Ekspertene om boligprisene

Det norske boligmarkedet viser seg å være vesentlig mer robust enn mange har spekulert igjennom høsten 2017.

NY PRISSTATISTIKK: Mandag viste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene steg 2,0 prosent i januar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent. Foto: Finansavisen
NY PRISSTATISTIKK: Mandag viste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene steg 2,0 prosent i januar. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent. Foto: FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no:) - I den grad dansen har vært litt treg de siste månedene, er det nå tangotakter og bedre stemning som preger boligmarkedet, sier Grethe W. Meier i Privatmegleren til Hegnar.no.

Mandag viste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene steg 2,0 prosent i januar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.

- Folk som har ligget i sofaen gjennom høsten har omsider fått på seg danseskoene. Boligkjøperne svinger seg fra den ene visningen til den andre. Det er dessuten god driv og temperatur i budrundene, sier Meier.

- Januar viser imidlertid at det snur raskt i boligmarkedet. Den kraftige oppgangen allerede nå hadde verken vi eller andre eksperter sett for oss. Det positive er at oppgangen er basert på høy boligomsetning, fortsetter hun.

De neste månedene vil ifølge sjefen for Privatmegleren vise om aktiviteten og oppgangen nå var et resultat av stillesittingen i høst, eller om det fortsetter med uforminsket styrke utover våren.

- Jeg tror på stabil, svak oppgang utover våren. Friskmeldt blir boligmarkedet først når Siv Jensen enten nedgraderer eller fjerner kravene i boligforskriften, avslutter Meier til Hegnar.no.

Peker på svartalerne

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) retter sin oppmerksomhet mot dem som har svartmalt boligmarkedet.

- Statistikken viser at det norske boligmarkedet er vesentlig mer robust enn mange har spekulert igjennom høsten 2017. Omsetningsvolumene er høye og prisene fornuftige. Balansen mellom tilbud og etterspørsel er god, og vi finner ikke grunnlag for de pessimistiske spådommene mange har gitt i 2017, sier han i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.

- De fleste er langsiktige eiere og brukere av sin egen bolig, og kjøper og selger som regel i samme marked. Overfokuseringen på de månedlige tallene i fjor høst, og som nå er korrigert, har bidratt til et vesentlig mer negativt inntrykk av boligmarkedet enn det har vært grunnlag for, fortsetter Geving.

Les også: - Det snur fort i boligmarkedet

Les også: - Boligprisene er svært nær bunnen nå

- Større pågang for lån

Banksjef John Sætre i Nordea Norge mener prisoppgangen i januar stemmer godt overens med bildet banken merker ute blant sine kunder.

- Det har skjedd et skifte igjen i boligmarkedet, og vi har den siste tiden sett større pågang etter finansieringsbevis og lån, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

Han vil likevel være forsiktig med å friskmelde markedet.

- Januar er tradisjonelt en sterk måned i boligmarkedet, og det er fortsatt slik at vi har sett en priskorreksjon gjennom store deler av 2017. Vi tror det kan bli en flat prisutvikling framover, hvor man også kan få måneder med prisfall, føyer banksjefen til.

- Et vesentlig skifte

Han viser til en gallup Norstat har gjort på vegne av Nordea, der 33 prosent svarer at de tror boligprisene vil falle i 2018.

- Dette er et vesentlig skifte fra tilsvarende undersøkelse for ett år siden, og viser at det har skjedd en stor endring i folks forventninger til utviklingen i boligmarkedet, sier Sætre.

Samtidig er han ikke i tvil om at boliglånsforskriften har lagt en demper på boligmarkedet.

- Det er særlig grensen på fem ganger inntekten som har hatt effekt, avslutter han.

Andre økonominyheter:

​ - Boligprisene er svært nær bunnen nå
- Nå ser vi en tendens til at det går ned