Valget i USA:

Ekspertenes dom: - Trump må forberede seg mer til neste gang

Delte meninger om hvem som tjente på nattas debatt.

VELDIG FORNØYD: Donald Trump fortalte Dagbladets reporter at han synes debatten gikk meget bra. Video: Stenar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt møtte Hillary Clinton og Donald Trump hverandre til duell for første gang.

Det gikk bra for republikaneren i starten, før debatten endret karakter, ifølge statsviter Steinar Ottesen.

- I starten var han den presidentaktige Trump, så kom primærvalgutgaven. Han var for dårlig til å angripe Hillary på epostskandalen og Benghazi, sier Ottesen, som driver nettstedet valgkamp.org.

- En forberedt Clinton

PRESIDENTDEBATTEN: Dagbladets kommentator Marie Simonsen snakker om Donald Trumps beskyldning om at det er et svakt karaktertrekk ved Hillary Clinton å være gift med en utro mann. Vis mer

Dagbladets Marie Simonsen mener at det var en forberedt Hillary Clinton som debatterte natt til i dag.

- Hun hadde bestemt seg for å ikke bli sint, noe hun også kan bli, sier Simonsen.

Steinar Ottesen mener også at Clinton klarte seg bra, og mente at hun hadde et korrekt klesvalg.

- Hun lo litt, og valgte også å gå i rødt. Fargen viser varme, sier Ottesen om presidentkandidaten som tidligere har blitt anklaget for å være kald.

BEST TEMPERAMENT: Donald Trump hevdet at han ikke bare hadde bedre dømmekraft enn Hillary Clinton, men også bedre temperament. Det fikk Clinton til å trekke på smilebåndene. Video: CNN / Foto: Win Mcnamee / AFP Vis mer

Mente debatten betydde lite

Der de to øvrige deltagerne i Dagbladets studio mente Clinton kom godt ut av debatten, mente Therese Sollien, journalist i Dag og Tid, at Trump holdt formen.

Hun tror ikke at noen av kandidatene vant eller tapte noe nevneverdig på nattas debatt.

- Jeg tror ikke noen av kandidatene tapte eller vant velgere i natt. Jeg er ikke blant de som synes at Trump gjorde det noe dårlig, sier Therese Sollien.

Hun var likevel skuffet over mangelen på gullkorn fra Trump.

Eiendomsmagnaten har tidligere profilert seg på klare budskap, en strategi han hadde stor suksess med i primærvalget.

- Det virket som at det var Clinton som hadde forberedt seg mest på slagord og one-linere, sier Sollien.

- Må forberede seg mer til neste gang

- KALT KVINNER GRISER: Hillary Clinton benyttet debatten til å påpeke de mange, og ikke så hyggelige utsagnene Donald Trump har hatt om kvinner. Video: CNN / Foto: Julio Cortez / AP Vis mer

Sollien tror at neste debatt kommer til å ha en annen karakter.

- Han kommer til å måtte forberede seg litt mer før neste debatt, sier hun.

Sollien mener at Trump har mye å vinne på å diskutere utenrikspolitikk, mens Clinton ser ut til å trives med å omtale republikaneren som en mannsjåvinist.

- Det er mye enklere for Clinton å anklage Trump for å være mannsjåvinist enn å gå løs på hans velgere, som hun har gjort tidligere, sier Sollien og viste til Clintons «kurv av elendige»-uttalelse - der hun omtalte halvparten av Trumps velgere som rasister, fremmedfiendtlige og homofobe.

- Burde ha vært enkelt for Clinton

Ekspertene var enige om at det, i tillegg til selve debattene og argumentene, er mange andre faktorer som spiller inn i et amerikansk valg.

PRESIDENTDEBATTEN: Dagbladets kommentator Marie Simonsen snakker om Donald Trumps beskyldning om at det er et svakt karaktertrekk ved Hillary Clinton å være gift med en utro mann. Vis mer Vis mer

Dagbladets kommentator Marie Simonsen trakk fram etnisitet og demografi.

- Etnisitet er et overraskende sentralt tema i amerikansk valgkamp. Hvis en ser på oppslutningen til de to kandidatene, så ser man at det er veldig splittet, sier Marie Simonsen.

Hun la til at der Clinton leder med 50 prosentpoeng blant ikke-hvite velgere, leder Trump med 16 prosentpoeng blant hvite velgere.

Therese Sollien sa at det vanlige er at 80 prosent av svarte velgere stemmer på Demokratene, mens 55 prosent av latinamerikanerne gjør det.

- Det som er påtagelig er at de hvite stemmene blir relativt sett mindre verdt i USA. Det så vi ved forrige valg, der Romney fikk større andel av disse stemmene enn far og sønn Bush, likevel tapte han. Dette bør være et lett valg for Clinton, men det viser seg å ikke være så enkelt, mener Sollien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer