Brasiliansk mutant herjer i Whistler:

Ekspertene sjokkert

Utenfor Brasil er det ingen steder i verden som har påvist flere tilfeller av det brasilianske mutantviruset enn i vinterparadiset Whistler i Canada.

MUTANTEN SPRER SEG: Utenfor Brasil er det ingen andre steder i verden som har høyere forekomst av det brasilianske mutantviruset enn i vinterparadiset Whistler i Canada. Foto: NTB
MUTANTEN SPRER SEG: Utenfor Brasil er det ingen andre steder i verden som har høyere forekomst av det brasilianske mutantviruset enn i vinterparadiset Whistler i Canada. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +469
innlagt109 -19
døde 757 +10
påvist smittet 155 000 000+428.7K
døde 3 240 000 +10.2K
Se mer

Det beskrives som et episenter utenfor episenteret. Provinsen British Columbia i Canada er nå det stedet i verden hvor det er registrert flest tilfeller av det brasilianske mutantviruset P1 utenfor Brasil.

I provinsen er det vinterperla Whistler, en kjent alpindestinasjon, som er hardest rammet.

Av totalt 877 påviste tilfeller av brasiliansk mutantvirus i provinsen British Columbia, stammer 200 av dem fra skilandsbyen Whistler med om lag 11 000 fastboende.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Ekspertene sjokkert

Akkurat det har sjokkert ekspertene, for ingen vet hvordan den brasilianske mutantvarianten av coronaviruset ble innført i Whistler, skriver The Guardian.

At varianten har fått så kraftig fotfeste i Whistler så fort, tilskrives boligsituasjonen i landsbyen. Leieprisene er skyhøye, og som følger deler mange unge leilighet med hverandre.

Ingen av de 84 personene som først ble registrert smittet med den brasilianske mutanten, har reist utenfor Canada. Nå er det slått villsmitte-alarm i landsbyen, som siden slutten av mars har vært nedstengt, skriver avisa.

Nå antar også myndighetene at alle nye påviste coronatilfeller i provinsen og byen er mutantvarianter, men kommer ikke til å gensekvensere prøvene for å påvise hvilke varianter det er snakk om.

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

– Vil ikke fly i blinde

Det bekymrer ekspertene, som mener utbruddet kunne ha vært håndtert langt bedre hvis man hadde gensekvensert prøver tidligere.

– Dette udyret av en variant kommer stigende opp fra dypet uten at det sekvenseres for å fange det opp. Derfor frykter jeg at når man slutter å sekvensere mange av disse tilfellene, så kommer vi til å gå glipp av viktig informasjon, og mye av informasjonen kommer til å komme seint, sier Eric Feigl-Ding, en anerkjent amerikansk epidemiolog, til The Guardian.

Han viser til både Danmark og Storbritannia som seint i fjor sekvenserte mange av de positive coronaprøvene, og på den måten kunne slå fast at det britiske mutantviruset spredte seg i stor fart, selv om det totale antallet tilfeller var på vei nedover.

– Hadde de ikke gjort all den sekvenseringen, ville de ha vært lykkelige uvitende og trodd at epidemien var over. Har du en mer smittsom variant som driver epidemien videre, vil du ikke fly i blinde, sier Feigl-Ding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer