Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter advarer etter nordkoreansk missiltest: - En type oppførsel du ser fra en stat som planlegger å utplassere atomvåpen til sine militære enheter

Bekymring etter Nord-Koreas siste missiltest.

MISSILTEST: Natt til mandag utførte Nord-Korea enda en missiltest, kun 30 dager etter den forrige. Kim Jong-un skal ha vært tilstede for å overvåke testen. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones / NTB scanpix
MISSILTEST: Natt til mandag utførte Nord-Korea enda en missiltest, kun 30 dager etter den forrige. Kim Jong-un skal ha vært tilstede for å overvåke testen. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kveld ble det kjent at at Nord-Koreas missiltest natt til mandag var en øvelse som simulerte et angrep mot amerikanske militærbaser i Japan, melder nyhetsbyrået AFP.

Kim Jong-un tilstede

Timingen er neppe tilfeldig, ettersom USA og Sør-Korea startet sin årlige felles miøitærøvelse forrige onsdag. Det framgår også av meldingen fra Nord-Korea.

- Involvert i øvelsen var artillerienheten Hwasong fra KPAs (Den koreanske folkearmé) strategiske styrke, hvis oppgave var å få den amerikanske aggressorens imperealistiske styrker i Japan i beredskap, melder Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA, ifølge Reuters.

- I hjertene til artilleristene var det et brennende ønske om å nådeløst gjengjelde mot krigshisserne når de fortsetter med sine felles krigsøvelser. Han (Kim Jong-un, journ.anm) beordret KPAs strategiske styrke om å være så våkne som det kreves i denne dystre situasjon, der krig kan bryte ut når som helst, og være klar til å flytte seg raskt for å ta posisjoner så de kan åpne ild og tilintetgjøre fiendene.

Kim Jong-un skal selv ha vært tilstede for å overvåke mandagens testoppskytning.

Fordømmes

Oppskytingen fordømmes av USA og Japan.

- Japan og USA er enige om at den siste nordkoreanske missiltesten helt klart strider mot FNs resolusjoner og er en klar provokasjon mot det regionale og internasjonale samfunnet. Trusselen har gått inn i en ny fase, sa Japans statsminister Shinizo Abe mandag.

Ifølge amerikanske eksperter markerer den nye missiltesten et taktskifte. Det er under 30 dager siden forrige missiltest.

- Det er en tredel av tiden de pleide å trenge, sier Carl Schuster, professor ved Hawaii Pacific University og tidligere leder for amerikansk etterretning i Stillehavet til CNN.

Tester ikke lenger

Det er heller ikke mer enn et halvår siden de avfyrte tre raketter over 1000 kilometer inn i Japans forsvarssone.

- De gjør klar til oppskyting raskere og de lager og transporterer missilene raskere. Husk på at når du utfører en test så vil du ha noen missiler i bakhånd i tilfelle du vil gå til krig, så du bruker en missil du kan avse. Det betyr at missillagrene deres er større enn de var, sier Schuster.

En ekspert som går enda lenger i sin analyse er Jeffery Lewis, ved Inistitute of International Studies på Monterey. Han mener de siste testene er Nord-Koreas måte å vise at de ikke tester lenger.

- Dette er den type oppførsel du ser fra en stat som planlegger å utplassere atomvåpen til sine militære enheter. Det skiftet er viktig, sier Lewis.

Det var natt til mandag norsk tid at fire såkalte ballistiske missiler ble avfyrt fra Nord-Korea. Rakettene skal ha hatt en rekkevidde på 1000 km, og ble ifølge NTB avfyrt fra Tongchang-ri i procinsen Nord Pyongan.

Tre av missilene landet i det Japan anser som sin økonomiske sone.

FN-møte

Som følge av nattas missiltest valgte USA og Japan å kalle inn til et Nord-Korea-møte i FNs sikkerhetsråd.

- Slike handlinger bryter Sikkerhetsrådets resolusjoner og undergraver regional fred og stabilitet, sier en talsperson for FNs generalsekretær António Guterres mandag kveld, ifølge NTB.

Guterres ber enda en gang den nordkoreanske ledelsen om å overholde sine internasjonale forpliktelser og avstå fra videre provokasjoner. Slike oppfordringer fra FN har Nord-Korea brydd seg lite med tidligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media