BLODBAD: To av de 37 ofrene for massedrapsmannen ligger tildekket nær stranden i Sousse i Tunisia. Foto: Jawhara FM/AP
BLODBAD: To av de 37 ofrene for massedrapsmannen ligger tildekket nær stranden i Sousse i Tunisia. Foto: Jawhara FM/APVis mer

Ekspert om tunisiske ekstremister: - Ser ut som ensomme ulver

Religiøse ekstremister har nesten ingen støtte i befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Bardo-museet ble angrepet av terrorister i mars, og 22 personer ble drept, kappet IS, al-Qaida og den mer lokale terrorgruppen Ansar al-Sharia om å ta på seg ansvaret. Ingen vet ennå sikkert hvem som sto bak, men uansett førte angrepet til at konservative religiøse krefter i landet ble ytterligere marginalisert. Tunisierne strømmet ut i gatene for å vise sin avsky.

- De er grunnleggende moderate, og ekstreme krefter har så og si ingen folkelig støtte, sier førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Universitetet i Bergen.

Bånd til Libya Det er foreløpig uklart om fredagens angrep var organisert av en terrorgruppe. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret. I lys av de tidligere hendelsene er det åpenbart at landet har et problem med ekstreme, men ifølge Tjomsland er det ingen fare for at ekstremistene kan vinne terreng og få reell innflytelse.

- De ekstreme gruppene finnes i Tunisia og de må ikke undervurderes, men dette er små miljøer som ikke nødvendigvis er veldig nært koplet til det som skjer på terroristfronten ellers i verden. Det vil være bånd til gruppene i Libya, men det er ingen fare for at man får en borgerkrigsliknende tilstand slik det er i Libya, sier hun.

Nabolandet er gått fullstendig i oppløsning etter at norske og andre vestlige lands bombefly var med på å knuse Kadaffi-regimet. Både al-Qaida og IS er godt etablert i Libya.

Fikk spillerom Tjomsland sier at de ekstreme gruppene i Tunisia både er få og dårlig organisert. Etter revolusjonen i 2010 var det de religiøse som dannet regjering, men i fjorårets valg mistet de mye av oppslutningen og er nå bare en liten del av en koalisjonsregjering med sekulære.

- De ekstreme gruppene fikk veldig fritt spillerom under den religiøse regjeringen. Den nye regjeringen har brukt mye ressurser på å få bukt med problemet.  I lys av dagens hendelse kan man ikke si at de har lykkes hundre prosent, men når man ser hvor svak staten har vært siden revolusjonen er det et godt tegn at slikt ikke skjer oftere, sier Tjomsland.

Svakt Hun sier at man gjerne kan se på terrorhendelsene som desperate svar på myndighetenes harde linje mot de ekstreme religiøse kreftene. I mars var det to eller tre gjerningsmenn. I går var det trolig én mann alene.

- Det er ikke store grupper som gjør dette. Det kan se ut som dette er ensomme ulver, og de er umulige å kontrollere. Det forteller at bevegelsene som gruppe står ganske svakt, sier hun.

Hun sier at fredagens angrep uansett er en katastrofe for Tunisia som er så avhengig av turistindustrien.