Russiske medier:

Ekspert: - Virker pussig

Russland hevder to ukrainske generaler og inntil 50 soldater ble drept i angrepet mot blant annet en pizzarestaurant i Kramatorsk tirsdag.

Ukrainske og russiske myndigheter har vidt forskjellige sannheter om luftangrepet i den ukrainske byen Kramatorsk. Video: AP. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Som et resultat av et angrep 27. juni ble to generaler og opptil 50 offiserer fra den ukrainske hæren eliminert, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet torsdag.

Det melder det russiske nyhetsbyrået RIA.

Russland hevder fortsatt at angrepet var rettet mot militære mål.

Videre hevder Russland at også 20 utenlandske leiesoldater ble drept i angrepet.

- Ikke sannsynlig

Tobias Sæther er forsker ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole. Han stiller seg svært tvilende til at dette stemmer.

- At så mange samler seg på ett og samme sted, er ikke sannsynlig. Enda mindre at de samler seg på et sånt åpnet og velkjent sted. Det er et stort fokus på sikkerhet på ukrainsk side også, så det virker pussig, sier han til Dagbladet.

Ukraina hevder på sin side at tolv personer skal ha blitt ble drept i angrepet - blant dem tre tenåringer, hvor to av dem var tvillingsøstrene Julija og Anna på 14 år.

DREPT: Søstrene Julija og Anna på snart 15 år er blant de drepte i tirsdagens angrep i Kramatorsk. Foto: Kramatorsk byråds Facebookside
DREPT: Søstrene Julija og Anna på snart 15 år er blant de drepte i tirsdagens angrep i Kramatorsk. Foto: Kramatorsk byråds Facebookside Vis mer

Ukrainske myndigheter hevder i tillegg at ytterligere 60 personer skal ha blitt såret i angrepet. Også 65 boliger, fem skoler, to barnehager, et kjøpesenter og flere andre bygninger fikk skader i angrepet.

Sæther mener dette angrepet er et eksempel på at Russland har gått ganske direkte mot er mål man må ha visst at vil ramme mange sivile.

- Det viser at Russland ikke skygger banen for slike mål, sier han til Dagbladet.

RESTAURANTEN: Minst tolv skal ha blitt drept i angrepet mot denne restauranten tirsdag, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Donetsk regionale millitære og sivile administrasjon/ Facebook / Reuters / NTB
RESTAURANTEN: Minst tolv skal ha blitt drept i angrepet mot denne restauranten tirsdag, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Donetsk regionale millitære og sivile administrasjon/ Facebook / Reuters / NTB Vis mer

Mens Russland hevder angrepet bare var rettet mot militære mål, mener Ukraina angrepet var rettet mot sivile. Til denne uenigheten sier Sæther at det sikreste er å forholde seg til det man har sett over tid:

- Vi har sett at Russland bevisst har gått etter en blanding av militære og sivile mål. Dette føyer seg inn i rekken av massive angrep med blant annet droner og missiler helt siden september-oktober i fjor høst.

- Evakuer!

Ukrainske myndigheter opplyste først at angrepet ble gjennomført med russiske S-300-raketter, men seinere framkom det at det var kortdistanseraketter av typen Iskander som ble tatt i bruk.

Dette er eksempler på våpen man gjerne benytter i områder som ligger nærmere russisk-okkuperte områder. Da sparer man på bruken av missiler man gjerne har et mer begrenset antall av, forklarer Sæther.

Kramatorsk har om lag 160.000 innbyggere og ligger ved frontlinjen i Donetsk.

Byen har blitt et viktig knutepunkt for ukrainsk logistikk inn mot krigføringen i Donbas. Det har også blitt et knutepunkt for internasjonale journalister og fotografer som skal rapportere fra fronten, og har sånn sett blitt en viktig hub.

Også den spesifikke restauranten brukes mye av journalister og andre som er på oppdrag i Ukraina.

Byen har ofte vært utsatt for russiske angrep, og Sæther understreker at slike angrep på byer nær de russisk-kontrollerte områdene er vanligere enn man kanskje tenker.

- Dette er dessverre ett av mange daglige angrep som rammer sivilbefolkningen i disse områdene. Det er vanligere enn man tror, men dette angrepet får nok ekstra oppmerksomhet fordi det rammet en restaurant og journalister, sier Sæther.

I et innlegg på Telegram ber den regionale guvernøren i Donetsk, Pavlo Kyrylenko, om at ingen må ignorere sikkerhetstiltakene.

- Evakuer til sikrere regioner av Ukraina! ber han egne innbyggere.

Kherson, som er en annen stor by like ved fronten, rammes i snitt flere ganger daglig, forklarer Sæther. Selv om angrep mot byer som Kyiv, Odessa eller Kharkiv skjer sjeldnere, får dette mer oppmerksomhet ettersom dette er navn på byer vi i større grad kjenner, mener han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer