FØR DEBATTEN: Slik så det ut en time før den andre presidentkandidatdebatten forrige uke. Da holdt Donald Trump pressekonferanse med tre kvinner som hevder å ha blitt misbrukt av Bill Clinton. Video: Facebook/ Donald J. Trump Vis mer Vis mer

Presidentvalg Donald Trump

Ekspert om Trumps Obama-stunt: - Han tar det til et helt nytt nivå

Donald Trump har med Barack Obamas halvbror som spesielt invitert gjest til nattas debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Det syder i casinobyen Las Vegas før Hillary Clinton og Donald Trump inntar scenen for den siste og avgjørende presidentdebatten i natt.

Følg debatten på Dagbladet.no fra klokka 03.00!

Alle lurer nå på hva Trump skal ta opp av hatten. Han er kjent for å overraske, og et døgn før debatten annonserte han at han skal ta med Barack Obamas halvbror, Malik Obama, som spesielt invitert gjest.

- Det er et publisitetsstunt. Det kommer ikke til å ha noen innvirkning. De som allerede støtter ham og vil stemme, liker det kanskje. Men de som ikke har bestemt seg er nok ikke interessert, og det er stadig færre av dem, sier sjef ved fakultet for statsvitenskap ved Universitetet i Nevada, Las Vegas, professor John Tuman til Dagbladet.

OBAMA-BROR: Malik Obama er Barack Obamas halvbror og Trump-tilhenger. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB scanpix
OBAMA-BROR: Malik Obama er Barack Obamas halvbror og Trump-tilhenger. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB scanpix Vis mer

Underholdning

Trump er som kjent realitystjerne og eiendomsmogul. Han har også fått historisk mye medieoppmerksomhet i denne valgkampen. Før den andre preisdentdebatten dukket han plutselig opp med tre kvinner som har anklaget tidligere president Bill Clinton for overgrep.

I tillegg til Malik Obama, har Trump med seg Patricia Smith, mora til en offiser som døde i angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi da Clinton var utenriksminister i 2012.

- Du så han ikke klarte å vippe Clinton av pinnen i de andre debattene, og det kommer heller ikke til å skje nå. Det er underholdning. Det kan være effektivt på TV, men det er noe annet når du skal bli president. Vi har folk som har kommet fra TV og blitt statsministere og presidenter i Europa og Sør-Amerika, men det ser ikke ut til å virke i USA, sier Tuman.

- Jeg skal ikke si at ingen andre kandidater kan ha noen publisitetsstunt, men han har tatt det til et helt annet nivå, sier han.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Alle forventer stygg debatt

De er ingen som vil bli overrasket om den siste debatten også blir en stygg affære. Trump har brukt store deler av de siste dagene på å angripe Clinton ustoppelig.

TROR TRUMP VIL ANGRIPE: Professor John Tuman ved Universitetet i Nevada, Las Vegas. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
TROR TRUMP VIL ANGRIPE: Professor John Tuman ved Universitetet i Nevada, Las Vegas. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Hun har dempet valgkampaktiviteten kraftig, og har ifølge rapportene brukt tida til å forberede seg. Samtidig har i alt ni kvinner kommet med anklager om at Donald Trump har befølt, antastet eller kommet med upassende seksuelle bemerkninger i etterkant av det lekkede klippet der han skryter av at han kan gjøre hva han vil med kvinner.

- Jeg tror Donald Trump vil fortsette med høyst personlige angrep. Han vil snakke om Benghazi, e-postene og Bill Clintons skandaler. Han kommer ikke til å snakke mye om de politiske sakene. Jeg tror heller ikke han vil lykkes i å vippe Clinton av pinnen, sier Tuman til Dagbladet.

SLAKTER MOTSTANDERENS INNSATS: Trump sparer ikke på kruttet under sin første tale etter den andre presidentdebatten, 10. oktober. Video: CNN Vis mer

90-tallet

Da Trump tok med Bill Clinton-anklagere til debatten, var det et angrep på både Hillary Clinton og spesielt Bill Clintons fortid.

- Han kommer til å prøve å komme under huden på henne. I den andre debatten, så vi at han ikke klarte det. Det er ikke overraskende. De som er like gamle som meg husker 90-tallet, og mye av det han snakket om i den andre debatten er gammelt nytt. Jeg sier ikke at det ikke er viktig, men det er ikke nye spørsmål for de fleste velgere. Dessuten handler det om ektemannen hennes, og ikke ham.

- Når han snakker om sakene, gjør han det bedre.

Han er høyt usikker på om Trump kommer til å klare å holde seg til temaet i det hele tatt.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

- Han er ikke disiplinert, og han snakket ikke om mange av de viktige sakene i den andre debatten. Nå som han ikke gjør det godt på målingene, tenker han at han har lite å tape. Derfor kommer han til å bruke brent jords-taktikk, sier han.

Fikset valg

Trump har de siste dagene messet om landsomfattende valgjuks, og at valget er rigget mot ham av Hillary Clinton de de store amerikanske mediene.

Trumps uttalelser har ikke falt i god jord hos de fleste av hans partikolleger, hvor mange av dem allerede har tatt avstand fra Trump.

Tuman tror Trump vil ta opp temaet i natt også, men at han ikke vil ha noe å vinne på det.

- Jeg tror ikke hans påstander om at valget er fikset vil hjelpe ham noe med å tiltrekke nye velgere. Det appellerer kanskje til kjernevelgerne, men ingen andre. Dessuten finnes det ingen forskning eller tilstrekkelige bevis for at valget er fikset i stor skala. Det ville krevet en så stor konspirasjon at det ville bli svært vanskelig å holde det hemmelig, om heller umulig.