Coronaekspert:

Ekspert om tiltak: - For seint ute

Tromsø har gjeninnført én-meteren, og helseminister Ingvild Kjerkol luftet onsdag ideen om innføring av nasjonale tiltak igjen. Professor Steinar Westin mener at helsemyndighetene bør være tydelige på at vi fortsatt må være varsomme.

KASTET SMITTEVERN: Professor Steinar Westin mener at mange har kastet bort smitteverstiltak etter gjenåpningen 25. september. Han mener at helsemyndighetene må være tydeligere om at pandemien fortsatt pågår. Foto: Javad Parsa / NTB
KASTET SMITTEVERN: Professor Steinar Westin mener at mange har kastet bort smitteverstiltak etter gjenåpningen 25. september. Han mener at helsemyndighetene må være tydeligere om at pandemien fortsatt pågår. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Coronasmitten øker, influensasesongen er i gang, og RS-viruset har nådd en topp mye tidligere enn vanlig.

Det er særlig Troms og Finnmark som har hatt et høyt smittetrykk den siste tida. Forrige uke ble det registrert 271 smittetilfeller per 100 000 innbyggere her.

Tromsø innførte torsdag én-meteren igjen, og oppfordrer nå innbyggerne til å bruke munnbind og ha hjemmekontor.

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, sier til Dagbladet at det spekuleres i om smitten i Troms og Finnmark blant annet kan ha sammenheng med været.

- Det spekuleres i om det kan ha sammenheng med at befolkningen i Troms og Finnmark tidligere i pandemien har hatt lite smitte og at det er noe lavere vaksinasjonsdekning i en del kommuner, slik at immuniteten kanskje er lavere enn for eksempel i Oslo og Viken, sier Vold og legger til:

- Det spekuleres også i om det kan ha sammenheng med at høst og vinter kommer tidligere i nord, og at covid-19 ser ut til å ha sesongvariasjon med økning i høst og vinterhalvåret.

NASJONALE TILTAK: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, mener ikke at det er nødvendig å innføre nasjonale tiltak helt ennå. Hun opplyser at FHI er i dialog med flere kommuner. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NASJONALE TILTAK: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, mener ikke at det er nødvendig å innføre nasjonale tiltak helt ennå. Hun opplyser at FHI er i dialog med flere kommuner. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Veldig usikre

Fredag er det registrert 996 koronasmittede i Norge. Det er 248 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 831 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 503, så trenden er stigende.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at de økende smittetallene henger sammen med at vi nå har mye kontakt med hverandre.

- Vi er på et balansepunkt akkurat nå. Vi har mye kontakt med hverandre, samtidig som mange er vaksinert. Men vi ser at smitten har økt den siste tiden, særlig i Troms og Finnmark. Smitten øker også i ganske mange kommuner på Østlandet, sier Nakstad.

- Tror det er over

Professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, mener imidlertid at det er for mange i samfunnet som har lagt bort smitteverntiltakene etter gjenåpningen.

- Vi ser nå at det fortsatt er mye coronasmitte blant oss i samfunnet, og altfor mange lever fortsatt i troen på at det hele er over, etter gjenåpningsrusen vi fikk 25. september, sier Westin til Dagbladet.

Han understreker at han ikke mener at det er nødvendig å innføre nasjonale tiltak ennå, men at befolkningen fortsatt må huske på at det er en pandemi. Derfor mener han at flere kommuner med et høyt smittepress raskt bør innføre lokale tiltak.

Likevel mener Westin at helsemyndighetene ikke har vært gode nok til å kommunisere ut alvoret av corona etter gjenåpningen.

- Det er biologien som bestemmer, og den endrer seg ikke som følge av administrative beslutninger tatt av helsemyndighetene. Jeg tror at folk i praksis har droppet alle smitteverntiltakene. Det er ingen, heller ingen helsemyndighet, som har minnet oss på at vi fortsatt må være forsiktige. Det tror jeg er en viktig årsak til at så mange nå blir smitta, sier han.

- Bekymret for vinteren

Onsdag varslet helseminister Ingvild Kjerkol at det kunne bli aktuelt å innføre nye nasjonale tiltak igjen. Kjerkol sier helheten framfor smittetall vil avgjøre om det kan bli aktuelt framover.

