Ekspertene: Fetteren kan ha gjort det

De omfattende skadene på Birgitte Tengs stemmer fullt ut med tilståelsen fra hennes drapstiltalte fetter, konkluderte de medisinsk sakkyndige da de forklarte seg i Gulating lagmannsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skadene på den drepte 17-åringen har blitt viktige i rettssaken mot hennes 20 år gamle fetter, ettersom han nå nekter for at det var han som drepte Birgitte. Dermed har det blitt helt sentralt å sammenholde tilståelsen han først ga, med de faktiske funnene på Birgitte og i området der hun ble funnet.

Det fins nemlig ikke et eneste teknisk bevis mot 20-åringen. Når juryen i Gulating lagmannsrett om vel fem uker skal svare på om de finner ham skyldig eller ikke, må de enten legge vekt på de manglende tekniske bevis og på det fetteren selv nå sier, eller på den tidligere tilståelsen og indisiene som aktor mener at definitivt utpeker ham som skyldig.

Viktig poeng

Da straffesaken ble behandlet av Karmsund herredsrett i fjor høst, var samsvaret mellom skadene på den drepte 17-åringen og fetterens tilståelse et av aktoratets viktigste poeng. Forsvarerne derimot, har pekt og peker på skader som de mener ikke er i samsvar med tilståelsen. For eksempel gjelder dette klemskader på Birgittes legger, omfanget av blodfunn på stedet der hun ble funnet drept, og skader i bakhodet og på kroppen i forbindelse med at Birgitte skal ha blitt slept over Gamle Sundsveg i forbindelse med drapshandlingen.

Professor Inge Morild og doktor Per Lilleng, som sto for obduksjonen av Birgitte på Gades institutt i Bergen den 7. mai i 1995, fastholdt i lagmannsretten at det ikke er motstrid mellom tilståelsen og skadene på Birgitte.

- Vi har konkludert med at skadene er fullt forenlig med tilståelsen, sa Morild.

Døde av knusningsskader

Morild og Lilleng har konkludert med at Birgitte Tengs døde av knusningsskader i hjernen.

- Vi finner dessuten spor av et kverkegrep, et halsgrep. Dette må ha blitt tatt mens hun ennå levde, det ser vi av skadene på øynene hennes. Videre finner vi omfattende skader på hodet, som er fullt forenlig med stump vold mot hodet. Mest sannsynlig er det her brukt en stein, sa professor Inge Morild.

I sin tilståelse beskrev fetteren at han tok et halsgrep på Birgitte som førte til at hun datt bevisstløs i bakken. Deretter skal han ha forgrepet seg seksuelt på henne. Da våknet hun opp, og han skal da ha fått panikk og ha drept henne ved å slå hodet hennes mot bakken. Etter at han hadde slept henne til buskene der hun ble funnet drept lørdag 6. mai 1995, tok han ifølge tilståelsen en 23 kilo tung stein som han slo mot hodet hennes gjentatte ganger.

- Våre konklusjoner bygger på en uhyre grundig prosess. Selve obduksjonen tok åtte timer. Så lenge har jeg aldri tidligere stått med en obduksjon, sa Morild.

Kritikk

Siden straffesaken var oppe for herredsretten er det blitt kjent at Morild og Lilleng ikke sendte inn rapport til Den rettsmedisinske kommisjon om obduksjonen. Morild sa i lagmannsretten i dag at det ikke har vært praksis ved instituttet å sende inn slike rapporter, men at en slik rapport ble sendt etter at han ble gjort oppmerksom på det.

Professor Bjørnar Olaisen, som leder kommisjonen, møtte i retten som sakkyndig vitne i dag. Han sa at han ikke hadde noe å utsette på arbeidet de to kollegene hadde gjort med å undersøke avdøde, og han sluttet seg i all vesentlig grad til konklusjonene fra de to både om dødsårsaken og at funnene på avdøde samsvarer med fetterens tilståelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer