Eksperter: - Begrenset amerikansk militæraksjon mot ISIL

USA åpner for luftangrep mot opprørsgruppa Den islamske stat i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det handler om å hjelpe de flere tusen kvinner og barn som er fanget i fjellene, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB.

Den islamske stat (IS, tidligere ISIL), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Nord-Irak.

De siste dagene har rundt 50 000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj i området.

- En krig man ikke ønsker Det var på en pressekonferanse natt til fredag USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørerne. USA har allerede sendt flere hundre militærrådgivere til Irak, men Washington har til nå vært skeptisk til en militær inngripen.

- Vi ser en endring. Det er en forskjell på å sende militærrådgivere og det å angripe militært fra luften. Men det er tydelig at Obama ikke har ambisjoner om å gå etter opprørere i hele Irak. Det er en krig han ikke ønsker, sier forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt til NTB.

- I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, mener Hellestveit.

Kurderne presses tilbake Den siste tiden har IS tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra.

Opprørene truer nå også byen Erbil i Nord-Irak, som huser amerikanske militærrådgivere og diplomater.

KURDISKE STYRKER: Bildet viser kurdiske styrker utenfor byen Sinjar nord i Irak denne uken. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
KURDISKE STYRKER: Bildet viser kurdiske styrker utenfor byen Sinjar nord i Irak denne uken. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Når den irakiske hæren trakk seg tilbake, fikk kurderne kontroll over større områder enn tidligere. Styrkene deres er derfor spredd utover et stort område, noe som har gjort dem sårbare, sier Selvik.

I tillegg til Sinjar har IS nå kontroll over flere andre byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul. IS har også kontroll over byen Fallujah sør i landet, som ligger rundt 65 kilometer vest for Bagdad.

- Man trodde IS ville konsentrere seg om Sør-Irak, om områdene rundt Bagdad. Men IS har utvidet fronten nord i landet, noe som overrasket kurderne sier Selvik.

Politisk prosess i stampe I sommer har Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki gjentatte ganger bedt om amerikansk militær inngripen for å stoppe IS' frammarsj. Det har Obama ikke ønsket. Han har stilt krav til den politiske prosessen i landet og legger press på Maliki til å danne en samlingsregjering med sjiaer, sunnier og kurdere - som man håper kan legge grunnlag for varig politisk stabilitet.

- Nå trekker Obama en militær linje for å beskytte Erbil, amerikanere i landet og sivile. Men han ønsker ikke å kaste seg inn i krigen - han ønsker fortsatt å presse Bagdad til å danne en samlingsregjering, eventuelt presse fram Malikis avgang. Dessverre har den politiske prosessen stått i stampe i hele sommer, til tross for alvoret i situasjonen, sier Selvik.

- Spesielt ansvar I tillegg til at Obama åpner for flyangrep, har han godkjent flyslipp av nødhjelp i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført i fjellområdene utenfor Sinjar, både torsdag og fredag.

Militærflyene som skal gjennomføre flydroppene blir eskortert av jagerfly.

- Etter at de trakk seg ut av landet i 2011, føler amerikanerne et spesielt ansvar for Irak, men også for den konkrete situasjonen som nå har oppstått, sier Hellestveit.

LUFTANGREP: Det var på en pressekonferanse natt til fredag at USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørsgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS). Foto: Larry Downing/ Reuters/NTB scanpix
LUFTANGREP: Det var på en pressekonferanse natt til fredag at USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørsgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS). Foto: Larry Downing/ Reuters/NTB scanpix Vis mer

Storbritannia hilser velkommen det amerikanske utspillet om å slå til mot IS, men en talsmann for statsministernes kontor i Downing Street sier Storbritannia ikke har noen planer om en militær intervensjon.

Britene gikk i 2003 inn i Irak sammen med amerikanerne.

(NTB)

SINJAR: Den siste tiden har IS tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra. Foto: Ari Jalal / Reuters / NTB scanpix
SINJAR: Den siste tiden har IS tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra. Foto: Ari Jalal / Reuters / NTB scanpix Vis mer