SJEKK SNØEN:  Her er skredekspert Espen Nordahl og graver i snøen for å vurdere skredfaren på Storstein i Tromsø i fjor. Rådet er fortsatt det samme. Arkivfoto fra 2013: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SJEKK SNØEN: Her er skredekspert Espen Nordahl og graver i snøen for å vurdere skredfaren på Storstein i Tromsø i fjor. Rådet er fortsatt det samme. Arkivfoto fra 2013: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Ekspert: Skredfare flere steder i landet - det er nådd den faregraden hvor flest omkommer

Dette bør du gjøre før du drar ut på påsketur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ettermiddag forsvant fire menn i slutten av 20- og starten av 30 åra i Sunndalsfjella. De fire mennene skulle møte turkameratene på Brandstad på 200 meters høyde klokka 15 mandag ettermiddag, men dukket aldri opp.

- Sjansen er minimal for å finne de savnede i live, sier innsatsleder Espen Bakk.

Redningsarbeidet fortsetter i morgen, opplyser politiets pressekontakt, lensmann Arnfinn Fuglevåg.

- Vi skulle gjerne vært inne med både folk og helikopter, men sikkerheten til letemannskapene må tas i betraktning, sier politiets pressekontakt, lensmann Arnfinn Fuglevåg.

Snøskred krever i gjennomsnitt fem menneskeliv hvert år. 90 prosent av ulykkesskredene er utløst av mennesker, ifølge skrednett.no

Advarer turklare nordmenn Risikoen for snøskred er stor flere steder i landet nå i påsken, og skredekspert Kjetil Brattlien, ingeniør ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), advarer turklare nordmenn.

- Nå er det skredfare flere steder i landet, og det er nådd den faregraden hvor flest omkommer. Grunnen til det er at været er så ustabilt, samtidig som forholden på sitt beste er så bra at mange er ute i terrenget, sier Brattlien til Dagbladet.

Så langt i år er fire personer bekreftet omkommet i snøskred her til lands. Tre av disse ulykkene har skjedd i Nord-Norge.

Kunnskap og forståelse Skredeksperten forteller at det er helt nødvendig med gode kunnskap om hvordan man håndterer eventuelle skred før man drar ut på tur.

- Spesielt de som skal ut i bratt terreng, de må kunne veldig mye om snøskred, de må tilpasse turen etter forholdene, og de må ha riktig type redningsutstyr. Det vil si søkestang, spader og skredsøker, forteller eksperten.

Det er spesielt en ting Brattlien ber påsketuristene i fjellet om å passe på:

- Skal du krysse et skredområde som er for eksempel 200 meter bredt, så betyr det 200 meter avstand til turmakkeren, slik at bare en av dere blir tatt av et skred. Og husk: det er aldri noen skam å snu, sier han.

Travel påske Røde Kors har forberedt seg på en travel påske for deres del. Allerede gjennom palmehelga var de involvert i ni søk etter savnet personer, 35 henteoppdrag etter sykdom og to skred.

I tillegg var det fire skred på Sør-Norge som ikke Røde Kors var involvert i.

- Grunnen til folk må ha et ekstra øye åpent er at vi ser de samme tendensene som i fjor: det som har vært normal vindretning flere vintre, har ikke vært normalt i år. Det gjør at du kan få store snømengder der du er vant til at det skal legge seg. Og da blir selv de mest rutinerte usikker på hvor man skal gå, sier leder for landsråd Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, til Dagbladet