SSB-BRÅKET:

Ekspert om SSB-bråket: - Det som skjer nå irriterer Høyre grenseløst

Omorganiseringen i SSB må fortsette, uavhengig av om SSB-sjefen får fortsette eller ikke, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Jon P. Knudsen.

PIKANT: - Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sier Jon P. Knudsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, som selv har en fortid i SSB. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PIKANT: - Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sier Jon P. Knudsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, som selv har en fortid i SSB. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Omorganisering. Det er bakgrunnen for alt bråket i SSB den siste uka. En omorganisering som begrunnes i et behov for modernisering og digitalisering av SSB.

Omorganisering på overtid

Prosessen ble på mange måter igangsatt i 2016. Da satte SSB-ledelsen ned en gruppe som skulle finne ut hva som skulle være byråets framtidige forskningsstrategi.

Der ble det blant annet anbefalt å redusere forskningsavdelingen, blant annet fordi en del av forskningen ikke holdt tilstrekkelig høy kvalitet.

På bakgrunn av dette bestemte SSB, med sjef Christine Meyer i spissen, seg for å omplassere 25 personer fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

- Dette er en opprydning som skulle blitt tatt for 15-20 år siden, for da kom det andre krav. Det er på overtid å gjøre noe med det, sier Jon P. Knudsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, som selv har en fortid i SSB, til Dagbladet.

Han sier seg dermed enig med professor Kjetil Storesletten, som satt i gruppa som anbefalte en redusert forskningsavdeling. Til NRK sier Storesletten at Meyer «tok fatt i den jobben som andre i SSB burde gjort for 30-40 år siden».

Uansett begrunner Jon P. Knudsen sin tidsberegning med at det for 15-20 år siden skjedde flere ting på forskningsfeltet i Norge:

Forskningen ble utsatt for internasjonal eksponering, det ble krav til å få forskningen publisert og det ble mindre vanlig å vise til gråarbeider, altså uformelle arbeider som ble brukt i prosesser.

Innvandringsregnskapet

Det som gjorde omplasseringsarbeidet ekstra betent i denne omgang er at en av dem som blir omplassert er forskningsleder Erling Holmøy, forfatteren av det såkalte innvandringsregnskapet. Flere har ment at flyttingen har vært knyttet til nettopp innvandringsregnskapet.

At Meyer dagen før hun tiltrådte i SSB sa at hun var villig til å gå i demonstrasjonstog for å sikre fortsatt innvandring til Norge, har forsterket kritikken mot Meyer på dette punktet.

Meyer sa selv fredag at hun føler SSB har blitt presset på innvandringsfeltet.

- En helt ordinær kvalitetssikring av arbeid før publisering av en rapport, har blitt oppfattet som politisk sensur. Jeg vil bestemt avvise at SSBs ledelse legger føringer på forskningen. Det har aldri skjedd i min tid, sa Meyer.

- Dette er en brikke i det, sier Knudsen som mener innvandringsregnskapet er et ømt punkt for Frp.

- Irriterer Høyre grenseløst

I en kommentar i Fædrelandsvennen fredag skriver han at «ideologisk skulle Siv Jensen ta stiften for Meyers opprydding».

- Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sier Knudsen.

- Det som skjer nå irriterer Høyre grenseløst. Meyer har en fortid som Høyre-politiker, og er gift med Victor Norman som er en av Høyres viktigste økonomiske ideologer.

Selv mener Meyer at finansdepartementet hele veien støttet omstillingsprosessen, før de, ifølge henne, backet ut for to uker siden.

- Hvis Finansdepartementet hadde stått opp for Meyer, så hadde prosessen rullet og gått, sier Knudsen.

Men Finansdepartementet ser ikke ut til å stå Meyer bi. Under en pressekonferanse fredag var Siv Jensen ganske klar.

- Min vurdering er at SSB ikke har gjort nok for å bevare byråets tillit, og jeg har gitt Christine Meyer beskjed om at hun ikke lenger har min tillit, sa Jensen.

- Det må komme en omorganisering

Meyer selv mener hun er kapabel til å utføre jobben.

- Jeg mener at det ikke er grunnlag for å si meg opp, og det er der saken står, sa Meyer under pressekonferansen fredag.

Jon P. Knudsen tror det blir vanskelig for Meyer å klamre seg fast til sjefsstillingen i SSB.

- Hvis det skulle ende sånn, at Siv Jensen vinner, og Meyer må gå, så er det nødt til å komme en omorganisering av byrået. Den prosessen må fortsette, sier Knudsen.

- Det er veldig synd at dette skjer. Det betyr bare at en prosess som er nødvendig blir forsinket og forsuret av noen andre konfliktlinjer.

Inntil videre er omorganiseringen satt i bero, men stormen i SSB er neppe over av den grunn.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB.sjef Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos byrået fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer