Ekspertene tror ikke på nytt rentekutt

Det kommer ikke noe nytt rentekutt fra sentralbanksjef Svein Gjedrem i morgen, tror ekspertene. Og det er ennå ikke for seint å binde renta på lånet ditt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bare én av tolv sjeføkonomer og analytikere nyhetsbyråene Reuters og TDN Finans har snakket med, tror Gjedrem kutter renta. De andre venter uendret rente etter morgendagens møte i Norges Banks Hovedstyre.

Grunnen er at prisstigningen nå ser ut til å ta seg opp. Det gir mindre grunn til å senke renta ytterligere.

Reuter og TDN Finans kommer til nøyaktig samme resultat, 11- 1 for uendret rente. Etter at Statistisk sentralbyrå la fram konsumpristall for mars som var sterkere enn ventet, tror nå både Nordea Markets og DnB NOR Markets at det mest sannsynlige er at Norges Bank ikke kutter renta i morgen. Tidligere ventet de kutt på 0,25 prosentpoeng.

- Vi har ombestemt oss under tvil, sier Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til Dagbladet.

- Vi tolker Norges Bank slik at de var i tvil sist, og kuttet fordi markedet ventet det. Denne gangen er det ikke slike forventninger, derfor heller vi i retning av at det ikke kommer noe kutt. Men kronestyrkelsen i det siste kan trekke i motsatt retning, sier Juel.

Kuttet ti ganger


Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork er ikke sikker på at vi har sett det siste rentekuttet. Han veier for og imot, og kommer til at det er 60 prosent sannsynlighet for videre kutt. Dette kan skje enten i morgen, eller på møtet i mai.

- Markedsrenta er høy, og kronekursen sterk. Dessuten har ikke inflasjonen steget mye, kommenterer Knut Anton Mork overfor Dagbladet.

Norges Bank har kuttet hele 10 ganger siden rentefesten startet i desember 2002. Styringsrenta ligger i øyeblikket på rekordlave 1,75 prosent.

Dette gir landets boliglåns-kunder flytende renter på rundt tre prosent i de beste bankene.

Fastrenta på vei opp


Tenker du å binde lånerenta, er det ennå ikke for seint - selv om fastrentene nå er på full fart oppover.

- Hvis du vurderer rentebinding, er ikke dette noe dårlig tidspunkt. Du kan like gjerne velge ti år som fem år, sier sjeføkonom Frank Julum i Fokus Bank til Dagbladet.

I noen banker er fastrentene allerede satt opp med 0,25- 0,50 prosentpoeng. I markedet prises det nå inn renteoppgang, og da vil fastrentene også bevege seg oppover.

De fleste eksperter er av den oppfatning at flytende rente lønner seg best i det lange løp.

- Men noen sover dårlig bare de hører navnet «Gjedrem». De bør vurdere fastrente. Nivået var nok på det laveste i månedsskiftet februar/mars. De som bandt da, fikk bedre vilkår enn nå. Men fortsatt er fastrentene behagelig lave, sier seniorrådgiver Ommund Braut i medlemsorganisasjonen Norsk Familieøkonomi til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer