Onsdag kom Russlands president Vladimir Putin nok en gang med nye trusler om å ta i bruk atomvåpen. Det gjorde han under et tv-sendt møte med Russlands menneskerettighetsråd.
- Trusselen for atomkrig øker, sa Putin.
Han sa videre til at Russland ikke har mistet hodet.
- Vi har ikke blitt gale, vi innser hva atomvåpen er, sier Putin.
Han la til at Russland har de mest avanserte og moderne formene for atomvåpen enn noen annen atommakt.

- Trusselen for atomkrig øker
- Men vi er ikke i ferd med å løpe rundt i verden med dette våpenet, som en saks, sier presidenten.
- En uting
Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, sier at Putin legger atomtruslene fram som at Russland eventuelt skal bruke atomvåpen for å forsvare seg selv.
- Men vi vet alle at det dreier seg potensielt om annekterte områder han ikke har kontroll på. Den ambivalensen og usikkerheten han formidler er en uting. At han nå tar opp atomspøkelset igjen synes jeg er utidig, sier Røseth til Dagbladet, og fortsetter:

- Han har klart seg uten en periode nå. Det er for å avskrekke Vesten, og det er noe man burde forstå, sier Røseth til Dagbladet.
- Tilbake til kjent retorikk
Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier at onsdagens uttalelser fra Putin er repetisjon av noe Russland har sagt mange ganger, på litt forskjellige måter.
- Det er sånn sett ikke noe nytt. Men det er en stund siden det har vært et stort tema. Det pågår en viss diskusjon om de har prøvd å tone ned retorikken litt for å få til en form for våpenhvile eller fredsavtale med Vesten, sier Hågen Karlsen til Dagbladet.

Advarer: - Må være veldig forsiktige
Han fortsetter:
- Men jeg tror de har innsett at det ikke er troverdig når de bomber sivile hver dag. De går da tilbake til kjent retorikk.
Han tror det som kanskje er den viktigste hensikten med Putins uttalelser er for å legitimere, og sikre sin egen oppslutning internt i Russland.

- Den andre hensikten er et forsøk på å skremme Vesten fra å gi militær støtte, og særlig mer avanserte våpen, som stridsvogner, langtrekkende missiler og fly. Men det har feilet i ganske stort omfang, sier Hågen Karlsen.
Han legger til at terskelen for hva som har blitt gitt i støtte til Ukraina har endret seg underveis i krigen, ettersom Russlands handlinger i Ukraina har blitt kjent for offentligheten.
- Jo verre de opptrer, jo mer støtte får Ukraina, sier Hågen Karlsen.
Trusler mot Vesten
I en tale Putin holdt i september, da han kunngjorde mobilisering av russiske soldater til krigen i Ukraina, hevdet han at Vesten har kommet med atomtrusler mot Russland. Selv kom Putin da med atomtrusler mot Vesten.

- Kreml er bekymret
- Jeg vil minne Vesten på at vårt land også har ulike våpen for ødeleggelse, og at disse i visse tilfeller er mer moderne enn Natos våpen. Vi vil bruke alle midler tilgjengelig for oss for å sikre vårt moderland, vår suverenitet og vår frihet, sa Putin, og la til:
- Jeg bløffer ikke.
- Ingenting har endret seg
På spørsmål om onsdagens trusler er mer realistiske, sammenliknet med tidligere, svarer Røseth:
- Ingenting har endret seg, egentlig. Det er snakk om avskrekking, retorikk og ikke reell anvendelse. Det er for å skape usikkerhet i Vesten og den vestlige støtten, og å få Ukraina til å tenke seg om, sier Røseth, og legger til:
- Det har ikke fungert tidligere og vil ikke fungere nå heller.

- Et underlig regime
Hågen Karlsen sier at trusselen for atomvåpen er lav.
- Men som statsminister Støre sier: Den er lav, men ikke null, sier Hågen Karlsen.
Oberstløytnanten påpeker videre at det i Norge jobbes daglig med beredskapsplaner for et eventuelt atomangrep. Værforholdene vurderes også daglig.
- Man vil ha en ganske god varslingstid hvis det skulle skje, sier Hågen Karlsen.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!