Torsdag sier imidlertid helseministeren på en pressekonferanse om coronasituasjonen at det ikke er aktuelt med nasjonale coronatiltak på nåværende tidspunkt. Hun er imidlertid klar på at regjeringen vil ta i bruk nasjonale tiltak dersom det skulle være behov for det.

- Kommunene må fortsette med å innføre lokale tiltak ved smitteutbrudd når det er nødvendig og forholdsmessig. Det er ikke aktuelt med nasjonale tiltak nå, men vi følger nøye med på situasjonen, både nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

Westin mener derfor at det blir spennende å se hvordan smittesituasjonen blir utover høsten og vinteren.

- Det blir interessant å se hvordan det går fram mot jul. Men det blir selvsagt vanskelig å dra på julebord med munnbind!

IKKE GODE NOK: Steinar Westin at helsemyndighetene ikke har vært gode nok til å kommunisere ut alvoret av corona etter gjenåpningen. Foto: NTNU
IKKE GODE NOK: Steinar Westin at helsemyndighetene ikke har vært gode nok til å kommunisere ut alvoret av corona etter gjenåpningen. Foto: NTNU Vis mer

- Munnbind der det trengs

Nakstad sier til Dagbladet at effekten av tiltak i en ganske vaksinert befolkning vil bli større hvis den er målrettet og tilpasset situasjonen.

- Det positive er at mange i Norge er vaksinert, så det skal ikke så mange smitteverntiltak til for at problemet blir mindre, sier han.

Nakstad peker på bruken av munnbind.

- I en storby med mye smitte og mange innleggelser, vil kanskje effekten av å bruke munnbind der det trengs, og effekten av å informere enda mer om vaksine til grupper som ikke er vaksinert, bli veldig god fordi så mange tross alt er beskyttet.

Westin er enig med Nakstad om at myndighetene i større grad bør anbefale bruk av munnbind.

- På pressekonferansen torsdag sier helseministeren at det er viktig at folk vaksinerer seg, at man holder seg hjemme når man er syk og at det er viktig å vaske hender. Men dette er jo ikke noe nytt. Helsemyndighetene snakker ikke om munnbind. Det synes jeg de burde, sier Westin.

I det store og hele mener han at vi er for seint ute og at myndighetene kunne ha satt inn noen enkle tiltak tidligere.

- Nå er vi litt for seint ute, for vi så jo at smitten var på full fart opp for noen uker siden. Vi kunne blant annet ha innført munnbind på kollektiv transport i de større byene. Jeg mener også at vi burde ha holdt på vaner som å sprite overflater på offentlig steder, som for eksempel på treningssentrene, sier han.

PRESSEKONFERANSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under torsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PRESSEKONFERANSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under torsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Nasjonale og lokale tiltak

Line Vold tror ikke at det blir nødvendig med nasjonale smitteverntiltak med det første.

- Det er først og fremst lokale tiltak som diskuteres nå, og vi vet det trengs mye mindre inngripende tiltak nå enn tidligere for å snu en negativ utvikling, sier Vold og legger til:

- Det viktigste hver og en av oss gjør nå er å vaksinere oss dersom vi ikke har gjort det ennå, og holde oss hjemme når vi er syke og tester oss slik at vi stopper videre smittespredning.

Hun påpeker at FHI er i en løpende dialog med en rekke kommuner og bistår med råd og vurderinger dersom det er behov.

Temaer som diskuteres er blant annet å ha kampanjer rettet mot de delene av befolkningen med lavere vaksinasjonsgrad for å få opp vaksinasjonsdekningen, være tydelige med informasjon om tiltak som gjelder og viktigheten av å holde seg hjemme når man er syk og å gjennomgå rutiner i sykehjem og helsetjenesten slik at de mest sårbare beskyttes godt mot smitte.

I tillegg bistår FHI blant annet i vurderinger av råd om å begrense sosial omgang, vurdere råd om bruk av munnbind i situasjoner der det er trengsel med mer.

- Rådene må tilpasses lokal setting og være forholdsmessige, og kommunene er de som er nærmest problemstillingen og kan gjøre gode vurderinger om dette, sier Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer