Krigen i Ukraina:

Ekspert: Russere kan overgi seg

I det siste har Ukraina bombet bruer over Dnepr-elva, noe som hindrer forsyninger til styrker i russisk-okkuperte Kherson. Ekspert Tom Røseth mener at flere tusen russiske soldater i Kherson kan bli nødt til å overgi seg.

- BEKYMRET: Ekspert Tom Røseth tror at Kreml er bekymret over utviklingen i Kherson. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
- BEKYMRET: Ekspert Tom Røseth tror at Kreml er bekymret over utviklingen i Kherson. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har Ukraina tatt ut viktige mål dypt inne i Kherson-området ved hjelp av vestlige våpen. Blant annet gjelder dette forsyningsdepoter hvor russerne har lagret ammunisjon og drivstoff. Det gjelder også bruer over Dnepr-elva, som er viktige for russernes evne til å forsyne de russiske styrkene på vestsida av elva.

Det forteller Tom Røseth til Dagbladet. Han er hovedlærer i etterretning og leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole.

- Nå kjempes det om initiativet i Kherson-området, og det ser ut til at det er ukrainerne som oppnår størst suksess. Når russerne ikke makter å opprettholde bruforbindelser til Kherson, er det klart at utviklingen ser ut til å gå i ukrainernes favør, sier Røseth.

Han legger til at russerne skal ha flyttet inn økt grad av luftstyrker for å støtte bakkestyrkene der.

- Hvor stor er sannsynligheten for at Ukraina kan overta kontrollen over Kherson?

- Sannsynligheten for at Ukraina kan overta kontrollen over Kherson øker for hver uke som går. Det er klart at det blir lettere for Ukraina å ta kontroll over området i takt med at de kommer seg nærmere og at angrepene mot russiske logistikklinjer og våpensystemer blir mer effektive.

BRUER: I det siste har Ukraina bombet bruer som går over Dnepr-elva, noe som svekker Russlands evne til å forsyne egne styrker i Kherson. Her er ei bru i den ukrainske byen Nova Kakhova i Kherson fylke. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB
BRUER: I det siste har Ukraina bombet bruer som går over Dnepr-elva, noe som svekker Russlands evne til å forsyne egne styrker i Kherson. Her er ei bru i den ukrainske byen Nova Kakhova i Kherson fylke. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB Vis mer

Kan måtte overgi seg

På nåværende tidspunkt befinner det seg flere tusen russiske soldater i Kherson vest for Dnepr. Røseth mener at de kan bli tvunget til å overgi seg.

- Dette reiser spørsmål om hvordan de russiske styrkene som befinner seg vest for elva vil forsvare seg dersom de mister logistikklinjene i området. Vil de overgi seg eller vil de kjempe videre? Det er det store spørsmålet.

- Dersom russerne mister forsyningslinjene sine i Kherson-området vil de bli tappet for krigsmateriell. For eksempel vil de etter hvert gå tomme for tyngre ammunisjon, og det vil være svært utfordrende å frakte artilleri over sviktende bruforbindelser eller med båt.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

- Opplever du det som en reell mulighet at russiske styrker vest for Dnepr kan måtte overgi seg?

- Ja, dersom de mister forsyningslinjene og ukrainerne klarer å hindre dem i å gjennomføre en retrett vil disse styrkene sakte, men sikkert miste kampkraft. I så tilfelle må Russland enten komme til en forhandlingsløsning, eller så må disse soldatene velge mellom å overgi seg eller å kjempe videre.

Det er imidlertid ikke gitt at denne situasjonen vil oppstå.

- Det kan hende at russerne klarer å gjenopprette forsyningslinjene igjen eller at de bruker situasjonen knyttet til kjernekraftverket i Enerhodar som pressmiddel dersom de skulle havne i en veldig vanskelig situasjon i Kherson-området.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

- Bekymring i Kreml

Lørdag meldte det britiske forsvarsdepartementet at to av hovedbruene som gir russerne tilgang til det russiskokkuperte området på vestbredden av Dnepr-elva i Kherson fylke, trolig ikke er i bruk lenger som følge av ukrainernes bombing.

Røseth tror at Kreml er bekymret over utviklingen.

- Jeg vil tro at dette er en bekymring for Kreml, som står overfor et dilemma knyttet til hvor store militære ressurser de skal prioritere å ha i Kherson sammenliknet med Donetsk i Donbas.

- Dersom Ukraina gjenvinner kontrollen over Kherson, hvor stor utvikling vil det være i krigen?

- Det vil representere et betydelig tap for Russland ettersom Kherson er en regional hovedstad. I tillegg vil Ukraina få kontroll over området vest for Dnepr, som er strategisk viktig, sier Røseth og fortsetter:

- Dermed kan neste skritt for Ukraina være å overta kontrollen over hele Dneprs utløp, noe som vil gi dem muligheten til å true Krim-halvøya og Russlands vannforsyninger til Krim.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer