Ekspert om Tyrkias vei til EU:
- Erdogan er et demokratisk problem. Det ser ikke lyst ut

Mener Tyrkia har en lang vei å gå. 

<strong>ET PROBLEM:</strong> EU-ekspert mener at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er et demokratisk problem. Her er han avbildet ved siden av en kiste under en begravelse for en av dem som døde i forbindelse med kuppforsøket. Foto: Tolga Bozoglu / EPA
ET PROBLEM: EU-ekspert mener at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er et demokratisk problem. Her er han avbildet ved siden av en kiste under en begravelse for en av dem som døde i forbindelse med kuppforsøket. Foto: Tolga Bozoglu / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Erdogan er et demokratisk problem sett i lys av de tiltakene han har satt i verk mot landets opposisjon og pressen. Hvis han nå også skal slå tilbake mot rettsuavhengigheten, ser det ikke lyst ut, sier Erik Oddvar Eriksen, en av Norges fremste EU-eksperter og leder for senter for europaforskning ved UiO.

Han snakker om Tyrkias vei til EU-medlemskap etter kuppforsøket som startet fredag kveld. Dramaet utspilte seg i hovedsak i hovedstaden Ankara og landets største by, Istanbul og 265 mennesker er foreløpig bekreftet omkommet.

<strong>FORDEL:</strong> EU-ekspert Erik Oddvar Eriksen sier det helt klart er en fordel at det ikke ble et kupp. Foto: Universitetet i Oslo (UiO)
FORDEL: EU-ekspert Erik Oddvar Eriksen sier det helt klart er en fordel at det ikke ble et kupp. Foto: Universitetet i Oslo (UiO) Vis mer

Søndag sier Tyrkias justisminister at rundt 6000 personer er pågrepet i forbindelse med kuppforsøket. Det statlige nyhetsbyrået Anadolu opplyste lørdag om at mer enn 2745 dommere er avsatt landet rundt fordi myndighetene mener de kan kobles til hendelsen.

- Et demokratisk tilbakesteg

- På den ene siden er det en fordel at dette ikke ble et militærkupp med henvisning til EU. Betingelsen for medlemsskap og forhandlinger om medlemsskap er avhenig av demokratiske reformer. Det er klart at et militærkupp vil sette en bråstopp for det. Så er det selvfølgelig også spørsmålet om hvor hardt Erdogan kjører i etterkant: Å slå ned på flere tusen dommere er et angrep på den frie og uavhengige rettsstaten, sier Eriksen.

Han mener at kuppforsøket representerer et tilbakesteg for demokratiet på grunn av tiltakene som er satt i verk, både mot pressen og mot rettstaten.

Dette har skjedd under kuppforsøket i Tyrkia

- Uttalelsene om dødsstraff står seg heller ikke. Ingen av de andre EU-medlemslandene har det, og det bryter med de europeiske prinsippene.

Mener flyktningkrisa gir makt

I mars inngikk Tyrkia en flyktningavtale med EU som går ut på å få stoppet strømmen av flyktninger som kommer inn i Europa via sjøveien fra Tyrkia til Hellas. Tilbake skulle 75 millioner tyrkere få visumfrihet i Schengen i løpet av juni i år.

Lise Rye, EU-historiker ved NTNU, mener at kuppforsøket ikke vil få store konsekvenser for Tyrkias medlemskapsforhandlinger med EU.

- EU-ledere har etter kuppforsøket uttrykt støtte til den demokratisk valgte regjeringen. Tyrkia er en krevende partner for EU, men i dagens situasjon, preget av Syriakrigen og flyktningkrisa, er Tyrkia også en viktigere partner enn før, både for EU og USA. Demed sitter Tyrkia akkurat nå med sterke kort på hånda. Samtidig er det viktig å skille mellom returforhandlingene og medlemskapsforhandlingene. Et presset EU vil kanskje kunne gi Tyrkia en avtale om visumfrihet, men det er ikke det samme som fullt medlemskap.

Autoritær utvikling gjør veien lengre

Rye understreker imidlertid at det er tidlig å uttale seg med stor sikkerhet, men sier at det ikke er noe nytt at Tyrkia beveger seg i en autoritær retning.

- I 1999 ble landet anerkjent som et kandidatland av EU. I perioden som fulgte fram til forhandlingsstart i 2005 så man eksempler på framskritt - de avskaffet blant annet dødsstraff. Året etter ble imidlertid forhandlingene lagt på is grunn av Tyrkias manglende vilje til å anerkjenne Kypros.

Rye sier det kan virke som om landets interesse for EU-medlemskap har avtatt etter den tid.

- De har i alle fall vært mindre interessert i å oppfylle betingelsene som EU setter for medlemsland. Hvis utviklingen går i en enda mer autoritær retning i kjølvannet av kuppforsøket, gjør det avstanden til EU større og Tyrkias vei til medlemskap, som i utgangspunktet er lang, enda lengre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer