Ekspert reagerer: - Oi, oi!

Andelen positive prøver ligger nå betydelig høyere enn tidligere i pandemien. Ekspert Steinar Westin reagerer, men FHI mener å ha en forklaring.

BETYDELIG HØYERE: Andelen positive prøver (lyseblå) ligger nå betydelig høyere enn den har gjort gjennom store deler av pandemien. Grafikk: Folkehelseinstituttet
BETYDELIG HØYERE: Andelen positive prøver (lyseblå) ligger nå betydelig høyere enn den har gjort gjennom store deler av pandemien. Grafikk: Folkehelseinstituttet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Søndag var andelen positive coronaprøver i Norge på 11,8 prosent, viser tall fra Folkehelseinstituttet som ble hentet onsdag ettermiddag. Gjennom store deler av pandemien har dette tallet ligget på under 3 prosent, men den siste uka har det holdt seg over 8,6.

Professor emeritus i sosialmedisin Steinar Westin ved NTNU reagerer på følgende måte når Dagbladet informerer ham om utviklingen:

- Oi, oi! Da har vi masse villsmitte. Tidligere har vi vært urolige når andelen positive prøver nærmet seg 3 prosent, sier Westin til Dagbladet.

FHIs forklaring

Andelen positive prøver er altså hvor stor prosentandel av dem som tester seg, som tester positivt for covid-19. Overlege Preben Aavitsland mener at dette tallet nå er lite verdifullt.

- Denne indikatoren er veldig vanskelig å tolke nå og er derfor lite verdifull. Det skyldes særlig at mange med positiv hurtigtest hjemme går for å få denne bekreftet med PCR-test hos lege eller på teststasjonen etterpå. De fleste får selvfølgelig positiv test, og den blir registrert, sier Aavitsland til Dagbladet og fortsetter:

- Dermed vil positivandelen stige, men det gir et skjevt bilde av forekomsten ute i samfunnet. De fleste med negativ hurtigtest går jo ikke til lege eller teststasjon etterpå.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede. Vis mer

FHI mener å ha god oversikt

Westin synes at det gir mening, men tror ikke at det er hele forklaringen.

- Jo da, det gir absolutt mening, men jeg tviler på at det er hele forklaringen, sier han.

Aavitsland holder fast ved at FHI mener å ha god oversikt.

- Vi mener at vi har ganske god oversikt over smittesituasjonen og epidemiens utvikling, sier han og fortsetter:

- Gjennom hele epidemien har vi anslått at bare rundt halvparten av tilfellene blir diagnostisert og registrert. Dette forsøker vi å kompensere med matematisk modellering.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Gjenåpning

Westin skylder økningen i smittespredning og innleggelser på gjenåpningen.

- Det er denne hemningsløse gjenåpningen etter 25. september som har gått litt dårlig. Mange steder har det vært ellevill festing og fullstendig frislipp på smitteverntiltak. Men vi må ikke glemme at coronaviruset fortsatt er blant oss, sier Westin.

- Men det er jo fremdeles bare omkring 160 som er innlagt med covid-19?

- Det er ikke noe «bare-bare». Myndighetene har vært litt bagatelliserende når det gjelder antallet covid-19-innleggelser og kapasitet, for man må huske at hver eneste en av disse pasientene er ekstremt arbeidskrevende. Ansatte i helsevesenet blir selvsagt slitne av alle coronainnleggelsene, med behov for masse smittebeskyttelse, og jeg synes at vi misbruker dem ved å si at det bare er greit med såpass mange innleggelser.

OPPFORDRING: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener det kan bli aktuelt å innføre både lokale og nasjonale koronatiltak om helsetjenestene får en høy belastning. Video: NTB. Vis mer

Lokale tiltak

Westin er rimelig enig med helsemyndighetene om hva som må til for å snu trenden: Lokale tiltak og bedre etterlevelse.

- Jeg mener at det fortsatt er riktig å gå for lokale tiltak, først og fremst i byene, og i det lengste håpe at det ikke blir behov for å trykke på den røde knappen. Vi bør klare å snu situasjonen med lokale tiltak, som bruk av munnbind i kollektivtrafikken, holde avstand og ved bedre etterlevelse av de generelle smitteverntiltakene, som vi egentlig kjenner så godt, sier Westin.

- Ikke minst synes jeg at det er viktig at vi nå tar de forholdsreglene vi kan gjennom julebordsesongen og førjulstida, for å redusere smittetrykket fram mot juleferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer