Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekspertenes største frykt for 2018: «Planeten er på bristepunktet»

Verdens økonomiske forum (WEF) med sin årlige risikorapport.

RISIKO: Miljøutfordringer omtales som den største risikoen både med tanke på sannsynlighet og innvirkning. Kriger, masseødeleggelsesvåpen og datakriminalitet er blant det ekspertene frykter i 2018. Foto: AFP PHOTO / ALAIN JOCARD / NTB Scanpix
RISIKO: Miljøutfordringer omtales som den største risikoen både med tanke på sannsynlighet og innvirkning. Kriger, masseødeleggelsesvåpen og datakriminalitet er blant det ekspertene frykter i 2018. Foto: AFP PHOTO / ALAIN JOCARD / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kom Verdens økonomiske forums (WEF) årlige risikorapport.

Det skjer bare dager før verdens maktelite møtes i sveitsiske Davos i regi av gruppa på tirsdag.

Funnene i rapporten for 2018 er langt fra lystbetonte.

Økt risiko

I rapporten er nesten 1000 eksperter i myndigheter, næringslivet, akademia og organisasjoner spurt om de store risikofaktorene for året som kommer.

Resultatene viser en stadig økt frykt for potensielle globale kriser. Det mest oppsiktsvekkende i rapporten er den økte frykten blant ekspertene for en geopolitisk krise mellom internasjonale makter.

Noe av stikkordet her er selvsagt den hissige retorikken mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som i månedsvis har truet hverandre med krig og blant annet kranglet om hvem som har den største «atomknappen».

93 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de forventer en forverring av politiske eller økonomiske konfrontasjoner mellom stormakter i 2018. Fire av ti mener risikoen har økt betraktelig, mens bare sju prosent mener risikonivået er nedadgående.

Frykter militærkonfrontasjon

Åtte av ti mener risikoen for militærkonfrontasjoner mellom stater har økt. I tillegg til frykten for konflikt på Korea-halvøya, frykter også ekspertene nye militære konfrontasjoner i Midtøsten.

I rapporten legges det blant annet vekt på at politikken har gått i retning av «karismatiske sterke menn». WEF mener politisk risiko, økonomisk risiko og miljørisiko øker som følge av mindre aksept for et regelbasert samfunn som samarbeider på tvers av landegrenser.

Selv om risikoen for kriger og konflikter har økt betraktelig, er det fortsatt klima som topper lista over ekspertenes bekymring.

- Planeten på bristepunktet

Blant 30 potensielle globale risikoer, ble ekspertene bedt om å rangere dem i synkende rekkefølge.

Aller øverst på den lista troner miljøet som den største bekymringen, både når det gjelder sannsynlighet og mulig innvirkning.

Ekstremvær, dyreliv, økosystemkollaps, store naturkatastrofer og menneskeskapte klimaendringer scorer alle høyt.

«Planeten er på bristepunktet», heter det i rapporten, mens det vises til at miljørisikoen har økt år for år siden rapporten ble utgitt for første gang for 13 år siden.

Forskerne slår imidlertid fast at det er masseødeleggelsesvåpen som er den største faren når det kommer til innvirkning.

Også datakriminalitet, stor ufrivillig migrasjon og handelssystemer som kollapser, pekes på som sannsynlige farer dette året.

- Positiv økonomi

På tross av ekspertenes store bekymring, ser imidlertid WEF, der tidligere utenriksminister Børge Brende nå er president, også positiv utvikling. Nemlig at økonomien er på fote igjen etter den globale finanskrise som inntraff for omkring ti år siden.

SPÅR ÅRET: Da president Donald Trump ankom nyttårsfesten i denforgylte ballsalen på Mar-A-Lago, tok han seg tid til å komme med noen spådommer for 2018. Video: CNN Vis mer

- Den større økonomiske framgangen gir oss en mulighet som vi ikke kan sløse bort, nemlig å håndtere svakhetene vi har tillatt som har svekket verdens institusjoner, samfunn og miljø, sier WEFs grunnlegger og styreleder, Klaus Schwab i en pressemelding.

- Vi må ta risikoen for sammenbrudd for globale systemer på alvor. Sammen har vi ressursene og kunnskapen til å forhindre dette. Viktigst av alt, er utfordringen å finne viljen og driven til å jobbe sammen mot en delt framtid, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!