagens erklæring fra Carles Puigdemont.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA/OSLO (Dagbladet): - De (Spania) gjorde oss små, men Catalonia er en europeisk sak.

Slik innledet Catalonias regionpresident Carles Puigdemont sin tale om mulighetene for løsrivelse fra Spania, en tale der han også viste til resultatet fra uavhengighetsavstemningen tidligere i oktober:

- Urnene sier ja til uavhengighet, og det er den veien jeg er klar til å følge. Jeg påtar meg mandatet fra folket for at Catalonia skal bli en uavhengig stat.

Som forventet

Likevel rapporterer Dagbladets reporter på stedet om en skuffelse blant katalanske nasjonalister. De er skuffet over regionpresidentens myke linje.

Marcus Buck, instituttleder ved Universitetet i Tromsø og Spania-kjenner, har lite tro på noen uavhengighet. Da Dagbladet kontakter ham i etterkant av talen, viser han til et sentral punkt i Puigdemonts tale.

Dette i form av planene om samtaler med regjeringen i Madrid.

- Talen var akkurat som forventet. Det han legger opp til, er en «slovensk løsning» der man sier at man har et mandat, men utsetter iverksettelsen. Han forsøker nå å få til åpne forhandlinger, sier Buck.

President under press

- At han har invitert til disse forhandlingene, gjør at han fortsatt holder seg innenfor grunnlovens grenser. Det gjør at Rajoy-regjeringen ikke kan respondere med å trekke tilbake alt selvstyre, legger Marcus Buck til.

Spania-kjenneren mener at den katalanske regionpresidenten er i en presset politisk posisjon. Presset kommer fra radikale katalanske nasjonalister, samt konservative innen Puigdemonts eget parti (Convergència).

Samtidig viser han til at befolkningen i selve Catalonia er splittet, der blant annet handelstanden er sterkt i mot en løsrivelse

- Han har malt seg inn i et hjørne, sier Buck om situasjonen Puigdemont er i.

SPENNING: Det var mye spenning knyttet opp mot kveldens tale fra Carles Puigdemont. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPENNING: Det var mye spenning knyttet opp mot kveldens tale fra Carles Puigdemont. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mulig tysk løsning

På spørsmål om hva som er det mest sannsynlige framtidige scenarioet, svarer han at mye avhenger av hvordan den spanske regjeringen responderer.

Mariano Rajoy-regjeringen er i mindretall i parlamentet, og vil møte røster som ønsker en reform.

- Det spanske sosialistpartiets ønsker en reform av den nå uklare grunnloven. Der står det at Spania er en hel og udelelig nasjon - bestående av flere nasjonaliteter, mens sosialistene ønsker en ekte føderalstat etter tysk modell, sier Buck om den mulige løsningen.

Spår fredelig konklusjon

Den ovennevnte løsningen vil gi økt selvstyre, men vil ikke skape jubel blant radikale katalanske nasjonalister.

- De er uansett i mindretall, sier Buck.

Han spår følgende om de eventuelle forhandlingene mellom Catalonas regionale myndigheter og den spanske regjeringen:

- Det blir ikke uavhengighet, og den spanske regjeringen kommer heller ikke til å få det som de vil. Ettersom Catalonias regionpresidents har holdt seg innen grunnloven, kommer aktører fra sivilsamfunnet til å gjøre seg gjeldende.

- Folk flest i Catalonia vil ikke ha konflikt, konkluderer Marcus Buck overfor Dagbladet om hvorfor han tror på en fredelig prosess.