Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Kim Wall:

Ekspert undersøkte ubåten da den var hevet:
- Fant ikke spor av farlige gasser

Ubåt-ekspert tror ikke på Peter Madsens forklaring om at Kim Wall døde av kullosforgiftning i ubåten Nautilus.

DRAPSTILTALT: Den danske oppfinneren Peter Madsen (47) står tiltalt for drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30). Madsen hevder Wall døde av en kullosforgiftning om bord ubåten Nautilus. En en dansk ubåt-ekspert, som undersøkte ubåten etter at den var blitt hevet, mener at dette er lite sannsynlig. Foto: deadlinepress.dk
DRAPSTILTALT: Den danske oppfinneren Peter Madsen (47) står tiltalt for drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30). Madsen hevder Wall døde av en kullosforgiftning om bord ubåten Nautilus. En en dansk ubåt-ekspert, som undersøkte ubåten etter at den var blitt hevet, mener at dette er lite sannsynlig. Foto: deadlinepress.dk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter i København byrett i dag, og et av vitnene som forklarer seg er den erfarne ubåt-eksperten Ditte Dyreborg.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, skal Dyreborg ha utarbeidet en rapport, som sår tvil om Madsens forklaringer om hva som skjedde med Kim Wall i ubåten den 10. august i fjor.

Det er påtalemyndighetene som har innkalt henne som vitne i rettssaken.

Ifølge danske TV2 består rapporten Dyreborg har utarbeidet av 13 punkter, og i retten gjennomgår ubåt-eksperten hvert eneste punkt.

Involvert i etterforskningen

Madsen har sagt at den svenske journalisten Kim Wall døde som følge av en kullosforgiftning om bord, og han har gitt retten en rekke tekniske detaljer om hvordan han mener dette skjedde.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Påtalemyndigheten tror ikke på Madsens forklaring. De mener han begikk et overlagt drap på Wall, og at drapet også var seksuelt motivert.

Ditte Dyreborg, som regnes som en av Danmarks ledende tekniske eksperter innen undervannsbåter, ble involvert i etterforskningen av saken allerede den 11. august i fjor - da Peter Madsen ble reddet i land fra sin synkende ubåt. Det skriver danske BT, som direkterapporterer fra rettssalen.

Undersøkte Nautilus

- Jeg fikk en telefon med informasjon om at ubåten var blitt funnet i Køge Bugt, og at den seilte mot København. Kort tid etter kom beskjeden om at ubåten var forsvunnet, og meldingen gikk på at den hadde sunket raskt. Jeg kjørte da til Dragør Havn, og sa til politiet at jeg mente at dette var en bevisst senkning, sier Dyreborg i retten.

Under de første avhørene med politiet nektet Madsen for at han hadde senket ubåten med vilje. Han har seinere erkjent at dette ikke stemmer.

Dyreborg forteller retten at hun har samarbeidet tett med politiet i tiden etter pågripelsen av Madsen, og at hun blant annet var med på selve hevingen av ubåten.

Da ubåten Nautilus var blitt plassert på land i Nordhavn i København, foretok Dyreborg de første undersøkelsene av den, i samarbeid med politiets kriminalteknikere.

Hovedoppgaven hennes var å se om det fantes noe i ubåten som normalt ikke hørte hjemme der.

- Ikke farlige gasser

I retten forteller hun at hun den 14. oktober i fjor undersøkte lufta i ubåten, og hun sier at det da kke ble funnet spor av at Kim Wall kan ha blitt kvalt av farlige gasser, skriver danske TV2, som også direkterapporterer fra rettssalen.

- Jeg tror ikke på at Kim Wall var lukket inne i ubåten, og ble forgiftet av utstøtingsgasser, sier hun ifølge BT.

Ifølge Expressen sier hun også:

- Hvis karbonmonoksid eller karbondioksid hadde blitt funnet, og kompressoren (i ubåten) hadde vårt på, burde vi ha funnet spor av det. Våre apparater gjør nøyaktige målinger, og på bakgrunn av hans forklaring burde det ha vært partikler i lufta. Det var det ikke.

Dyreborg var sist i kontakt med politiet i forbindelse med Madsen-saken i desember, ifølge danske TV2.

NEKTER STRAFFSSKYLD: Peter Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på Kim Wall (30). Foto: Niels Hougaard /Ritzau /AP/Scanpix
NEKTER STRAFFSSKYLD: Peter Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på Kim Wall (30). Foto: Niels Hougaard /Ritzau /AP/Scanpix Vis mer

Møtt Madsen før

I retten forteller Dyreborg at hun har møtt Peter Madsen før han ble pågrepet, (nå tiltalt) for drapet på Wall. Hun forteller at hun i 2002 ble spurt om å foreta en vurdering av en av hans privatbyggede ubåter.

- Det var hans første ubåt, Freya, og jeg hadde noen innvendinger. Jeg sa at jeg ikke kunne se at den var egnet til å dykke sikkert under vann, ogt det ville være uforsvarlig, sier Dyreborg og tilføyer:

- Peter Madsen reagerte med å bli irritert over den tilbakemeldingen.

Peter Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark får ordet i retten, og ber Dyreborg redegjøre for hvor mange ganger hun har vært om bord i Nautilus før hun deltok i undersøkelsene i august.

Dyreborg svarer at hun aldri hadde vært om bord før dette.

- Så du vet ikke hva som naturlig hører hjemme og ikke hører hjemme i den?, spør Engmark.

- Nei, svarer Dyreborg.

Dagbladet følger saken.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling