Eksperter: - Begrenset amerikansk militæraksjon mot ISIL

USA åpner for luftangrep mot opprørsgruppa Den islamske stat i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det handler om å hjelpe de flere tusen kvinner og barn som er fanget i fjellene, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB.

Den islamske stat (IS, tidligere ISIL), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Nord-Irak.

De siste dagene har rundt 50 000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj i området.

- En krig man ikke ønsker Det var på en pressekonferanse natt til fredag USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørerne. USA har allerede sendt flere hundre militærrådgivere til Irak, men Washington har til nå vært skeptisk til en militær inngripen.

- Vi ser en endring. Det er en forskjell på å sende militærrådgivere og det å angripe militært fra luften. Men det er tydelig at Obama ikke har ambisjoner om å gå etter opprørere i hele Irak. Det er en krig han ikke ønsker, sier forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt til NTB.

- I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, mener Hellestveit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer