Ekspert: Overraskende at forskjellsbehandlingen bare skjer i domstolene

Kjønnsforskjellene Dagbladet har avdekket oppstår i retten, ikke hos politi og påtalemyndighet.

HER SKJER DET: Ulikhetene oppstår etter at saken har vært behandlet for retten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HER SKJER DET: Ulikhetene oppstår etter at saken har vært behandlet for retten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Magasinet i Dagbladet har utført en undersøkelse som viser at menn straffes strengere enn kvinner i promillesaker. Flere eksperter mener funnene også kan overføres til andre sakstyper.

- Resultatene er svært interessante, sier Morten Nadim, tidligere doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen.

- Overraskende

I 2017 leverte han en doktorgrad om utviklingen i Høyesteretts argumentasjonsmønstre. Han har lest resultatene og analysen av Magasinets undersøkelse, og mener det er problematisk domfeltes kjønn ser ut til å spille inn på straffen som gis.

- Det kan tenkes at formildende eller forsterkende momentener er ulikt fordelt mellom kjønnene, men med et så vidt stort utvalg som det er i denne undersøkelsen er det all grunn til å tro at det er en systematisk forskjell, sier Nadim til Dagbladet.

I alle straffesaker møter det en aktor, i promillesakene er det en politiadvokat, som representant for påtalemyndigheten. Politiadvokaten legger fram et forslag til straff for tiltalte, en påstand, og retten fastsetter en straff basert på det som har kommet fram i retten. Magasinets undersøkelse viser at det ikke er kjønnsforskjeller i disse forslagene. Kjønnsforskjellene oppstår når sakene behandles i retten. Nadim mener dette er mest interessante funnet i undersøkelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer