Ekspert: Rød-Larsen og Juul burde betalt skatt

Norske skatteeksperter mener at spesialrådgiver Terje Rød-Larsen og ambassadør Mona Juul burde betalt skatt av prispengene de mottok i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Rød-Larsen hadde dette året en inntekt før skatt på bare kr. 6.700. Det skyldes trolig at Rød-Larsen antakelig var skattepliktig til Norge bare deler av året.

Mona Juul betalte samme år skatt av en inntekt på kr. 348.800.

Disse inntektene tyder på at Oslo ligningskontor bestemte seg for ikke å beskatte de 450.000 kronene som ektefellene hver fikk i prispenger.

Professor Ole Gjems-Onstad viser til at det er en pris som bare er utdelt en gang på denne måten.

- Den er spesialtilpasset for Mona Juul og Rød-Larsen ut fra deres innsats i Israel-konflikten. I så fall så synes jeg mest at det taler for at det er en skattepliktig pris, sier Gjems-Onstad til TV 2.

Professor Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole tror at skattemyndighetene vil ta tak i denne saken og vurdere om prisen er skattepliktig.

- Jeg tror de vil lande på at den er skattepliktig, sier Hansen til TV 2.

Gjems-Onstad mener at Finansdepartementet eller Skattedirektoratet burde vurdert om prispengene skulle vært beskattet.

- Det naturlig ville vært - siden det er et stort beløp og kjente personer - at man hadde brakt saken inn for Skattedirektoratet eller Finansdepartementet for en overordnet vurdering.

- Det gjelder ikke minst siden Rød-Larsen har vært involvert i en sak hvor han fikk nærmest en form for «partipolitisk englevaktbehandling av Oslo ligningsnemnd» etter min mening. Derfor er det veldig viktig at sånt ikke gjentar seg, sier Gjems-Onstad.

(NTB)