Ekspertenes dom: - Råsterk

Den siste debatten før presidentvalget gikk av stabelen i natt. Ekspertene gir en knapp seier til demokratenes Joe Biden.

GOD DEBATT: Mindre krangling og mer poltikk var innholdet i den siste debatten mellom Trump og Biden. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NASHVILLE / OSLO (Dagbladet): - Dette var klassens bølle som bestemte seg for at han må høre på læreren.

Det sier Åshild Mathisen, PR-ekspert og seniorrådgiver ved TRY Råd, om president Donald Trumps opptreden under nattas debatt.

- Det er fordi han har fått mye kritikk for måten han opptrådte på sist. Han var mye mer dempet. Så mistet han det litt innimellom og begynte å krangle med programlederen. Han har fortsatt sine «fake news» og angrep på Biden, men var langt mer kontrollert, langt mer rolig og langt mer på politikken, sier hun videre.

Få full oversikt over nattens debatt i Dagbladets nyhetspodkast «Rett På».

«Styrer gjennom kaos»

Som Mathisen påpeker, gikk nattas debatt mye roligere for seg enn den første debatten gjorde. Den ble stemplet som kaotisk og den verste debatten i historien.

Mathisen mener at det gjennomgående var slik at Biden snakket om USA og Trump snakket om Biden.

- Det er ikke sikkert det lønner seg for han, mener hun.

PR-eksperten påpeker at det som er «det geniale med Trump er at han styrer gjennom kaos», men sier det virker som Biden har jobbet mye for å håndtere dette.

- Han var kontrollert, han ble ikke sint, han visste at sønnen hans kom til å bli angrepet. Han brukte kroppsspråk, fordi de skulle ikke avbryte hverandre, himlet med øyene, lo litt, hadde litt humor på det for å ufarliggjøre Trump.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

Angrep familien

- Jeg synes det var veldig bra da Trump begynte å snakke om familien hans. Da sa Biden at «dette handler ikke om vår familie, det handler om deres familie», sier Mathisen.

Som forventet gikk Trump kraftig til angrep på Biden, hans sønn Hunter og det han kaller den korrupte Biden-familien. Dette budskapet har presidenten gjentatt gang etter gang på valgkampmøter de siste ukene. Anklagene har blitt kraftigere og oftere, og falt igjen under nattas debatt.

- Biden hadde forberedt seg på å kontre det han visste ville komme av angrep, men ikke bli sint. Dette var Bidens format, ikke Trump sitt.

- Taktikken som Biden velger, er det noe som amerikanerne kjøper eller vil de ha den bølla som Trump er?

- Det er det som er Trumps utfordring. Veldig mange vil ha den bølla som gjør ekstreme ting, sånn at de som ikke ser det på tv får det på Twitter. Nå har det ikke kommet noe, dette gikk under radaren. Det er fordi Trump skal klare å snakke til noen kvinner som har fått ham opp i vrangstrupen, som stemte på han sist.

Kårer vinner

Mathisen mener Bidens utfordring er at han må klare å treffe følelsene til folk.

- Han er mer klassisk amerikaner som sier «du der hjemme ved kjøkkenbordet», og det klarer Trump å gjøre narr av. Det som har appellert til amerikanere er at Trump gjennomskuer det klassiske. Han står der og er president og sier «du er politiker, jeg er ikke det.» Det er genialt, men likevel var dette Bidens format og han fikk fram sitt budskap.

KOMMENTARER: En rekke anklager mot Joe Biden fikk presidentkandidaten til å sperre opp øynene. Video: AP Vis mer

At Trump sier han ikke er politiker, mener hun er en smart måte å være mer menneske og mindre Washington-infisert. Men til syvende og sist kårer Mathisen Biden til vinneren av debatten.

- Han gjorde det veldig bra. Trump lyktes med det han skulle. Han skulle la dette gå under radaren, han skulle ikke lage noe drama som går utover sendinga. Han skulle ikke provosere de kvinnelige velgerne som vurderer å stemme på ham. Det er litt 1-1, men jeg holder en knapp på Biden.

Bedre debatt

USA-ekspert Sigrid Gårdsvoll ved amerikanskpolitikk.no mener også at dette var en mye bedre debatt for begge kandidatene enn den forrige.

- Donald Trump holdt seg i skinnet, som vi visste at han måtte gjøre. Han klarte det gjennom store deler av debatten. Joe Biden leverte en mye bedre debatt enn tidligere og bedre enn han leverte i nominasjonsvalget.

Debattkommisjonen i USA innførte nye regler som gjorde at lyden kunne kuttes i mikrofonene til Donald Trump og Joe Biden.

- Hvordan var det med på å prege debatten?

- Det var nok med på å hjelpe. Det skaper en bevissthet og setter tonen. Så tror jeg Trump lyttet til rådgiverne sine, som hadde bedt ham ganske innstendig om å forsøke å ikke avbryte, fordi han ødelegger for seg selv når han gjør det, sier Gårdsvoll.

- Vi så en Joe Biden som var relativt offensiv, han ble angrepet gang på gang av Trump. Hvordan synes du han håndterte dette?

- Det håndterte han mye bedre enn tidligere. Og de tingene som tidligere har gjort ham veldig opprørt, når det kommer angrep på sønnen hans, så snur han det veldig elegant rundt og kommer tilbake med angrep mot Trump som er såpass relevant at moderator ikke kan avbryte det.

DEN FULLE ONKELEN: Journalist og programleder Johanne Grønneberg Mesa sammenligner president Donald Trump med den fulle onkelen i familieselskapet. Vis mer

Håndtering av krisa

Kandidatene fikk også spørsmål om hvordan de skulle lede landet videre i coronakrisa. Gårdsvoll mener Trump begynte veldig bra, men så gikk det nedover.

- Coronasegmentet var kanskje der man fikk en tydelig artikulering av to veldig ulike politiske tilnærminger. Trump vil gjerne snu spørsmålet til økonomihåndtering i forhold til corona. Han sier at «vi må lære oss å leve med smitteverntiltakene som vi har og risikoen det er for smitte, fordi de økonomiske konsekvensene er så store at vi ikke kan stenge ned». Så anklager han Biden for å ville stenge landet helt ned. Så sier Biden han ikke vil det. Men vi ser to ulike filosofier og tilnærminger.

- Hva appellerer mest til det amerikanske folk?

- Det er vanskelig å vite. Det en synes at en kan se, er at Trumps håndtering av økonomien … Han har hatt veldig gode tall ganske lenge. Så ser vi nå de siste dagene at et flertall av befolkningen mener Trump ikke lenger er den beste til å håndtere den amerikanske økonomien. Det tilsier at det budskapet han prøver å selge ut ikke har truffet.

- HERREGUD: En kommentar fra Trump om Bidens bror, fikk det til å renne over for demokratenes presidentkandidat. Video: AP Vis mer

- Lyver

Eksperten er usikker på hvordan debatten vil påvirke de velgerne som ikke har bestemt seg ennå.

- Begge sider vil si at deres mann vant. Dette var en sånn debatt. Vi som ser på det utenfra vil kanskje si at Joe Biden var bedre. Men jeg tror alle republikanere som ser dette tenker at «nå leverte Trump». Da er det vanskelig å si hva velgere som ikke har fått bestemt seg, får med seg. Trump, han lyver jo, det vet vi. Det får vi bekreftet fra faktasjekkerne, sier hun og fortsetter:

- Men han sier det med mye overbevisning og autoritet. Så hvis du sitter og ser på dette og ikke vet hva som er sant, skal man ikke se bort fra at Trump overbeviser noen. Men samtidig er Biden råsterk i en del segmenter.

Ifølge CNNs meningsmåling er det Biden som kommer seirende ut av debatten. 53 prosent av seerne mener at Biden vant, mens 39 prosent kårer Trump til vinneren.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer