Eksperter: - Skulle ikke brukt pulverapparat

Både brannvesenet og Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE) er kritiske til måten restauranten News forsøkte å slokke brannen på. DBE vurderer å starte egen gransking av brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når man driver et kjøkken med frityrgryter, vet man at disse representerer en større brannrisiko. Da er det dumt å bare ha et pulverapparat som sikring, sier avdelingsdirektør Terje Olav Austerheim i Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern.

Ifølge Austerheim kan dette være direkte farlig.

- Bruker man pulverapparat mot en frityr, skapes en veldig trykkbølge som sprer brennende olje utover i kjøkkenet. Det samme skjer hvis man bruker vann, sier han.

Avdelingsdirektøren er også betenkt over bruk av CO{-2}-apparat, som også skaper trykkbølger.

- Slike branner må kveles, enten ved å legge på lokk eller brannteppe, sier han.

Austerheim sier restauranter plikter å kartlegge slik risiko og skaffe seg nødvendige sikkerhetsredskap. Direktoratet vurderer nå å sette ned en egen granskingskommisjon.

- Brannen i Trondheim rammet en tett trehusbebyggelse med stor verneverdi. Vi har spesiell fokus på vern av uerstattelige nasjonale kulturverdier, sier han.

Fagleder Einar Nyberg ved brannvesenet i Trondheim, er også kritisk til virkningen av brannslokkingsapparatet.

- Det ble brukt brannslokkingsapparat i begynnelsen, og det ble ikke bedre av det. Man skal helst bruke CO{-2}-apparat på kjøkkenet, sier han.

- I våre runder med brannvesenet har vi fått vite at pulverapparat er tingen. Vi har brukt konsulenter for at forskriftene skulle bli ivaretatt, sier daglig leder Geir Haugen ved utestedet News, hvor brannen startet. Han sier at brannvernlederen for gården nylig har godkjent brannslokkingsapparatet til bruk i kjøkkenet, og at restauranten hyppig er blitt kontrollert og godkjent av brannvesenet.