Corona i Sverige

Eksperter: - Kunne hatt 40 prosent færre døde

Fersk forskningsrapport slår fast at Sveriges smitte- og dødstall under pandemien kunne vært langt lavere.

FRONTFIGUR: Statsepidemolog Anders Tegnell har markert seg med sin strategi for å holde samfunnet åpent under pandemien. Foto: NTB
FRONTFIGUR: Statsepidemolog Anders Tegnell har markert seg med sin strategi for å holde samfunnet åpent under pandemien. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt107 -3
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

En fersk studie fra Tyskland tar for seg Sveriges håndering av corona-pandemien. Ifølge Expressen konkluderer de tre forskerne som står bak med at dødstallene i landet kunne vært drastisk lavere ved en nedstenging.

Rapporten slår fast at dødstallet kunne vært redusert med 40 prosent dersom landet hadde stengt ned. Konklusjonen er slått fast etter at håndteringen til Sverige er sammenliknet med de andre europeiske landene, som samtlige valgte en annen strategi enn svenskene.

Tre av fire ikke smittet

En av Tysklands største aviser, Süddeutsche Zeitung, omtaler detaljer fra studien. Der kommer det fram at Sverige kunne hatt 3500 dødsfall, i stedet for 5800 i starten av pandemien, dersom man hadde valgt å stenge ned.

Samtidig ville antallet smittede i første bølge ha vært redusert med 75 prosent, fra 80 000 til 20 000.

Sveriges manglende vilje til å stenge ned, har fått stor oppmerksomhet fra flere land, blant annet Norge. Men også innad i landet har kritiske røster hevet seg. Blant dem var kong Carl Gustav, som i et intervju like før jul i fjor betegnet landets coronahåndteringen som «mislykket».

SVERIGES KONGE: - Det er fryktelig at vi ikke har kunnet hjelpe, sier Kong Carl Gustav til SVT. Video: SVT Vis mer

Mens regjeringen her i landet har lagt seg på en svært begrensende linje, har Sverige med statsepidemolog Anders Tegnell i spissen tatt til orde for å holde samfunnet mest mulig normalt.

Først i slutten februar i år, nesten ett år etter pandemiens start i Skandinavia, ble det presentert et lovforslag som åpnet for bredere nedstengning dersom situasjonen forverret seg i Sverige.

Dyster milepæl

Selv om dødstallene har gått betydelig nedover, er det fremdeles flere titalls daglige registrerte coronarelaterte dødsfall hos svenskene. Forrige uke ble nok en dyster milepæl markert, da landet passerte 14 000 dødsfall knyttet til pandemien.

Torsdag ga regjeringen Folkhälsomyndigheten i oppdrag å fastsette tydelige og konkrete indikatorer for når og hvordan Sverige skal komme tilbake til en mer normal situasjon. De skal også fastslå hvilke restriksjoner som kreves i hver fase under gjenåpningen.

VAKSINESTART: Sverige er i gang med vaksineringen. - Dette er et lys i mørket, sier statsminister Stefan Løfven. Video: www.regjeringen.se Vis mer

- Ruller på veldig bra

- Det er akkurat dette alle lengter etter og vil ha. Vi ser jo at vi går mot tider der mange vaksinerer seg. Det ruller på veldig bra, sier sosialminister Lena Hallengren til TT.

Rapporten fra Folkhälsomyndigheten om hvordan Sverige bør gjenåpnes skal foreligge 12. mai.

- Det kommer til å handle om en gradvis avvikling der vi begynner med de tiltak som det er minst risiko å ta bort, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer