<strong>VAKSINE:</strong> Eksperter frykter USAs vaksinepolitikk kan få fatale følger. Her fra produksjonen av vaksinekandidaten Novavax. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
VAKSINE: Eksperter frykter USAs vaksinepolitikk kan få fatale følger. Her fra produksjonen av vaksinekandidaten Novavax. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Covid-19:

Ekspertenes verste vaksinefrykt

Feilslått vaksinepolitikk kan føre til falsk trygghet, alvorlige bivirkninger og sviktende tillit til vaksiner. Immunolog Anne Spurkland advarer kraftig.

Publisert

Nylig uttalte sjef for det amerikanske legemiddelverket (FDA), Stephen Hahn, til Financial Times at han er forberedt på å hastegodkjenne en covid-19-vaksine før kandidaten har gjennomgått fase tre, hvor den gjennomgår omfattende og tidkrevende testing.

Det fryktes særlig for tre utfall av en slik beslutning: falsk trygghet, alvorlige bivirkninger og sviktende vaksinetillit i befolkningen. Alt dette utgjør betydelig risiko for et økt antall smittetilfeller og dødsfall.

Immunolog og professor ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, advarer kraftig.

- Dersom man hastegodkjenner en vaksine så kjenner man ikke ordentlig til effekten og eventuelle bivirkninger. I verste fall kan vaksinen gjøre deg enda sykere, og på den måten gjøre vondt verre, sier Spurkland til Dagbladet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Ekspert uenig

Hahn ble sitert på at «fordelene veier tyngre enn risikoene i en folkehelsekrise». Forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, mener at en hastegodkjenning ikke er løsningen.

- Jeg er enig i prinsippet, men jeg er uenig i å hastegodkjenne en vaksine mot covid-19. Vi har andre virkemidler som vi vet at fungerer, som for eksempel avstand og god håndhygiene, sier Grødeland til Dagbladet.

Hun advarer om at en ineffektiv vaksine kan gi befolkningen en falsk trygghet og føre til at folk gjenopptar atferd som øker risikoen for å smitte og bli smittet.

- En vaksine må ha gjennomgått nødvendig testing slik at vi vet hvordan, og i hvilken grad, den fungerer før man vaksinerer befolkningen. Dette er også viktig for befolkningens tillit til vaksinen.

<strong>SJEF:</strong> FDA-sjef Stephen Hahn med president Donald Trump. Foto: Stefani Reynolds / Splash News / NTB Scanpix
SJEF: FDA-sjef Stephen Hahn med president Donald Trump. Foto: Stefani Reynolds / Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Tynnslitt tillit

Det knyttes allerede usikkerhet til amerikanernes tillit til en eventuell covid-19-vaksine. I mai publiserte nyhetsbyrået AP en spørreundersøkelse hvor bare halvparten av den amerikanske befolkningen svarte at de ville ta en eventuell vaksine mot covid-19. Hele 20 prosent svarte nei, mens 31 prosent svarte at de var usikre.

En liknende tendens så man også i Storbritannia i august da Kings College i London publiserte resultatene fra en spørreundersøkelse. Bare 53 prosent svarte at de ville vaksinere seg mot covid-19, mens 16 prosent svarte at de ikke ville det, ifølge Sky News.

Spurkland advarer mot konsekvensene av en feilslått vaksinepolitikk.

- Dersom en hastegodkjenning får et uheldig utfall, påvirker det befolkningens tiltro til vaksiner generelt, og ikke bare covid-19-vaksinen. Covid-19 er ikke så farlig for folk flest at en dårlig vaksine er bedre enn ingenting.

Kontroverser

FDA-sjef Stephen Hahn tok selvkritikk for å ha overdrevet effekten av blodplasmabehandling mot covid-19. Dette etter å ha hastegodkjent behandlingen i USA. Nå mistenkes det at Hahns vaksineutspill er et resultat av politisk press, noe Hahn selv nekter for.

- Det er ganske åpenbart at dette handler om Donald Trumps gjenvalg. Jeg har bitt meg merke i at FDA-sjefens har fått sterk kritikk fra forskere for sine utspill om hastegodkjenning av vaksine, og mulig nytteeffekt av blodplasma, sier immunolog Spurkland.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Politikk

Presidentvalget i USA finner sted 3. november. Hittil har president Donald Trump vært gjenstand for massiv kritikk for sin håndtering av covid-19-situasjonen. Med over seks millioner smittetilfeller og over 183 000 dødsfall er USA blant landene i verden som er blitt hardest rammet.

- Jeg tenker at det er problematisk når vaksiner og helseintervensjoner blir politikk uansett hvilket land det gjelder. Vi har hatt vaksiner med bivirkninger før, og vet at det er svært problematisk å framskynde prosessen mer enn hva god tradisjon tilsier. Det egner seg til å svekke befolkningens tillit til vaksiner, sier forsker Grødeland.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Fasene

I utviklingen av en vaksine gjennomgår kandidatene tre faser hvor de testes ut på mennesker under kontrollerte forhold. Prosessen er tidkrevende, men kandidatene som godkjennes er sannsynligvis trygge.

Onsdag uttalte legemiddelgiganten AstraZeneca til Dagbladet at utprøvingene av deres vaksinekandidat, som har kommet til fase tre, er satt på vent på ubestemt tid etter mistanke om en «potensielt uforklarlig sykdom». Helseminister Bent Høie sa til Dagbladet at dette kan forsinke vaksinering i Norge.

Ifølge The Guardians oversikt er det på nåværende tidspunkt 29 vaksinekandidater mot covid-19 i fase én, 18 i fase to og ni i fase tre. Helseminister Bent Høie uttalte nylig at de beste prognosene viser at en vaksine kan godkjennes allerede før jul.

TEMPO: Nå skal Folkehelseinstituttet øke tempoet på arbeidet med å planlegge for vaksinering i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- Når en vaksine har gjennomgått de nødvendige fasene, så er det overveiende sannsynlighet for at den er trygg. På et slikt tidspunkt vil det være bedre å ta en vaksine enn å la være, sier Grødeland.

Selv med en godkjent vaksine på plass, gjenstår det en rekke hinder. For eksempel må Norge få tilgang til en vaksine, vaksinen må produseres og distribueres i tilstrekkelig grad og vi må utarbeide en rekkefølge for hvem som skal vaksineres først. Norge må også sikre seg tilstrekkelig med sprøyter og kanyler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer