Donald Trump

Ekspertenes dystre dom over Trump

Framtida ser ikke lys ut for USAs forrige president, ifølge amerikanske eksperter.

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under en høring i 6. januar-komiteen. Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump har neppe hatt en god uke. Mandag sendte han ut en rasende uttalelse da FBI ransaket hjemmet hans, Mar-a-Lago, i Florida. De skal ha vært på jakt etter klassifiserte dokumenter Trump kan ha oppbevart ulovlig. Selv mener eks-presidenten det hele er en politisk heksejakt.

- Dette er mørke tider for landet vårt når mitt vakre hjem i Mar-a-Lago nå beleires, ransakes og okkuperes av en stor gruppe FBI-agenter. Dette har aldri før skjedd med en president i USA, skrev Trump i en uttalelse.

Trump etterforskes nå for mulig brudd på spionasjeloven på grunn av mulig tilbakeholding av sensitive dokumentet. FBI fant hemmelige og topphemmelige dokumenter i Trumps residens og de skal ifølge Washington Post ha lett etter dokumenter som omhandler atomvåpen.

Store deler av det republikanske partiet har også fulgt opp med støtteerklæringer til Trump og kommet med harde utfall mot den demokratiske justisministeren Merrick Garland og FBI. Den helt enestående hendelsen har skapt et voldsomt raseri blant de mest lojale Trump-tilhengerne.

- Trump har bygd et rykte som en som utfordrer elitene. FBIs ransaking gjør ham til et forfulgt offer i tilhengernes øyne. De er veldig oppildnet av dette. Samtidig mister han støtte blant mer moderate republikanere og uavhengige velgere. Særlig kvinner i forstedene, som er en svært viktig velgergruppe, er lei av Trump og skandalene, sier den demokratiske meningsmålingseksperten og historieprofessoren John Zogby til Dagbladet.

- Sannsynlig lovbrudd

Han mener ransakingen viser at Trump er et steg nærmere å bli siktet for kriminelle handlinger.

- Det er åpenbart røyk her. Om det også er ild, vil dokumentene vise. Uansett mener domstolene og justisminister Merrick Garland det er sannsynlig at lovbrudd er blitt begått, og at en ransaking var nødvendig. Mange på venstresiden i amerikansk politikk har vært dypt frustrert over Garland og anklaget ham for ikke å rettsforfølge Trump, sier Zogby.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

Den erfarne historikeren og meningsmålingseksperten har fulgt amerikansk politikk gjennom mange tiår. Med Trump er det veldig mye som skjer for første gang.

- Jeg kan forklare det, men det er likevel veldig vanskelig å tro at alt dette skjer. Vi har hatt store utfordringer for det amerikanske demokratiet tidligere også med borgerkrig og Watergate. Men det som skjer nå har en voldsom størrelsesorden. Det utfordrer institusjoner som titall millioner amerikanere stoler på for å holde seg trygge, sier Zogby.

VANSKELIG Å TRO: Historieprofessor og meningsmålingsekspert John Zogby mener Donald Trump er et steg nærmere å bli siktet etter ransakingen av Mar-a-Lago. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VANSKELIG Å TRO: Historieprofessor og meningsmålingsekspert John Zogby mener Donald Trump er et steg nærmere å bli siktet etter ransakingen av Mar-a-Lago. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Foruten ransakingen i Florida er også Trump omringet av en lang rekke andre juridiske problemer. Onsdag måtte han stille i avhør i New York hvor selskapet hans er under etterforskning.

- Lever med konsekvensene

- Ransakingen oppildner kjernevelgerne til Trump. Dette spiller rett inn i deres følelse av at de og Trump er ofre for elitene. Veldig mye av det Trump og bevegelsen hans driver med er drevet av bittert sinne, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

Trump er den første amerikanske presidenten noensinne som har opplevd at FBI ransaker hjemmet hans.

- Trump har brutt så mange barrierer. Ingen annen president i amerikansk historie har noensinne kunnet blitt anklaget for å forsøke å styrte landet. Enormiteten i det Trump gjorde 6. januar plasserer ham i en helt unik posisjon som er annerledes enn alle andre amerikanske presidenter. Nå lever han med konsekvensene av det han gjorde, sier Baker.

MARERITT: Professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, tror ikke Trump har noen sjanse til å vinne et presidentvalg igjen. Foto: Privat
MARERITT: Professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, tror ikke Trump har noen sjanse til å vinne et presidentvalg igjen. Foto: Privat Vis mer

Samtidig var det mange Trump-motstandere som var fornøyde med ransakingen.

- Ransakingen var oppløftende for alle de som har ønsket å se at Trump blir etterforsket skikkelig. Men samtidig har det skapt voldsomt sinne blant Trumps lojale tilhengere, sier David Birdsell til Dagbladet.

