Ekspert: Tegnell tok feil om høsten

Smitteverneksperten Jan Albert uttalte på SVT-programmet Agenda at han mener at Tegnell gjorde en feilaktig vurdering knyttet til smittesituasjonen i fjor høst.

VAKSINE: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, forteller at det vil ta lang tid før pandemien tar slutt. VIDEO: EXPRESSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt115 +6
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa at han trodde at Sverige ville få relativt lite smittespredning i fjor høst, skriver Expressen. Smittevernekspert Jan Albert ved Karolinska Institutet uttalte i SVT-programmet «Agenda» at han mener at Tegnell gjorde en feilaktig vurdering.

- Det har vist seg at det ikke var en korrekt vurdering. Jeg tror at det kan ha ført til at både dem (Folkhälsomyndigheten journ.anm.), politikere og myndigheter, i tillegg til allmennheten, ikke forsto at det tok seg opp igjen, akkurat som det gjorde i andre europeiske land noen uker tidligere, sa Albert, ifølge Expressen.

Både Albert og hans kollega Karin Modig ved Karolinska Institutet uttalte også at de mener at Sverige var for treige med å innføre tilstrekkelig strenge smitteverntiltak da epidemien i Sverige startet våren 2020.

Tiltak

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet har tidligere uttalt til Dagbladet at han tror at Sverige betaler prisen for håndteringen av den første fasen, hvor det ikke ble innført like strenge smitteverntiltak som i Norge.

- Det som har skjedd i Sverige, og som i stor grad har skjedd i land som Italia, Spania og Frankrike, er at de fikk så mye smittespredning i den første fasen, at de egentlig ikke klarte å slå det ned før smitten var i ferd med å blusse opp igjen, sa Forland.

Våren 2020 stengte Norge både skoler og grenser, mens Sverige valgte å holde åpent. I tillegg til at svenskene i all hovedsak forholdt seg til anbefalinger, tillot de også åpne treningssentre og arrangementer med opptil 500 deltakere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer