DÅRLIG PROGNOSE: Den svarte streken er flertallsstreken, altså 85 mandater på stortinget. Den røde er Norsk regnesentral sin prognose for mandatene til de tre rødgrønne partiene. Den siste uka i august dupper prognosen for de tre partietne for første gang under flertallsstreken.
DÅRLIG PROGNOSE: Den svarte streken er flertallsstreken, altså 85 mandater på stortinget. Den røde er Norsk regnesentral sin prognose for mandatene til de tre rødgrønne partiene. Den siste uka i august dupper prognosen for de tre partietne for første gang under flertallsstreken.Vis mer

Ekspertene har i månedsvis holdt en knapp på rødgrønt flertall. Den siste uka i august endret alt seg

- Jeg ville synes dette var trist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I månedsvis har Ap, Sp og SV hatt flertall sammen på prognosen til tallknuserne i Norsk Regnesentral.

Derfor er deres ferske prognose nå dårlig nytt for det rødgrønne trekløveret.

- Den viser at Ap, SV og Sp hadde flertall hele sommeren fram til den siste uka i august. I dag har de bare en 30 prosents sjanse, mens den var 87 prosent før ferien, sier seniorforsker Clara Cecilie Günther ved Norsk Regnesentral.

De anslår mandag denne uken at de rødgrønne partiene vil få 82 mandater til sammen på Stortinget - og altså være avhengig av enten Rødt eller MDG for å få flertall.

Sier Ap har skylda

Det samme har flere målinger vist tidligere, men det var først forrige mandag at Norsk Regnesentrals prognoser viser det samme.

I ARENDAL: F.v. Audun Lysbakken i SV, Trygve Slagsvold Vedum i Sp og Jonas Gahr Støre, Ap, under partilederdebatten i Arendal kultur- og rådhus under Arendalsuka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
I ARENDAL: F.v. Audun Lysbakken i SV, Trygve Slagsvold Vedum i Sp og Jonas Gahr Støre, Ap, under partilederdebatten i Arendal kultur- og rådhus under Arendalsuka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Senest 24.august ga mandatberegningen til Norsk Regnesentral Ap, Sp og SV et knappest mulig flertall med 85 mandater.

Günther sier det er Ap som har skylda for at det rødgrønne flertallet nå ryker.

- Det er Aps nedgang som gjør at de mister flertallet, men effekten bremses litt av SVs oppgang, sier hun.

- Hvor oppsiktsvekkende er dette for de rødgrønne?

- Jeg vil synes det var trist å se en slik utvikling med tanke på hvor godt de lå an bare før sommeren.

Skal være mer stabil

Oddsen for et rødgrønt flertall har gått jevnt og trutt nedover.

Senest fredag var sjansen for at Ap, Sp og SV fikk flertall 32 prosent, og ikke 30, slik den er i dag.

Prognosene til Norsk Regnesentral er et vektet gjennomsnitt av alle meningsmålingene som utføres til enhver tid, og skal i teorien gi et mer riktig bilde enn en enkelt meningsmåling, siden den blant annet også tar høyde for valghistorikk.