Corona i Sverige

Eksperter: - Kunne hatt 40 prosent færre døde

Fersk forskningsrapport slår fast at Sveriges smitte- og dødstall under pandemien kunne vært langt lavere.

FRONTFIGUR: Statsepidemolog Anders Tegnell har markert seg med sin strategi for å holde samfunnet åpent under pandemien. Foto: NTB
FRONTFIGUR: Statsepidemolog Anders Tegnell har markert seg med sin strategi for å holde samfunnet åpent under pandemien. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En fersk studie fra Tyskland tar for seg Sveriges håndering av corona-pandemien. Ifølge Expressen konkluderer de tre forskerne som står bak med at dødstallene i landet kunne vært drastisk lavere ved en nedstenging.

Rapporten slår fast at dødstallet kunne vært redusert med 40 prosent dersom landet hadde stengt ned. Konklusjonen er slått fast etter at håndteringen til Sverige er sammenliknet med de andre europeiske landene, som samtlige valgte en annen strategi enn svenskene.

Tre av fire ikke smittet

En av Tysklands største aviser, Süddeutsche Zeitung, omtaler detaljer fra studien. Der kommer det fram at Sverige kunne hatt 3500 dødsfall, i stedet for 5800 i starten av pandemien, dersom man hadde valgt å stenge ned.

Samtidig ville antallet smittede i første bølge ha vært redusert med 75 prosent, fra 80 000 til 20 000.

Sveriges manglende vilje til å stenge ned, har fått stor oppmerksomhet fra flere land, blant annet Norge. Men også innad i landet har kritiske røster hevet seg. Blant dem var kong Carl Gustav, som i et intervju like før jul i fjor betegnet landets coronahåndteringen som «mislykket».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer