Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspertene overrasket over rentebeslutningen

Renteoppgangen rykket nærmere i dag, men selv om det var ventet er sjeføkonomene likevel overrasket.

RENTE: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er overrasket over den lille oppjustering av rentebanen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
RENTE: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er overrasket over den lille oppjustering av rentebanen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank besluttet i dag å holde styringsrenten uendret på 1,50 prosent.

Dette var i tråd med det stort sett alle analytikere og økonomer hadde ventet. Den siste renteendringen skjedde 14. mars 2012. Da kuttet sentralbanken renten med 0,25 prosentpoeng.

Det nye nå var at Norges Bank forbereder seg på å begynne å heve renten allerede neste sommer.

Renteoppgangen rykker nærmere - Analysene tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren neste år, og at den deretter økes gradvis mot et mer normalt nivå, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

- Konsumprisveksten har vært høyere enn ventet. Samtidig har kronen svekket seg. På den andre siden har veksten i norsk økonomi vært lavere enn tidligere antatt. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Sjeføkonomene er overrasket - Jeg synes det var en overraskende liten oppjustering av rentebanen, gitt den store endringen i inflasjonsbildet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Reuters.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities synes rentebanen ble overraskende mye oppjustert i den korte enden, og overraskende lite utover.

- Nå er det litt mer enn 50 prosent sannsynlighet for at det kommer renteøkning i 2. kvartal. Nå kommer den i 2. eller 3. kvartal, mens vi før trodde det skulle komme i 3. eller 4. kvartal, sier han.

- De ser ikke på veksten i konsumprisindeksen som et varig fenomen, og de har nesten ingen endring på lønnsvekstanslagene, sier han til Reuters.

Dette bidrar ifølge sjeføkonomen til at rentereaksjonen blir så moderat som den blir på økningen i inflasjonen.

- Og de som trodde at inflasjonshoppet skulle slå tungt inn i rentebanen tok helt feil, avslutter han overfor nyhetsbyrået.

Renteoppgang før neste høst? Økonomer flest har også skjøvet frem sine estimater for neste renteøkning, og anslagene varierer fra slutten av 1. kvartal 2014 til 1. kvartal 2015.

I en undersøkelse gjort av TDN Finans ventet 12 av 12 spurte økonomer ingen endring i renten.

Seniorøkonom Kjersti Haugland og DNB Markets tror neste renteøkning kommer senest høsten 2014.

Analytiker Kari Due-Andersen i Handelsbanken mener det nå er mer enn 50 prosent sannsynlighet for en økning allerede på møtet i mars 2014. Hun legger imidlertid til at det mest sannsynlige er juni eller august i 2014, selv om en renteheving ikke helt er priset inn før mot slutten av neste år.

Vil ha rentekutt
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen ventet imidlertid ikke at rentebanen skulle bli oppjustert på dette rentemøtet, men skrev i sin blogg denne uken at neste skritt fra Norges Bank, ifølge hans prognoser, fortsatt er et kutt i renten.

- Slik vi toger av gårde i høst skal det bare en uforutsett dipp i oljeinvesteringene til før Norge er i resesjon. Dette bør vi unngå. Rentekutt og skatteletter er oppskriften hvis en ønsker å normalisere norsk økonomi, skrev han.

Etter rentemøtet sier han til HegnarOnline at Norges Bank må kutte renten og at neste endring er ned.

RENTE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er overrasket over justeringen av rentebanen. Scan-Foto: Tor Richardsen
RENTE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er overrasket over justeringen av rentebanen. Scan-Foto: Tor Richardsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media