Ekspert spår russisk kollaps

Russland-forsker mener en ukrainsk seier er i sikte, og tror flere store tilbakeslag for russene kan utløse en plutselig krise i Moskva.

PRESSET: Fortsetter ukrainernes framgang på slagmarken vil det ifølge Russland-forskere utgjøre et stort problem for Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Reuters/ NTB
PRESSET: Fortsetter ukrainernes framgang på slagmarken vil det ifølge Russland-forskere utgjøre et stort problem for Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Reuters/ NTB Vis mer
Publisert

Etter en effektiv lynoffensiv har ukrainerne gjenerobret store områder øst i landet, som tidligere har vært under russisk kontroll.

Analytikere mener at en ukrainsk seier kan være i sikte, og at det framover vil bli krevende for russerne å gjenvinne initiativet.

Det reiser på nytt spørsmålet om hva en eventuell ukrainsk seier kan bety for Vladimir Putins Russland.

- Det er klart for mange i den russiske eliten at Russland, steg for steg, går mot et nederlag, sier professor Pavel Baev ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til Dagbladet.

Alt avhenger ifølge professoren av det som skjer på slagmarken i Ukraina. Hvert tilbakeslag skaper nye politiske spenninger i Moskva.

Professoren uttalte seg først overfor Forsvarets Forum.

Neste måneder avgjørende

I en analyse fra tenketanken ISW heter det at Kyiv nå sannsynligvis i økende grad vil diktere hvor og hvordan de store slagene skjer, og at Russland i økende grad vil reagere utilstrekkelig på det økende presset.

Med mindre Moskva finner en måte å gjenvinne initiativet på.

Pavel Baev tror ikke på noen ytterligere «sensasjonell» ukrainsk framgang i øst de kommende ukene. Til det er russernes posisjoner i Donbass for solide.

- Men i sør, der russerne er sårbare, tror jeg vi kan se ny ukrainsk framgang i løpet av høsten, sier han.

I motsetning til en rekke andre militæranalytikere, som tror krigen i Ukraina vil strekke seg over flere år, tror professoren at tidsperspektivet må kuttes ned - at det handler om måneder.

Ender det som han tror, med ukrainsk seier, mener han det er et spørsmål om tid før slaget flyttes til Moskva.

- Det er der krigen startet, og det er der krigen vil slutte, sier Baev.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

Tror kampene vil fortsette

Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, er mer tilbakeholden på Ukrainas vegne.

- Jeg tror kampene kommer til å fortsette. Sjansene for at Putin innrømmer nederlag, vil jeg anslå er null, sier Neumann til Dagbladet.

Først må presidenten bestemme seg hvor hardt han vil svare på ukrainernes framgang: Han kan fortsette å bombe, ta ut energi-infrastruktur i Ukraina, eller bruke taktiske atomvåpen.

- Da bryter Putin en tabu, men det lager skikkelig vei i vellinga, altså det blir gjort en forskjell, sier Neumann.

Hvis den russiske presidenten mot formodning skulle trekke seg tilbake, tror forskeren at han vil fortelle en heltehistorie om hvordan Russland har klart å stoppe vestlig aggresjon.

- Han vil med andre ord snu historien på hodet.

Forskerne er samstemte om at et eventuelt russisk tap vil bli en tung utfordring for Moskva.

- Men man skal ikke undervurdere gamle despoters vilje og evne til å undertrykke egen befolkning. Det blir nok begynnelse på slutten på Putin, men det er ikke noe automatikk i at han fjernes, selv om krigen går dårlig, sier Neumann.

Tror på kjedereaksjon

Baev mener det er begrenset hva det russiske regimet makter å undertrykke. På et punkt tror han at presset blir så høyt at det sprekker.

- Det er umulig å forutse når og hvordan det vil skje, men historisk har vi sett at det kan komme plutselig. Historien viser også mange eksempler på hvordan kriser løses - mange av dem veldig dårlig, sier han.

En slik krise, med et svekket Moskva, kan utspille seg på flere måter.

Professoren kan blant annet se for seg en kjedereaksjon som gjør at undertrykte og uløste konflikter i Kaukasus kan utvikle seg til voldelige sammenstøt.

Han tror også at et statskupp kan bli et aktuelt scenario ved et stort russisk nederlag i nabolandet. Det kan også medføre uro i enkelte russiske regioner eller uenighet i militæret.

- Det er virkelig en følelse nå i Russland om at deres lykke har snudd - at de er i en håpløs situasjon etter en blunder av historiske proporsjoner. Reaksjonen på det kan komme veldig brått.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer