Covid-19:

Ekspertenes verste vaksinefrykt

Feilslått vaksinepolitikk kan føre til falsk trygghet, alvorlige bivirkninger og sviktende tillit til vaksiner. Immunolog Anne Spurkland advarer kraftig.

VAKSINE: Eksperter frykter USAs vaksinepolitikk kan få fatale følger. Her fra produksjonen av vaksinekandidaten Novavax. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
VAKSINE: Eksperter frykter USAs vaksinepolitikk kan få fatale følger. Her fra produksjonen av vaksinekandidaten Novavax. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig uttalte sjef for det amerikanske legemiddelverket (FDA), Stephen Hahn, til Financial Times at han er forberedt på å hastegodkjenne en covid-19-vaksine før kandidaten har gjennomgått fase tre, hvor den gjennomgår omfattende og tidkrevende testing.

Det fryktes særlig for tre utfall av en slik beslutning: falsk trygghet, alvorlige bivirkninger og sviktende vaksinetillit i befolkningen. Alt dette utgjør betydelig risiko for et økt antall smittetilfeller og dødsfall.

Immunolog og professor ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, advarer kraftig.

- Dersom man hastegodkjenner en vaksine så kjenner man ikke ordentlig til effekten og eventuelle bivirkninger. I verste fall kan vaksinen gjøre deg enda sykere, og på den måten gjøre vondt verre, sier Spurkland til Dagbladet.

Ekspert uenig

Hahn ble sitert på at «fordelene veier tyngre enn risikoene i en folkehelsekrise». Forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, mener at en hastegodkjenning ikke er løsningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer