Coronaekspert:

Ekspert om tiltak: - For seint ute

Tromsø har gjeninnført én-meteren, og helseminister Ingvild Kjerkol luftet onsdag ideen om innføring av nasjonale tiltak igjen. Professor Steinar Westin mener at helsemyndighetene bør være tydelige på at vi fortsatt må være varsomme.

KASTET SMITTEVERN: Professor Steinar Westin mener at mange har kastet bort smitteverstiltak etter gjenåpningen 25. september. Han mener at helsemyndighetene må være tydeligere om at pandemien fortsatt pågår. Foto: Javad Parsa / NTB
KASTET SMITTEVERN: Professor Steinar Westin mener at mange har kastet bort smitteverstiltak etter gjenåpningen 25. september. Han mener at helsemyndighetene må være tydeligere om at pandemien fortsatt pågår. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Coronasmitten øker, influensasesongen er i gang, og RS-viruset har nådd en topp mye tidligere enn vanlig.

Det er særlig Troms og Finnmark som har hatt et høyt smittetrykk den siste tida. Forrige uke ble det registrert 271 smittetilfeller per 100 000 innbyggere her.

Tromsø innførte torsdag én-meteren igjen, og oppfordrer nå innbyggerne til å bruke munnbind og ha hjemmekontor.

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, sier til Dagbladet at det spekuleres i om smitten i Troms og Finnmark blant annet kan ha sammenheng med været.

- Det spekuleres i om det kan ha sammenheng med at befolkningen i Troms og Finnmark tidligere i pandemien har hatt lite smitte og at det er noe lavere vaksinasjonsdekning i en del kommuner, slik at immuniteten kanskje er lavere enn for eksempel i Oslo og Viken, sier Vold og legger til:

- Det spekuleres også i om det kan ha sammenheng med at høst og vinter kommer tidligere i nord, og at covid-19 ser ut til å ha sesongvariasjon med økning i høst og vinterhalvåret.

- Veldig usikre

Fredag er det registrert 996 koronasmittede i Norge. Det er 248 flere enn samme dag i forrige uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.