Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin:

Eksperten ble kidnappet av maskerte menn. To dager seinere kom hacker-angrepet

- Vi gjør alt vi kan for å finne ham.

To dager etter at kryptovaluta-eksperten ble kidnappet, ble selskapet hvor han jobber utsatt for et hacker-angrep. Foto: REUTERS / Benoit Tessier / NTB Scanpix
To dager etter at kryptovaluta-eksperten ble kidnappet, ble selskapet hvor han jobber utsatt for et hacker-angrep. Foto: REUTERS / Benoit Tessier / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble den 40 år gamle kryptovaluta-eksperten Pavel Lerner kidnappet utenfor sitt kontor i Ukrainas hovedstad Kiev.

BBC skriver at han skal ha blitt dratt inn i en svart Mercedes Benz av maskerte menn.

Politiet har ikke gått ut med noe navn, men bekrefter at en person ble kidnappet på den aktuelle datoen. Samtidig har Exmo Finance, selskapet hvor Lerner jobber, kommet med en uttalelse.

- Vi gjør alt vi kan for å finne Pavel Lerner, sier selskapets talsperson, Anatolij Larin.

Utsatt for angrep

I går, to dager etter at Lerner forsvant, ble Exmo Finance utsatt for et hacker-angrep. Det bekrefter de selv på sin Twitter-konto.

Ifølge Quartz bruker så mange som 90 000 personer selskapets platform til å handle i kryptovaluta, men de avkrefter at kundenes penger er i fare for å forsvinne.

Larin sier videre til BBC at Lerner ikke hadde tilgang til disse delene av systemet.

- Systemet virker som vanlig, og midlene til våre kunder er trygge. Lerner hadde ikke tilgang til brukerdata eller delene av systemet hvor vi lagrer informasjon, sier han.

Svindel

Torsdag slo en norsk bank alarm etter at flere kunder hadde blitt lurt for store summer i en omfattende bitcoin-svindel.

- Vi har seks konkrete tilfeller der kunder av oss har meldt at de er svindlet for flere hundre tusen kroner. Av erfaring betyr det at langt flere er utsatt, sa informasjonsdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland, til NRK.

Svindelen ble gjennomført ved at det ringes fra sveitsiske eller tyske numre, og de norske bankkundene blir bedt om å investere i bitcoin.

Kundene fikk så beskjed om at kryptovalutaen tok av, og at den lille investeringen hadde steget så mye i verdi at en ny investering ville være gunstig. Svindlerne ba også om kundenes nettbank, og tømte deretter kontoene for penger.

- Dette er svindlere som kjenner norsk banksystem svært godt. De vet om BankID og straksoverføringer vi har i norske banker, sa Haugland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!