ØKONOMI: Kommer sentralbanksjef Øystein Olsen, Norges Bank, til å signalisere lav rente enda lenger? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ØKONOMI: Kommer sentralbanksjef Øystein Olsen, Norges Bank, til å signalisere lav rente enda lenger? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Ekspertene tror Norges Bank kutter rentebanen

Venter at sentralbanksjef Øystein Olsen svinger øksen på denne ukas rentemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Torsdag denne uka avholder Norges Bank nytt rentemøte. Selve rentebeslutningen er lite spennende.

19 av 19 økonomer venter ifølge Reuters at styringsrenten holdes uendret på 1,50 prosent.

«Isende kalddusj» fra SSB Spenningsmomentet er den pengepolitiske rapporten, som slippes samtidig med rentebeslutningen. Spørsmålet mange stiller seg er hva som skjer med rentebanen, altså signalene om rentesettingen fremover?

I sin mars-rapport indikerte Norges Bank at første heving av styringsrenten ville komme sommeren 2015.

Siden mars har rentene stupt i utlandet, mens SSB i forrige uke kom med tall som ifølge sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen «må ha kommet som en isende kalddusj».

Andreassen snakket da om SSBs spådommer om kraftig fallende oljeinvesteringer i 2015, noe som også vil trekke ned vekstutsiktene for norsk økonomi.

Den samme Andreassen mener norsk økonomi ikke bare trenger ett, men to rentekutt.

De spår kutt - i rentebanen Finansavisen omtaler i dag en oppdatering fra DNB Markets, som venter at rentebanen torsdag blir senket med inntil 25 basispunkter, og at den da vil vise at første renteheving kommer først til høsten 2015.

Og DNB er ikke alene om å spå dette. Også Nordea Markets tror neste renteøkning må vente.

- Lavere renter ute og svakere vekst neste år bør vektlegges mer enn lavere boliglånsrenter og noe høyere inflasjon. I sum tror vi Norges Bank vil senke sitt estimat for styringsrenten i 4. kvartal neste år med rundt 15 basispunkter sammenlignet med mars-spådommen. Det betyr uendret rente frem til 4. kvartal 2015, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i en oppdatering tirsdag.

- Vil ta markedet på sengen Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken påpeker overfor Finansavisen at markedet ikke venter en full renteheving på et kvart prosentpoeng før sent i 2016.

Men markedet priser heller ikke inn noe rentekutt i perioden.

- Det har egentlig vært lite spekulasjon om dét, sier han ifølge avisen om rentekutt.- Kommer det noe på rentemøtet som peker i den retning, vil markedet bli tatt på sengen. Oppfatningen om at Norges Bank ikke vil kutte om de ikke må kutte, har festet seg, legger Knudsen til.

- Kan bli oppfattet som en hauk Knudsen forteller at han stadig snakker med markedsaktører som føler at Norge er litt i en særstilling, og som kan tenke seg å investere i kronen. Statistikken tyder ifølge Finansavisen likevel på at kroneinteressen fra februar og mars har avtatt.

- Men legger Norges Bank frem den samme rentebanen som sist, eller skyver på den i ett kvartal, kan det fort føre til at markedet oppfatter det som litt haukeaktig. Det er det jeg hører rundt omkring, sier Knudsen til avisen.

Flere nyheter - Fall i oljeinvesteringer ingen grunn til å svartmale
- Dette vil utsette Norges Banks renteheving
Nordea: Ingen renteøkning før 2016
14 av 14 økonomer tror på uendret rente