BOLIG: Eiendomsmegler Terje Tinholt, Nordvik & Partners, snakker om en whiplash-effekt av direkte feil i mange "eksperters" tallformler. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
BOLIG: Eiendomsmegler Terje Tinholt, Nordvik & Partners, snakker om en whiplash-effekt av direkte feil i mange "eksperters" tallformler. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

- Ekspertene villedet boligmarkedet

Og nå slipper bankene opp og skaper større bølger enn nødvendig, mener eiendomsmegler Terje Tinholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Megler og partner Terje Tinholt i Nordvik & Partners er ikke det minste overrasket over at oppgangen fortsetter i boligmarkedet.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene steg 1,3 prosent på månedsbasis i april. Boligprisene i Norge ligger da 0,5 prosent over i fjor og har aldri vært høyere.

- Vi - som går på visning hver dag og har bedre kontakt med markedet - har sagt dette fra august i fjor til januar i år. Markedet er sterkere enn "kontor-ekspertene" har spådd. De har direkte villedet markedet, sier han til Hegnar.no.

Tinholt mener det urettmessig har blitt skapt en kjøpsboble fra mai i fjor til januar/februar i år.

Større bølger enn nødvendig? - Resultatet av voldsomt negativ vinkling fra en håndfull eksperter før nyttår har satt boligkjøpet på vent for mange. Disse er nå i ferd med å falle ned fra det berømte gjerdet, og presser boligprisene raskere opp, fortsetter han.

Han mener alle ville ha vært tjent med å ha et mer moderat syn på ekstremuttalelser og -spådommer om voldsomme utslag i boligprisene, ettersom vi har en sunn og god økonomi i Norge.

- Prisveksten vil fortsette, men vi håper det ikke går for fort. Dette er whiplash-effekten av direkte feil i mange "eksperters" tallformler. Det bygges for lite, og bankene holdt for lenge igjen med utlån. Nå slipper de opp, og skaper større bølger enn nødvendig, fortsetter Tinholt overfor Hegnar.no.

Nordea: Iblant bommer vi Nordea Markets har vært blant de største boligprispessimistene. Meglerhusets makroanalytikere lot seg skremme av boligprisene i november, og reagerte da med å jekke ned sine utsikter.

Prognosene antydet da på et prisfall på 7 prosent i 2014 og 8 prosent i 2015.

- Den gang var signalene om et svakere boligmarked veldig klare. Mange boliger vi fulgte gikk under takst, og lagrene av usolgte boliger hopet seg opp, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Hegnar.no.

Bruce & co. merket seg samtidig at bankene strammet inn på kredittgivningen, i tillegg til at makrobildet begynte å bli mer ruskete.

- For eksempel økte arbeidsledigheten utover høsten. Vi spådde da en korreksjon fra det vi mente var et høyt nivå på boligprisene. Vi lager anslag på alt mulig, og iblant bommer vi, men dette var vår beste gjetning da, forklarer sjefanalytikeren.

- Meglerne friskmeldte før 1987-krakket Påstandene om villedning av markedet tar han med fatning.

- I 1987 gikk meglere stort sett ut og friskmeldte markedet - før det kollapset like etter. Hvis ikke folk tåler prognoser som er annerledes enn deres egne, får det være deres problem.

- Vi synes det er bra folk har en nøktern oppfatning av boligmarkedet. Forestillingen om boligprisene i Norge er at de alltid øker. Det er ikke tilfellet internasjonalt. En sunn skepsis til hvor boligprisene skal er på sin plass, sier Bruce.

- Dere trodde på 7 prosent boligprisfall i år. Det skjer åpenbart ikke. Hva tror dere nå?

- Vi har endret prognosene jevnt og trutt utover året. Nå venter vi forsiktig oppgang fremover, men tror fortsatt at boligprisene ligger på et høyt nivå.

- Vi vil som sagt alltid ha prognoser. Iblant vil vi bomme, men forhåpentlig får vi rett over halvparten av gangene, sier Nordea-analytikeren.

- Bankene overrasket oss Han forklarer bommerten denne gang med bankenes atferd.

- At bankene lettet på kredittgivningen overrasket oss. Nå vil bankene vinne markedsandeler, og bildet er et helt annet enn i fjor høst.  Men boligmarkedet hadde nok snudd før vi trodde, selv om bankene ikke hadde endret politikk, sier Bruce.

- Tror dere fortsatt på korreksjon i boligprisene, bare at den kommer litt senere enn dere først trodde?

- Før vi så svakhetene i boligmarkedet i fjor høst, sa vi at vi må se høyere renter og økt arbeidsledighet for å få en ordentlig korreksjon. Men nå som bankene har blitt mer utlånsvillige, rentene er lave og ledigheten ser ut til å stabilisere seg, må vi nok gå på en litt større smell før vi ser fallende boligpriser. Hvis oljebransjen virkelig snur, kan det skje, men på kort sikt tror vi altså at prisene vil krype forsiktig oppover, sier Bruce til Hegnar.no.

- Normalt, men tregere Administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Finn Magnus Rogne-Hansen, synes tallene vitner om et normalt, men noe tregere marked.

- Prisoppgangen er i tråd med det vi ventet oss med bakgrunn i våre egne tall og tilbakemeldingene fra meglerne våre. Samtidig ser vi at det selges færre boliger enn på samme tid i fjor, og vi kjenner oss godt igjen i noe færre solgte boliger, sier han til Hegnar.no.

- For vår del ligger vi ca. én prosent bak fjoråret. Samtidig er vi er hele 12 prosent foran hva gjelder antall tegnede oppdrag, og har således en stor portefølje som ligger i bakkant. Bakgrunnen er naturlig nok en økning i formidlingstiden, som nå altså er på 38 dager - med store regionale forskjeller, legger han til.

Aktiv-sjefen mener det blir ekstra spennende å følge fritidsmarkedet ved sjøen fremover.

- Dette markedet er inne i en periode med stort tilbud og færre kjøpere, samtidig som det nok er noe høye prisforventninger blant selgerne, sier han til Hegnar.no

Flere nyheter Boligprisene stiger til ny rekord for andre måned på rad Bør småinvestorer lempe ut aksjer i mai?
- Veldig arrogant av Tesla