TROR PÅ SEIER: Tim Graney fra Texas støtter USAs president, Donald Trump. Tirsdag var han i Washington D.C.. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TROR PÅ SEIER: Tim Graney fra Texas støtter USAs president, Donald Trump. Tirsdag var han i Washington D.C.. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Mellomvalget i USA:

Ekspertene tør ikke spå: - Et helt vilt valg

Den erfarne meningsmålingseksperten, John Zogby tør ikke spå utfallet før mellomvalget.

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): - Mellomvalget er blitt en folkeavstemning om Trump, slår den anerkjente meningsmålingseksperten John Zogby fast når Dagbladet treffer ham i Foreign Press Center i Washington D.C..

Og utenfor residensen hvor Donald Trump i dag samler venner og familie for å se valgresultatene, kom både tilhengere og motstandere.

- Rasist og kvinnehater

- Han er en rasist, en kvinnehater, en populist. Han er helt fryktelig, sier Karen Peterson til Dagbladet.

Karen Peterson viser fram klistremerket som viser at hun har vært og stemt. For henne er valget en protest mot presidenten.

- Vi skal ha en valgfest i kveld for å feire den blå bølgen, sier hun.

«Why so blue, Trump?», står det på plakaten hun har tatt med seg til Det hvite hus. Hun er der sammen med to besøkende venninner fra Australia.

MELLOMVALG: Alle de 435 setene i Representantenes hus er på valg i det amerikanske mellomvalget. I tillegg er en tredel av de 100 setene i Senatet på valg. Video: CNN Vis mer

- Jeg tror Trump har hjulpet Demokratene de siste ukene med den fryktelige retorikken sin om innvandring, sier Peterson.

Men langt fra alle er enige med henne.
(Saken fortsetter under grafikken)

- Positiv for USA

Tim Graney og kona er kommet til Washington D.C. for å være i hovedstaden på valgdagen. Han har på seg både Trump-t-skjorte og caps og smiler bredt der han står og ser inn på Det hvite hus.

IKKE FANS: Karen Peterson (t.h.) og hennes to venninner fra Australia er ikke begestret for USAs president, Donald Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
IKKE FANS: Karen Peterson (t.h.) og hennes to venninner fra Australia er ikke begestret for USAs president, Donald Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Folk liker kanskje ikke personen Trump, men si meg én politikk han har gjennomført som ikke har vært positiv for det amerikanske folket. Når jeg sier det til vennene mine som ikke liker ham, blir de bare blanke i ansiktet. Økonomien blomstrer og vi trenger bedre grensekontroll. Det er helt ok at folk kommer hit lovlig, men vi må ha sterke grenser, sier Graney til Dagbladet.

Han og kona sørget for å stemme hjemme i Texas før de kom til Trump-hotellet et par steinkast unna Det hvite hus. Der har demokraten Beto O´Rourke fått massiv internasjonal oppmerksomhet for sin valgkamp mot den sittende republikanske senatoren, Ted Cruz.

- Dersom det blir jevnt, vinner Cruz med minst ni prosentpoeng. Jeg tror heller han vinner med rundt 20 prosentpoeng. Beto representerer ikke det virkelige Texas. Han vil ta fra oss våpnene, forklarer Graney.

VANSKELIG Å SPÅ: Meningsmålingsekspert John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VANSKELIG Å SPÅ: Meningsmålingsekspert John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Masse forhåndsstemmer

Etter 2016 hvor alle spådommene om at Hillary Clinton ville vinne presidentvalget, ble gjort til skamme, mistet mange trua på meningsmålingene. Den anerkjente meningsmålingseksperten John Zogby smiler. Han tror fortsatt på meningsmålingene, men bare timer før valglokalene stemmer er det meste høyst usikkert.

- Dette er et helt vilt valg. Hvor skal jeg begynne? sier han spøkefullt.

Allerede før valgdagen har mer enn 40 millioner amerikanere avlagt sin stemme.

VALG I USA: 6. november går amerikanerne til valgurnene. Slik fungerer det - og dette står på spill. Video: CNN Vis mer

- Det er et utrolig høyt tall. Vi vet ikke helt hva det betyr. Tradisjonelt ville det være en fordel for Demokratene. Vanligvis stemmer ikke unge og ikke-hvite i mellomvalg. Så høyere oppmøte burde bety høyere oppslutning blant demokrater. Men det vi vet fra registering av velgere, så ser Republikanerne ut til å ha en fordel, sier Zogby.

Han mener Demokratene vil ha en god dag dersom de får unge og minoriteter til å møte opp på valgdagen. Trolig blir årets valgoppslutning den høyeste på nesten hundre år.

- I 2014 stemte 80 millioner mennersker. Nå ligger det an til at 105-110 millioner mennesker. Til sammenlikning stemte 136 millioner stemmer ved forrige valg.

- Vanskelig, ikke umulig

Han tør ikke å spå definitivt om kveldens utfall.

- Demokratene trenger bare to seter for å vinne et flertall i Senatet. Nå ser det veldig vanskelig ut, men ikke umulig. Det ser ut til at Republikanerne vinner, men hvis oppslutningen er høy blant unge velgere, kan Demokratene ta majoriteten, sier Zogby.

Han mener imidlertid Demokratene har gode muligheter til å ta tilbake flertallet i Representantenes hus hvor de trenger å vinne tilbake 23 seter.

- 36 valgkamper er helt åpne nå. 29 av dem er for øyeblikket i republikanske hender, sier Zogby.

Han viser til at valgkampen har hatt tre store saker.

- Den største saken er den største fyren i rommet. Dette er en folkeavstemning om Trump. Han har en vane med å få alt til å handle om seg, og det har han hatt stor suksess med. Det har skapt enorm oppmerksomhet. Det har fått mange til å møte opp. Det er de som elsker eller hater ham. Men det er ikke nok for Demokratene, sier Zogby.

Økonomi og helse

De andre viktige sakene har vært helse, økonomien og innvandring.

- Helse er den store saken for Demokratene. Det er mye vanskeligere å ta noe fra folk etter at de har fått det. Det er det som skjer med forsøk på å fjerne eller begrense Obamacare. Demokratene har vært fokuserte på det budskapet. Det har gjort valget jevnt i mange distrikter og sendt Republikanerne på defensiven, sier Zogby.

For mange av Republikanerne har den blomstrende amerikanske økonomien vært viktigst.

- Det har gjort republikanerne konkurransedyktige når de lå an til å tape enda flere seter. Akkurat som presidenten får skylda når økonomien går dårlig, får presidenten æren når det går bra, mener Zogby.

Selv har Trump og mange kjernevelgere vært mest opptatt av innvandring i innspurten.

- Temaet har fungert for kjernevelgerne til Republikanerne. Amerikanere som bor 2400 miles fra Mexico-grensa, krever at det blir satt opp en mur for å beskytte dem. Men det er svært tvilsomt om det hjelper på å vinne over vippevelgere, sier Zogby

ANGRER: Donald Trump nærmer seg nå toårsdagen sin som president i USA. I et ferskt intervju med Sinclair Broadcast Group, innrømmer presidenten at han angrer på noe av det han har gjort de siste årene. Video: CNN Vis mer