STADIG PÅ BAKKEN: Dette bildet viser en F-16 fra luftforsvarets 338-skvadron etter avgang fra ørlandet flystasjon i 2007.
Foto: Håkon Eikesdal
STADIG PÅ BAKKEN: Dette bildet viser en F-16 fra luftforsvarets 338-skvadron etter avgang fra ørlandet flystasjon i 2007. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Eksperter advarer mot F-16-krise i Luftforsvaret

Eksperter advarer mot at kampflyvåpenet i Luftforsvaret kan kollapse før de nye F-35-flyene er operative. Til tider er bare 15 av 57 norske F-16-fly operative.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Vi Menn er personellflukt blant flyteknikerne som vedlikeholder de aldrende kampflyene, blant årsakene til at Forsvaret ikke klarer å holde flere fly i operativ stand. Mangelen på teknikere fører også til at mange piloter ikke tilfredsstiller NATO-kravet om 180 flytimer i året.

- Med bare 15 kampfly vil Norge kunne ha for dårlig utholdenhet og for lavt trykk dersom Norge blir truet eller angrepet og det virkelig blir bruk for flyene, sier Nils Holme. Han er forsker og tidligere direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

En av grunnene til at Forsvaret mangler teknikere er at mange har sagt opp fordi de ikke vil flytte når flystasjonen i Bodø skal legges ned til fordel for Ørlandet.

Hemmelige, interne analyser viser at Norge allerede i 2016 kan oppleve en kritisk svekkelse av jagerflyberedskapen dersom det ikke tilføres mer penger og mer kompetent personell, skriver bladet.

Forsvaret vil ikke kommentere hvor mange av F-16-flyene som er operative fordi det er hemmeligstemplet. Heller ikke forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil kommentere opplysningene. (©NTB)