MÅ FLY MER: Norske selskaper vil sannsynligvis sende mer laks ut i verden fra Gardermoen. Foto: Iván Kverme.
MÅ FLY MER: Norske selskaper vil sannsynligvis sende mer laks ut i verden fra Gardermoen. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Ekspert spår ti år med høye laksepriser

Den globale etterspørselen etter norsk laks vil sannsynligvis øke i tiden fremover. Det fører til økt aktivitet på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen): Det vil ikke være mulig å produsere nok laks til å ta unna etterspørselen for laks som kommer, mener analytiker Paul T. Aandahl i Norges Sjømatråd.

Store forskjeller

Ved inngangen til det nye året nådde lakseprisen sin all time high-nivåer, da den nesten brøt gjennom 80 kroner per kilo. Men siden den gangen har den falt med over 35 prosent, fra 79,69 kroner i begynnelsen av januar til 50,94 kroner i midten av september. Siden den gangen har prisen styrket seg cirka ti prosent, til 55 kroner, skriver Finansavisen mandag.

I fjor steg lakseaksjene voldsomt, men en del av dem har falt tilbake i år. Det har dessuten vært en volatil periode for aksjene siden toppen i januar. Det er uansett uviktig i det lange løpet, mener analytikeren.

- Den gjennomsnittlige eksportprisen for fersk hel laks har doblet seg i løpet av de to siste årene. Hittil i år har Norge eksportert fersk hel laks for 63,47 kroner per kilo, sier Aandahl til Finansavisen.

Venter høye laksepriser

Analytikeren mener prisfallet vi har opplevd i 2017 er udramatisk.

- Det er mange årsaker til at vi fortsatt vil se høye priser på laks de neste 5-10 årene. Jeg tror på fortsatt stigende laksepris, men det er klart at en lavere og stabil laksepris vil bidra til å øke konsumet, sier Aandahl til Finansavisen.

Aandahl peker også på at den globale kjøpekraften øker, og at stadig flere blir del av middelklassen. Dermed blir det stadig flere som har råd til laks, kombinert med en sterk utbygging av moderne detaljhandel i fremvoksende markeder.

Andre økonominyheter:
Ekspert stokker om - anbefaler seks aksjer
I disse norske byene er boligprisene i all-time-high