OK PÅ STRANDA - IKKE PÅ JOBBEN: Skotøyet som går under navn som slippers eller flopflops er ikke greit på jobben, mener ekspertene.
OK PÅ STRANDA - IKKE PÅ JOBBEN: Skotøyet som går under navn som slippers eller flopflops er ikke greit på jobben, mener ekspertene.Vis mer

Ekspertenes råd: Bedre å svette på jobb enn å bryte kleskoden

Varm på jobb? Her er klærne du ikke bør bruke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du er usikker på hva du skal ha på deg på jobb når det er så varmt som nå - så se etter hva sjefene dine går kledd i, og kle deg likt som dem.

Det råder pressekontakt Anne-Stine Talseth i bemanningsbyrået Adecco.

- De aller fleste norske arbeidsplasser har ingen klar kleskode, som kan gjøre det vanskelig for mange å vite hvordan man skal kle seg. Mitt beste råd er at du ikke skal kle deg for den jobben du har, men den jobben du vil ha. Se på hva lederne hva de har på seg, og kle deg som dem, sier Talseth til Dagbladet.

For hvordan du er kledd på jobb, har en del å si for hvordan du oppfattes som arbeidstaker, mener Talseth.

- Sender signaler via klærne - For de fleste er det jobben man gjør som er avgjørende, og man skal kle seg direkte upassende for at det skal bli et tema. Likevel ville jeg vært forsiktig med å gå på kompromiss i klesveien, bare fordi man er varm.

- Hvorfor det?

- Det høres kanskje trivielt ut, men det handler om et signal du sender ut. Gjennom klærne viser du at du tar jobben på alvor, sier Talseth.

- Må tilpasse seg Men det er store forskjeller på ulike arbeidsplasser, understreker hun.

Ekspertenes råd: Bedre å svette på jobb enn å bryte kleskoden

- De fleste norske arbeidsplasser har en casual kleskode, men det finnes unntak. Noen har en veldig formell kleskode, og da må man tilpasse seg dette også når det er varmt ute.

- Dette gjelder særlig arbeidsplasser der man har mye kundekontakt, som ved advokathus, meglerhus og finansinstitusjoner. Her er det forventet at du skal gå konservativt kledd, i skjorte, kanskje også slips og jakke. Her kan også shorts være strengt forbudt, men kanskje en lys bukse går greit, fortsetter Talseth.

- Tål å være svett Hun mener norske arbeidstakere rett og slett bare må akseptere at det er varmt nå.

- Om man jobber i et formelt miljø der singlet er skivebom, ja da må du bare finne deg i å svette. Om du ikke klarer å finne klær som er innenfor kleskoden, får du heller kjøpe deg ei vifte, sier hun.

Ifølge moteekspert og grunder av nettstedet envelope.no, Celine i. Aagaard,  har de aller fleste arbeidsplasser uskrevne kleskoder.

- På en rekke steder er verken shorts, singlet eller sandaler noe som faller i god jord hos en arbeidsgiver, sier Aagard.

- Så om man skal ha på seg shorts, er det er helt klart at man blir tatt mer seriøst i et par mokasiner og en dressjakke til enn med singlet og åpne sportssandaler, fortsetter hun.

- Ikke for korte skjørt Aagaard mener det er fullt mulig å kle seg fint på jobb, også når det er varmt, uten at det ser ut som man er på vei til stranda.

- Skuldre skal helst dekkes til, men vi kvinner kommer kanskje lettere fra det om vi har på oss en kjole. Singlet, hotpants og flipflops derimot kan man ha i vesken til etter arbeidstid, sier hun.

Ifølge Talseth i Adecco er skjørt og kjole akseptert på de fleste arbeidsteder.

- Men de skal ikke være for korte, understreker hun.

- Hva er for korte?

- I USA sier man at skjørtet er for kort om man kan ta på låret med fingertuppene. Men dette varierer jo ettersom hva slags strømper eller sko man bruker. Mitt beste råd er: er du i tvil om skjørtet er for kort, da er det nok antakelig det.

- Ikke singlet på menn I motsetning til Aagaard mener hun det er helt i orden at kvinner bruker singlet på jobb.

IKKE UMULIG: Moteekspert og grunder av nettstedet envelope.no, Celine i. Aagaard,  mener det er fullt mulig å kle seg fint på jobb, også når det er varmt, uten at det ser ut som man er på vei til stranda. Foto: envelope.no.
IKKE UMULIG: Moteekspert og grunder av nettstedet envelope.no, Celine i. Aagaard, mener det er fullt mulig å kle seg fint på jobb, også når det er varmt, uten at det ser ut som man er på vei til stranda. Foto: envelope.no. Vis mer

- Men mine mannlige kollegaer sier at det aldri, under noen omstendigheter er greit for menn, sier hun.

Og såkalte slippers eller flopflop er også mindre greit, mener Talseth, som får støtte av hodejeger Ruth-Camilla Aas i Dynamic People.

- Slippers og singlet hører med på badetur  med for eksempel barn, sier Aas til Dagbladet.

- I tillegg er det uaktuelt med for korte skjørt og store utringninger på jobb. Det er heller ikke akseptabelt med så lave bukser at rompesprekken synes, fortsetter hun.

Sandaler? Aas mener sandaler er greit på et kontor, men at føttene i såfall bør være velstelte.

- Sandaler er greit for meg, men kanskje ikke for andre. Det finnes sikkert noen arbeidsplasser der det er et krav om at man må gå med lukkede sko - men det henger nok sammen med den totale kleskodeksen på jobben, supplerer Talseth i Adecco.

Og er man i tvil, er det ingenting i veien for å spørre, mener hun.

IKKE KORTE SKJØRT: Korte skjørt og store utringninger er uaktuelt på jobb, ifølge hodejeger Ruth-Camilla Aas i Dynamic People.  - Det er heller ikke akseptabelt med så lave bukser at rompesprekken synes, sier hun. Foto: Dynamic People
IKKE KORTE SKJØRT: Korte skjørt og store utringninger er uaktuelt på jobb, ifølge hodejeger Ruth-Camilla Aas i Dynamic People. - Det er heller ikke akseptabelt med så lave bukser at rompesprekken synes, sier hun. Foto: Dynamic People Vis mer

- Å spørre er en kjempegod ide. Det er bedre enn å gå i noe man er i tvil om er greit å bruke på arbeidsplassen, sier hun.