Han er professor ved Kean University og ekspert på politisk kommunikasjon.

- Ekstreme kandidater

Birdsell mener også at ransakingen vil gjøre det vanskeligere for republikanerne å oppnå valgseieren de håper på i mellomvalget i november.

- Meningsmålingene er ganske entydige om at det er mindre sannsynlig at republikanerne gjør et brakvalg. Jeg tror også vi kan regne med at Trump varsler allerede før mellomvalget at han vil stille som presidentkandidat, sier Birdsell.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Han mener det er tre hovedårsaker til at valget i høst neppe blir så bra som republikanerne trodde for kort tid siden.

- De har nominert ekstreme kandidater. Høyesteretts beslutning om abort. I tillegg har demokratene fått flere store politiske seire de siste ukene. Republikanerne har samtidig gjort flere merkelige ting som støter velgere fra dem, sier Birdsell.

Trump har lenge flørtet med ideen om at han vil stille igjen i presidentvalget i 2024. Mange tror at han vil kunngjøre kandidaturet sitt allerede før mellomvalget. Det kan føre til en historisk enestående situasjon dersom Trump faktisk blir siktet.

- Spiller offer

- Da kan vi få en situasjon hvor en presidentkandidat reiser rundt siktet for forbrytelser. Trump er på sitt beste når han kan spille offer, og dette kan gi ham en helt unik mulighet til å spille offer, sier Zogby.

SKREMMENDE: Professor ved Kean University, David Birdsell, beskriver det som fryktelig skremmende for hele verden dersom Trump blir gjenvalgt som president. Foto: Privat
SKREMMENDE: Professor ved Kean University, David Birdsell, beskriver det som fryktelig skremmende for hele verden dersom Trump blir gjenvalgt som president. Foto: Privat Vis mer

Fortsatt ligger republikanerne an til å ta over kontrollen over Representantenes hus. De kan også vinne kontrollen over Senatet. Men ledelsen deres på meningsmålingene ser ut til å krympe. Fram mot mellomvalget kan det imidlertid være dårlig nytt for andre republikanere dersom alt handler om Trump.

- Trumps rustning begynner å bli rusten. Han er omgitt av mye trøbbel nå, sier Zogby.

Baker tror Trump planlegger å stille som presidentkandidat ganske kort tid før mellomvalget.

- Han ønsker personlig å ta æren for en mulig republikansk valgseier, forklarer Baker.

Splittede republikanere

Samtidig påpeker han at det republikanske partiet er splittet og at mange er fryktelig lei av Trump og alle skandalene.

- Minst 20 prosent av de registrerte republikanske velgerne vil ikke stemme på Trump som president. De stemmer kanskje ikke på Biden heller, men de ønsker ikke Trump som president. Samtidig opplever demokratene at mange av velgerne deres nå begynner å mobilisere blant annet som følge av abortbeslutningen i høyesterett, sier Baker.

Han mener at stadig flere innad i det republikanske partiet er lei Trump og ønsker et nytt ansikt.

- De ønsker ikke å fortsette å prosedere valget i 2020. De ønsker å snakke om andre temaer, men det går ikke så lenge Trump er der, og så lenge de mest lojale tilhengerne fortsetter å slutte opp om ham. Mange ser dette som en slags syk besettelse innad i partiet, sier Baker.

- Ingen sjanse

Verken Zogby, Baker eller Birdsell tror Trump faktisk vil klare å vinne presidentvalget i 2024 dersom han blir republikanernes kandidat.

- Det er ingen sjanse for at han kan vinne presidentvalget i 2024. All bagasjen han bærer med seg er så giftig. De fleste amerikanere ønsker ikke gå gjennom dette enda en gang, sier Baker.

- Hvordan tror du Trumps andre presidentperiode vil se ut dersom han faktisk vinner?

- Det vil bli mussolinisk. Noe helt utenkelig må skje for at Trump skal klare å vinne dette. Jeg klarer ikke nå å se for meg omstendighetene som gjør at han vinner, men det er selvfølgelig fullt mulig å komme opp med marerittscenarier for 2024.

Også Birdsell beskriver det som et skremmende scenario dersom Trump skulle bli president igjen.

- Vi ser allerede hvordan kretsen rundt ham planlegger for dette. Og de vil trolig gjøre enorm skade - særlig på det amerikanske byråkratiet. De har allerede varslet at de har 25.000 lojale MAGA-tilhengere som står klare til å gå inn i byråkratiet. Endringene vil trolig bli mye mer omfattende enn de vi så i perioden 2017 til 2021. Det vil bli autoritært og eksplisitt anti-demokratisk. Det er et fryktelig skremmende perspektiv både for amerikanere og resten av verden, sier Birdsell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer