Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mens Trump soler seg i glansen:

Eksperten avdekker den egentlige sannheten

Og det var akkurat det Trump mente før han ble president.

SNUR ETTER SOLA: I årevis kritiserte han tallene han nå glanser seg i. Analytiker avslører nå den mørke sannheten bak solskinnsstallene til USAs president Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SNUR ETTER SOLA: I årevis kritiserte han tallene han nå glanser seg i. Analytiker avslører nå den mørke sannheten bak solskinnsstallene til USAs president Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mye i amerikansk politikk som er viktigere enn å få økonomien til det kapitalistiske fyrtårnet i vest til å vokse.

Og det er ikke mange saker politikere snakker mer om, enn å skape flere amerikanske arbeidsplasser.

Og nå soler Trump seg i glansen fra solskinnsstallene om begge områdene.

Den amerikanske børsen har blitt rekordstor og arbeidsledigheten er, med sine strålende 3,8 prosent, så godt som rekordlav.

Men det er noe som er råttent i de amerikanske tallene. Og Trump har vært på ferten av stanken tidligere.

Arbeidsstokken vokser ikke

For det tallene Trump skryter hemningsløst av ikke viser, er hvor mange personer i USA som er ute av arbeidsstokken. Og hvor mange personer som er i rett alder og er friske nok, som bevisst har valgt å trå ut av arbeidsstokken.

Mange har også gitt opp jobbjakten, skriver sjefanalytiker Jeffrey P. Snider i selskapet Alhambra Investments.

Hans analyse er også publisert på bransjenettstedet Seeking Alpha, og omtales også av det amerikanske nyhetsnettstedet Quartz.

Den offisielle arbeidsledigheten i USA er nå på 3,8 prosent. Det kan veldig generelt sagt bety to ting, skriver Quartz.

  1. At flere har fått jobb.
  2. Eller at flere har gitt opp å få jobb.

Sannsynligvis ligger svaret et sted mellom de to ytterpunktene, skriver nyhetsnettstedet videre.

Så selv om arbeidsledigheten er på 3,8 prosent, sier ikke det mer enn hvor mange av dem som aktivt søker jobb eller er aktive deltakere i arbeidsstokken, er arbeidsløse.

Og arbeidsstokken vokser ikke proporsjonalt med resten av økonomien, og det fører i realiteten til at arbeidsstokken krymper, skriver sjefanalytikeren Snider.

Tallet over potensielle arbeidsdeltakere i det amerikanske samfunnet, gikk ned i mai, skriver Quartz. Arbeidsdeltakere blir definert som personer over 16 år som enten jobber, eller søker etter jobb. Nå er det bare 62,7 prosent av personene i denne gruppa som har eller aktivt søker etter jobb.

Det er, bemerker nettavisa, omtrent samme andel som var på 70-tallet i USA - før amerikanske kvinner i stort flertall begynte å delta i arbeidslivet.

Sniders analyse argumenterer for at de 223 000 jobbene som ble skapt i USA i mai, burde ha vært omtrent 400 000. Først da ville det ha gjort betydelig utslag på statistikken over den amerikanske arbeidsstokken, argumenterer Snider.

Og først da kunne Trump ha solet seg i tallenes glans, er essensen i det analytikeren skriver.

Trump i 2016: «Tallene er falske»

Spoler man tilbake til 2012, ville Trump ha vært enig med Snider. Som privatperson tok han til ofte til Twitter dette året for å kritisere Obamas arbeidsledighetstall. Tallene kalte han da falske.

Som presidentkandidat i 2015 og 2016, gjentok han budskapet til det kjedsommelige, både på Twitter og under valgkamparrangementer.

Under et valgkamparrangement i New Hampshire 9. februar 2016 sa Trump i en tale at det reelle tallet over arbeidsledige kunne være så høyt som 42 prosent. Det hadde han i alle fall hørt, sa han fra scenen.

En drøy måned seinere, den 12. mars, sa han følgende om tallene fra arbeidsdepartementet, ifølge The Washington Post.

- Disse tallene er falske. De er alle falske. Det er tall gitt til politikere slik at de kan se bra ut. Dette er falske tall.

Trump hadde ifølge analytikeren et poeng, men at arbeidsledigheten kunne være så høy som 42 prosent, stemplet Politifact, et faktasjekker-nettsted, som grunnløst og feilaktig.

Trump i 2017: «De er reelle nå»

Men så fort han ble president, fikk pipa en annen lyd.

10. mars i fjor, da de første nye arbeidsledighetstallene kom etter Trumps første hele måned som president, ble daværende pressesjef Sean Spicer presset av amerikansk presse om Trumps uttalelser.

Spicer fortalte da pressen at han hadde fått følgende beskjed fra sjefen:

- Jeg snakket med presidenten før denne brifingen og han ba meg sitere ham ordrett på følgende, sa Spicer før han overleverte Trumps beskjed:

- De (tallene) var kanskje falske før, men de er reelle nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media