Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspert: Overraskende at forskjellsbehandlingen bare skjer i domstolene

Kjønnsforskjellene Dagbladet har avdekket oppstår i retten, ikke hos politi og påtalemyndighet.

HER SKJER DET: Ulikhetene oppstår etter at saken har vært behandlet for retten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HER SKJER DET: Ulikhetene oppstår etter at saken har vært behandlet for retten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magasinet i Dagbladet har utført en undersøkelse som viser at menn straffes strengere enn kvinner i promillesaker. Flere eksperter mener funnene også kan overføres til andre sakstyper.

EKSPERT: Morten Nadim. Foto: Universitetet i Bergen
EKSPERT: Morten Nadim. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

- Resultatene er svært interessante, sier Morten Nadim, tidligere doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen.

- Overraskende

I 2017 leverte han en doktorgrad om utviklingen i Høyesteretts argumentasjonsmønstre. Han har lest resultatene og analysen av Magasinets undersøkelse, og mener det er problematisk domfeltes kjønn ser ut til å spille inn på straffen som gis.

- Det kan tenkes at formildende eller forsterkende momentener er ulikt fordelt mellom kjønnene, men med et så vidt stort utvalg som det er i denne undersøkelsen er det all grunn til å tro at det er en systematisk forskjell, sier Nadim til Dagbladet.

I alle straffesaker møter det en aktor, i promillesakene er det en politiadvokat, som representant for påtalemyndigheten. Politiadvokaten legger fram et forslag til straff for tiltalte, en påstand, og retten fastsetter en straff basert på det som har kommet fram i retten. Magasinets undersøkelse viser at det ikke er kjønnsforskjeller i disse forslagene. Kjønnsforskjellene oppstår når sakene behandles i retten. Nadim mener dette er mest interessante funnet i undersøkelsen.

- For meg er det egentlig ganske overraskende at en slik systematisk forskjell «bare» ligger hos domstolene, sier Nadim.

- Jeg hadde forventet at en slik forskjellsbehandling, dersom den ble avdekket, skulle gjelde for påtalemyndighetene også. At ulikheten ligger hos domstolene styrker også argumentet om at det faktisk er kjønn som spiller inn, og ikke andre, mer rettslige, elementer som kanskje slår ulikt ut hos kjønnene.

Riksadvokaten fornøyd

Riksadvokaten, som leder påtalemyndigheten, er fornøyd med at undersøkelsen viser at de ikke diskriminerer.

- Påstandene for domstolene synes å være de samme, uavhengig av om tiltalte er mann eller kvinne. Prinsippet om likhet for loven synes således godt innarbeidet i påtalemyndigheten, hvilket er tilfredsstillende, sier førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet til Dagbladet.

Han sier de har erfaring med at tradisjonell kjønnsrolletenkning kan gi seg utslag i blant annet voldtektssaker hvor skyldspørsmålet avgjøres av jury. Magasinets undersøkelse viser at det også kan ha betydning i saker som avgjøres av fagdommere: Omtrent 40 prosent av promillesakene i Magasinets undersøkelse gikk med meddommere, men det var bare én sak hvor meddommerne gikk på tvers av fagdommerens konklusjon, og ga en kvinne vesentlig redusert straff. I resten av sakene var fag- og meddommerne på linje.

Et verktøy

Domstolsadministrasjonen har fått tilgang til Magasinets undersøkelse og analysen av den. Morten Nadim mener den kan bli et verdifullt verktøy for landets dommere.

- Domstolene bør være interessert i dette som en oversikt som kan gi en mer enhetlig pådømmelse av promillekjøringssaker, og dette er en meget god oversikt over praksis. Det er en type empiriske tilbakemeldinger retten nesten aldri får tilgang til, sier Nadim, som mener det er interessant å se at forholdene som rettslig sett skal vektlegges, som promillenivå, tidligere dommer, erkjent straffskyld og faremomenter ved kjøringen, faktisk blir vektlagt i vurderingen av om ubetinget eller betinget straff skal gis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!