Vaksineoppslutning:

Ekspertene: Derfor ligger Norge bak

Danmark har nå åpnet for fullt, men Norge holder fortsatt tilbake med gjenåpningsplanene. Ekspertene mener at Danmark har hatt et fortrinn med vaksineringen.

ÅPENT: Danmark åpnet landet for fullt den 10. september. Ekspertene mener det er på grunn av vaksineoppslutningen i landet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
ÅPENT: Danmark åpnet landet for fullt den 10. september. Ekspertene mener det er på grunn av vaksineoppslutningen i landet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB Vis mer
Publisert

Fredag for ei drøy uke siden kunne danskene omsider ta en pils på byen uten å vise coronapass.

10. september fjernet Danmark nemlig de siste restriksjonene i landet, og corona regnes ikke lenger som en samfunnskritisk sykdom.

Det betyr at regjeringen ikke kan innføre nye restriksjoner i samfunnet for å minske smittespredningen i landet.

- Vi har klart å bygge opp en beredskap i smitteutsatte områder av samfunnet. Det omfattende testregimet vårt, rask utrulling av vaksinen, smittesporing og vår modell for lokale nedstengninger når smitten har økt, er grunnen til at vi lykkes, sa helseministeren i Danmark, Magnus Heunicke, til NRK på gjenåpningsdagen.

Vaksinasjonsoppslutningen har vært betraktelig høy i Danmark, og nå er hele 86 prosent av befolkningen over 16 år fullvaksinert i landet, ifølge tall fra Statens Serum Institut.

- Epidemien er under kontroll, vi har rekordhøye vaksinasjonstall, sa Heunicke på en pressekonferanse i slutten av august.

I Sverige har man satt den offisiell datoen for gjenåpning til den 29. september, men i Norge har man imidlertid utsatt en videre gjenåpning opptil flere ganger.

Vaksinering av barn

Mens man i Danmark og Sverige har satt en tydelig dato for gjenåpning, har regjeringen i Norge vært mer opptatt av å se på data framfor dato.

Helseminister Bent Høie sier til TV 2 at hovedforskjellen mellom Norge og Danmark er at de ligger noen uker foran Norge i vaksineringen.

Per 12. september er 79 prosent av befolkningen over 16 år i Norge fullvaksinert. Det skriver Folkehelseinstituttet i sin ukesrapport fra uke 36.

Immunolog og forsker ved Rikshospitalet, Gunnveig Grødeland, peker på forklaringen hun mener er avgjørende for at Norge ligger lenger bak med vaksineringen enn vårt naboland.

- De startet tidligere med vaksineringen av 16- og 17-åringer. Det tror jeg har vært avgjørende, sier Grødeland til Dagbladet.

Allerede i slutten av juni begynte Danmark å vaksinere 16-og-17 åringer. I Norge startet man ikke vaksineringen av denne målgruppen før i slutten av august.

VAKSINERING: Immunolog Gunnveig Grødeland, mener en av årsakene til at Norge ligger bak Danmark med vaksineringen, er at danskene fikk i gang vaksineringen av ungdommene raskere. Foto: Universitetet i Oslo
VAKSINERING: Immunolog Gunnveig Grødeland, mener en av årsakene til at Norge ligger bak Danmark med vaksineringen, er at danskene fikk i gang vaksineringen av ungdommene raskere. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Det samme er tilfelle for vaksineringen av aldersgruppen 12-15.

I Danmark har man nå fullvaksinert godt over 50 prosent av denne aldersgruppen, mens man i Norge, per 12. september, hadde vaksinert 12 702 jenter og 12 470 gutter i alderen 12-15. Vaksineringen av denne aldersgruppen startet først i Norge i starten av september.

- Går stabilt nedover

For én måned siden hadde Danmark dobbelt så høyt smittetrykk som Norge. Det har imidlertid endret seg nå, og smitten i landet ligger stabilt lavt.

Smittetallene i Norge eksploderte for bare få uker siden, men kurven er nå på vei nedover igjen.

- Etter Danmark har gjenåpnet landet, har det gått overraskende bra.

Det sier Lone Simonsen til Dagbladet. Hun er professor ved institutt for Naturvitenskap og Miljø ved Roskilde Universitet, og leder for pandemisenteret i Danmark. I tillegg har hun gjennom pandemien vært ekspertveileder for regjeringen i landet.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

- Smittetallene går stabilt nedover, men det er imidlertid få som blir testet nå, sammenliknet med slik det var tidligere, understreker Simonsen.

Professor ved Aarhus universitet, Andreas Roepstorff, er enig med sin kollega. Han er en av forskerne som har deltatt i «HOPE-prosjektet», der de har gjennomført undersøkelser og analyser av danskenes innstilling til corona og vaksinen.

Roepstorff sier til Dagbladet at det ikke er noe som tyder på at gjenåpningen i Danmark har vært forhastet.

- Kollektiv koordinering

Simonsen og Roepstorff mener det er flere grunner til at Norge ligger bak Danmark i gjenåpningen, og de peker på to konkrete årsaker som har hjulpet Danmark på veien.

- I sommer kjøpte vi 1,2 millioner vaksinedoser fra Romania som gjorde at vaksinasjonen gikk betydelig raskere, sier Simonsen.

Videre påpeker hun at de kunne framskynde vaksineprogrammet med om lag en måned i forhold til Norge.

Den andre årsaken de begge peker på, er massetestingen og landets hyppige bruk av coronapass. Fra april måtte den danske befolkningen benytte seg av coronapasset for å gå på kafeer, restauranter og hos frisøren.

CORONAPASS: Lone Simonsen er professor ved institutt for Naturvitenskap og Miljø ved Roskilde Univeristet, og leder for pandemisenteret i Danmark. Hun mener at massetestingen har vært et viktig grep for gjennåpningen av Danmark. Foto: Roskilde Universitet.
CORONAPASS: Lone Simonsen er professor ved institutt for Naturvitenskap og Miljø ved Roskilde Univeristet, og leder for pandemisenteret i Danmark. Hun mener at massetestingen har vært et viktig grep for gjennåpningen av Danmark. Foto: Roskilde Universitet. Vis mer

- Massetesting var veldig viktig. Det ble innført for at danskene kunne leve mer åpent, og den massive innsatsen har nedsatt smittetallet med 25 prosent siden nyttår, estimerer Simonsen.

Hun mener coronapasset også kan ha hjulpet landet med å få fart på vaksineringen.

Roepstorff sier at massetestingen har ført til at befolkningen følte på et medansvar.

- Mange dansker har dermed følt at det har vært en kollektiv koordinering for å få ned smitten. Det har heller ikke vært tvang i samfunnet, sier han.

Usikkerhet rundt immunitet

Immunolog Gunnveig Grødeland sier at Danmark har fjernet alle restriksjoner, blant annet fordi de er ferdige med å vaksinere personene i risikogruppene. Hun understreker imidlertid at det også er tilfelle i Norge.

- Grunnen til at Norge ikke har gjenåpnet ennå, tror jeg det er fordi at det fortsatt er usikkerhet rundt vaksineeffekten og immunitet i de mest utsatte gruppene. Vi ser blant annet i Israel at immuniteten mot smitte går ned, men at den fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom og død. Når man venter i Norge, tror jeg det er fordi de gjerne vil kartlegge dette bedre, sier hun til Dagbladet.

Hele 95 prosent av befolkningen over 50 år er nå fullvaksinert i Danmark, ifølge Statens Serum Institut. Myndighetene i landet estimerer at det er personer over denne alderen som har størst risiko for sykehusinnleggelser eller død.

Tilsvarende er 91 prosent av befolkningen over 45 år i Norge fullvaksinert, ifølge FHI.

Høy tillit

Felles for Norge og Danmark er at det generelt har vært en høy tillit til både helsemyndighetene, regjeringens håndtering og pressen. Det påpeker alle forskerne.

Roepstorff sier at det har vært avgjørende at myndighetene har kommunisert åpent rundt usikkerheten knyttet til både vaksinen og viruset.

- Det var mye bekymringer om at tilliten til vaksinen skulle svekkes etter at det ble kjent at AstraZeneca kunne føre til blodpropp, men tilliten tok seg raskt opp igjen. Det var også noen små glipp underveis, som mink-skandalen til regjeringen. Det påvirket tilliten på kort sikt, men det ble ikke noen langvarige spor, sier Roepstorff.

Han mener at Danmark skiller seg ut fra land som Frankrike og Tyskland der det har vært en annen skepsis til vaksinen og corona.

- Der har det vært en mindre vaksineoppslutning og flere krav. Det er et paradoks at det har vært strengere krav til vaksinering i de landene der det er mer skepsis, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer